2023.december.11. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Fotóhónap 2010

7 perc olvasás
<span class="inline inline-left"><a href="/node/44709"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Image3_132.thumbnail.jpg" border="0" alt="www.fotohonap.hu" title="www.fotohonap.hu" width="100" height="89" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong><a href="http://www.fotohonap.hu/">www.fotohonap.hu</a> </strong></span></span>  <p>42 kiállítás, közel 3000 fotó és majd' 100 alkotó. Ezt kínálja a Fotóhónap 2010 fotófesztivál, a Magyar Fotóművészek Szövetsége kétévente, novemberben megrendezésre kerülő rendezvénye.

www.fotohonap.huwww.fotohonap.hu  

42 kiállítás, közel 3000 fotó és majd' 100 alkotó. Ezt kínálja a Fotóhónap 2010 fotófesztivál, a Magyar Fotóművészek Szövetsége kétévente, novemberben megrendezésre kerülő rendezvénye.

www.fotohonap.huwww.fotohonap.hu  

42 kiállítás, közel 3000 fotó és majd' 100 alkotó. Ezt kínálja a Fotóhónap 2010 fotófesztivál, a Magyar Fotóművészek Szövetsége kétévente, novemberben megrendezésre kerülő rendezvénye.

A Fotóhónap 2010 a Magyar Fotóművészek Szövetségének kétévente megrendezésre kerülő fesztiválja, amely az elmúlt évtizedben már ismert rendezvénnyé nőtte ki magát. Az eseménysorozat fő célja az alkotó fotográfia kiemelkedő alkotóinak és műveiknek a bemutatása, amellyel lehetőség adódik világszínvonalú képanyagok megismerésére. A nemzetközi trendek mellett az esemény felhívja a figyelmet a hazai alkotók munkáira, így segítve elő integrálódásukat a világ fotóművészeti vérkeringésébe.

A kiállítások és a kapcsolódó rendezvények lehetőséget teremtenek mind a szakma, mind a fotográfiára érzékeny nagyközönség számára a klasszikus értékek és a jelenleg érzékelhető, aktuális irányzatok megismerésére, a fotóművészet műfajainak, stílusbeli eltéréseinek megkülönböztetésére.

A 2010-es esztendő külön aktualitását az adja, hogy Lucien Hervé születésének századik évfordulója alkalmából egy nagyszabású életműkiállítás kerül bemutatásra Judith Hervével, a művész özvegyével és a Szépművészeti Múzeummal együttműködve.

A Magyarországon született, de külföldön világhírűvé vált fotográfusok egyike Lucien Hervé, aki életművét már francia fotográfusként hozta létre. Le Corbusier munkásságát alkotó módon követte végig, de ezen kívül is az építészeti fotográfiában végzett munkássága a legjobban ismert, bár művészete igen szerteágazó volt. Ennek ellenére Magyarországon még a teljes életmű áttekintő bemutatása nem történt meg, ezt a hiányt pótolná a fotófesztiválunk fő kiállításaként megrendezendő tárlat.

További hat tárlat adja a Fotóhónap 2010 központi rendezvényeit, amit a közel harminc csatlakozó kiállítás és egyéb fotóművészeti rendezvény tesz teljessé.

A program részeként a kecskeméti Magyar Fotográfiai Múzeum nehéz anyagi helyzetét megsegítendő a Magyar Fotográfiai Alapítvány 2010. december 8-án jótékonysági fotóárverést is szervez. A Magyar Fotóművészek Szövetsége tagjai által felajánlott 150 kortárs fotográfia árverésére a MÜPA Ludwig Múzeumban és a vatera.hu internetes piactéren kerül sor. Az árverésre bocsátott képek az árverés előtt novemberben, az Eötvös10 Kulturális és Közösségi Színtérben megrendezésre kerülő kiállítás keretében, illetve az interneten is megtekinthetőek lesznek.


A Magyar Fotóművészek Szövetsége saját és kiemelt kiállításai:

Lucien Hervé 100Lucien Hervé-életműtárlat. Szépművészeti Múzeum

+ MűhelyAz őstojástól a fekete lyukig. Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtér (Budapest VI., Eötvös utca 10.)

A + Műhely Alkotó Csoport tagjai szuverén fotós egyéniségek, akik tematikus együttgondolkodás által szerveződnek egységgé. Különböző alkotók különböző helyszíneken, különböző technikákkal kivitelezett képei a kurátor látásmódján és szemléletén átszűrve, összerendezve egységes történetté válnak

Fiatalok Fotóművészeti StúdiójaTérfigyelők. Fogas Kultúrház (Budapest VII., Akácfa utca 51.)

A kiállítás, kapcsolódva a Lucien Hervé életműve által felvetett problémákhoz, gondolatokhoz, a mai, posztmodern, posztindusztriális tájról, építészetről és környezetről próbálja elmondani, megmutatni, különböző fotográfiai látásmódokon keresztül, ami ma egy fiatal fotográfus számára tudható, látható. Az „épített táj" fogalmából kiindulva az alkotók megpróbálják egyrészt az emberi kéz építette környezetben megtalálni az „élet jeleit", a természeti táj csíráit, módosulásait, másrészt a természeti tájban az emberkéz által konstruált elemeket, illetve e két terrénum keveredését, egymásba hatolását és transzformációját. A kiállítás felfogható a nem emberi szereplőre koncentráló, hanem a környezetet feltérképező, az emberre a környezetben csak nyomai által rámutató, vizuális jelekben rögzített gondolkodási folyamatként. Az alkotások eljátszanak annak lehetőségével is, hogy nem pusztán a meglévőt, a készen kapott látványt fotózzák, hanem szó szerint véve az „épített táj" kifejezésben foglaltakat, felépítenek maguknak egy sosemvolt tájat és azt fotózzák le, így mutatva rá a valóság konstruált jellegére is.

Rigai szecessziós építészet. FUGA Építészeti Központ (Budapest V., Petőfi Sándor utca 5.)

Rodolph Hervé kiállítás – Országos Széchényi Könyvtár (Budavári Palota, „F" épület)

Fotóporta nemzetközi portfólió bírálat – Mai Manó Ház (Budapest VI., Nagymező utca 20.)

A Mai Manó Házzal és a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójával együttműködve immár hatodik alkalommal rendezzük meg Fotóporta című portfolió konzultációnkat, amelynek keretében a hazai fotográfusok alkotásait magyar szakemberek mellett nemzetközi szinten is közismert kurátorok bírálják el. A rendezvény lehetőséget nyújt a nemzetközi kapcsolatok további kiépítéséhez, megerősítéséhez is.

Jótékonysági fotóárverés a Magyar Fotóművészek Szövetsége tagjai által felajánlott alkotásokból a Magyar Fotográfiai Múzeum javára

Csatlakozó fő kiállítások:

Martin Munkácsi: Think While You Shoot. Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum

Ismeretlen ismerős – Escher Károly életmű-kiállítása. Mai Manó Ház

A tipo-foto-gráfus Lengyel Lajos (1904-1978). Magyar Fotográfiai Múzeum

Hemzőváros – Hemző Károly a Magyar Nemzeti Múzeumban

Balla András: Statikus dinamizmus. Budapest Galéria

Korkép 1968-1979. MÚOSZ Székház


További kiállítások:

 1. A Dunky fivérek és a némafilm. Miskolci Galéria Rákóczi háza
 2. Balla András: A fák grafikája – panorámastruktúrák. Alföldi Galéria, Tornyai János Múzeum, Hódmezővásárhely
 3. Bérczi Zsófia: Elhagyott kerengők. Makett Labor
 4. Dunamenti Erőmű – Az év természetfotósa 2010. Magyar Természettudományi Múzeum
 5. Eifert János: Hármasképek / Triptichon. Nemzeti Táncszínház, Kerengő Galéria
 6. Eifert János: Képversek, versképek. Cultiris Galéria
 7. Rejtőzködő életmű. Escher Károly kamara-kiállítás. Országos Széchényi Könyvtár
 8. Hegedűs 2 László: Trafikciók. Fészek Művészklub
 9. Homo ludens – válogatás a XVII. Esztergomi Fotográfiai Biennálé anyagából. Kolta Galéria
 10. Kocsis Iván: Mesélő kutak. Könyvtár Galéria, Vác
 11. Lelkes László fotóművész gyűjteményes kiállítása 70. születésnapja alkalmából. Fény Galéria
 12. Lucien Hervé 100. Emlékpont, Hódmezővásárhely
 13. Megyeri Szabolcs: Tasmánia – Ausztrália kincses szigete. Faluház és Karikó János Könyvtár, Biatorbágy
 14. 11. A MOME fotográfia szak első BA-s hallgatóinak munkái. Loffice
 15. Művészalkalmazott 3. Hamarits Fotóstúdió
 16. Olasz Tamás: Az öröm városa. Kópia Kávézó és Galéria
 17. Origo-Team: Pont-Vonal. Komáromi Kisgaléria, Csokonai Művelődési Központ
 18. Przemek Dzienis: NN személyiség. Platán Galéria, Lengyel Intézet
 19. Rajcsányi Artúr, Zátonyi Tibor: Analog 2.0. Új Színház Galéria
 20. Részletek. Vízivárosi Galéria
 21. Sebestyén László: Különös viszonyok. Odeon-Lloyd Mozi
 22. Simon Csilla: Ez is Budapest. ArtBázis
 23. Simonyi Balázs: Plázanemzedék – Otthon 2.0. Marczibányi téri Művelődési Központ
 24. Tóth Szilvi: Hide and seek (Bújócska). Spiritusz Galéria
 25. Varga Gábor Ákos: Út-jelek. FISE Galéria
 26. Várkonyi László és az Operaház. Magyar Állami Operaház, Vörös szalon

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.