Hatályba lépett az Európai Bizottság 2012-ben előterjesztett és 2015 májusában elfogadott javaslata, amely hatékonyabbá teszi a határon átnyúló fizetésképtelenségi eljárások kezelését.

Hatályba lépett az Európai Bizottság 2012-ben előterjesztett és 2015 májusában elfogadott javaslata, amely hatékonyabbá teszi a határon átnyúló fizetésképtelenségi eljárások kezelését.
 
Összekapcsolt nyilvántartások
 
Az EU 2015/848 Rendelet könnyítést jelent a hitelezői igények érvényesítésére vonatkozóan, mivel eddig sok esetben előfordult, hogy valaki azért nem tudta érvényesíteni az igényét, mert nem rendelkezett megfelelő mennyiségű és minőségű információval az adósról. A most hatályba lépett rendelkezés azonban előírja a tagállamoknak, hogy 2019-ig kapcsolják össze a fizetésképtelenségi eljárásokra vonatkozó nyilvántartásaikat, így az ebben szereplő információk minden tagállamban hozzáférhetőek lesznek.
 
Székhelyek országonkénti áthelyezése
 
Az új szabályozás értelmében, ha az adós röviddel a fizetésképtelenségi eljárás megindítása előtt áthelyezi a székhelyét, a bíróságnak gondosan mérlegelnie kell az ügy összes körülményét annak megállapítása céljából, hogy a székhelyáthelyezés valódi, és nem az enyhébb csődeljárási szabályok kihasználására irányul. Az új szabályok elkerülhetővé teszik az úgynevezett másodlagos eljárásokat is, azaz a székhelyen kívüli országokban elkerülhetők a bírósági eljárások.
 
Cégekre és magánszemélyekre is érvényes
 
A hatályba lépett szabályokat ezentúl az EU területén belül valamennyi hitelezőre kiterjedő eljárásra kell alkalmazni a magáncsőd, a csődeljárás, a felszámolási eljárás, természetes és jogi személyek vonatkozásában is. Ez alól kivételt képeznek a hitelintézetek, a biztosítók és a befektetési vállalkozások.

Csoportos fizetésképtelenségi eljárás
 
Az új szabályok bevezetik a csoportos fizetésképtelenségi eljárási keretet. Ez növeli azoknak a fizetésképtelenségi eljárásoknak a hatékonyságát, amelyek egy vállalatcsoport különböző tagjait érintik, ami pedig nagyobb esélyt biztosít a csoport egészének megmentésére.
 
András Müller, az EOS Csoport Cross-border Center operációs vezetője elmondta, hogy a vállalatcsoport már évekkel ezelőtt kifejlesztett egy olyan nemzetközi informatikai platformot, amely 180 ország között segít behajtani az adósságokat. „A kintlévőségek kezelését helyi partnereink végzik. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy jogi hozzáértést biztosítunk a helyi szokások és szabályozások figyelembe vételével és tiszteletben tartásával. Az EOS üdvözli az új szabályozást, amely támogathatja majd a tisztességesen működő vállalatok versenyképességének növelését" – emelte ki András Müller.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük