Reményi Róbert a hagyományos Godot Filmklub mellett, 2013 november elejétől az RS9 Színházhoz tartozó új helyszínen, a FILMKERT-ben is „pergeti" hétfőnként a filmeket, és a szavakat a bevezető beszélgetésen. Tekintsék meg a FILMKERT és a Godot heti ajánlatát.

 

Reményi Róbert a hagyományos Godot Filmklub mellett, 2013 november elejétől az RS9 Színházhoz tartozó új helyszínen, a FILMKERT-ben is „pergeti" hétfőnként a filmeket, és a szavakat a bevezető beszélgetésen. Tekintsék meg a FILMKERT és a Godot heti ajánlatát.

 

2013. november 25. hétfő 19:00

Rosencrantz és Guidenstern halott (angol, Tom Stoppard, 1990, 112')

Ezzel a – saját 22 évvel korábbi színdarabja alapján forgatott – zseniális Hamlet parafrázissal debütált filmrendezőként Tom Stoppard, hogy teljesen megérdemelten kivívja vele a szakma és a nagyközönség osztatlan tetszését (s elnyerje a velencei Arany Oroszlánt). A posztmodern intertextualitás jegyében született műben a Shakespeare-nél csupán (bár fontos) mellékszerepet játszó két lúzer abszolút főszereplővé avanzsál, hogy vak sorsuk szórakoztatva gondolkodtató, ugyanakkor megindító értekezéssé nőhessen a lét abszurditásáról…

(angol nyelven, magyar felirattal)

Belépő: 800 Ft

A belépő helyszínen fizetendő – itt egyelőre még nincs bérlet…

 „FILMKERT"

Ez valójában nem is kert, hanem egy tágas, hangulatos terem, kényelmes székekkel!

RS9+ „Vallai kert"

1075 Budapest, Rumbach S. u. 10.

http://rs9theater.wix.com/rs9plusz

 

2013. november 26. kedd 19:00

A pénz (francia, Robert Bresson, 1983, 83') ISMÉTLÉS!!!

Lev Tolsztoj A hamis szelvény című kisregénye némiképp átdosztojevszkijizálva, korhoz és helyhez igazítva: az eredmény egy őszinte és kőkemény sorstragédia arról, hogyan eszkalálódik a bűn, ha a gondviselés – érdeklődés hiányában – szünetel, s hogy általában mindig azok ússzák meg, akiknek legkevésbé kéne… (Bresson utolsó filmje Cannes-ban a legjobb rendezés díját kapta – igaz, megosztva Tarkovszkij Nosztalgiájával.)

(francia nyelven, magyar felirattal)

Ezzel Bressontól szépen elköszönünk – egy időre…

 

2013. november 27. szerda 19:00

A tűzön nincs átkelés (orosz, Gleb Panfilov, 1967, 88')

Az orosz újhullám legendás rendezőjének első és mindmáig legjelentősebb alkotása. A polgárháború idején egy kórházvonaton segédkező egyszerű (de nagyszerű) szanitéclány naiv festményein állít vigasztaló mementót a sanyarú kornak – és saját életének… (Főszerepben Panfilov felesége, a csodálatos Inna Csurikova, de játszik a filmben Tarkovszkij kedvenc színésze, Anatolij Szolonyicin is.)

(szinkronizált)

 

2013. november 28. csütörtök 19:00   

Cigányok (magyar, Sára Sándor, 1962, 19')

Feldobott kő (magyar, Sára Sándor, 1969, 87')

Sára Sándor ma 80 éves!

Eme nagy napon egy egészen korai, a Balázs Béla Stúdió keretein belül készített, iskolateremtő lírai dokumentumfilmjével (melynek különlegessége, hogy operatőre Gaál István – volt), valamint első (rendezőként is jegyzett) nagyjátékfilmjével köszöntjük filmművészetünk élő legendáját!

 

Belépő: 500 Ft

Bérlet: 4.000 Ft /10 tetszőleges alkalom.

Mindkét helyszínen a filmek előtt bevezetőt mond, a végén a beszélgetést vezeti:

Reményi Róbert filmesztéta.

Érdeklődés, információ: godot.filmklub@gmail.com

 

Godot Filmklub

Moha Kávéház és Kultúrtér

1114 Budapest, Bartók Béla út 11-13.

 

http://mohacafe.hu/

 

Lantai József