Rendkívüli restaurálási megoldást alkalmaznak Milánó főterén: II. Viktor Emánuel lovasszobrát egy földalatti alagúton keresztül állítják helyre.

Rendkívüli restaurálási megoldást alkalmaznak Milánó főterén: II. Viktor Emánuel lovasszobrát egy földalatti alagúton keresztül állítják helyre.

    Az idő foga szabályosan szétrágta az Olaszország egységesítéséről ismert király szobrát. A II. Viktor Emánuelt lóháton ábrázoló bronz alkotás a milánói székesegyház előtti teret díszíti.     

A város műemlékvédelmi felügyelősége az itáliai egység tavaly ünnepelt százötvenedik évfordulóján vette észre, hogy a szobrot a darabokra esés fenyegeti. A beavatkozás mostanáig késett, mivel a restaurátorok nem tudták, miként fogjanak hozzá – írta a Corriere della Sera napilap milánói kiadása.     

A megoldás váratlanul érkezett: észrevették, hogy a szobor alatt földalatti alagút húzódik. A talapzat déli oldalát díszítő oroszlánnál lehet lemenni a tér padlózata alá, ahol egy szűk folyosó a szobor belsejéig vezet. Mint kiderült, eredetileg innen, belülről rögzítették a szobrot a teret fedő kőburkolathoz.     

A számos olasz város főterét díszítő II. Viktor Emánuel-szobrot Milánó 1878-1894 között állítatta. Ercole Rosa szobrászművész alkotása több mint száz évvel ezelőtt százezer lírájába került a városnak.        A mostani, három hónapig tartó restaurálásért a jelenlegi milánói önkormányzat száznegyvenezer eurót fizet.  


Sárközy Júlia

 

hsj \ ifgg

MTI 2012. március 11., vasárnap 18:22

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük