2008. november 5-én adott tevékenységéről tájékoztatást Budapesten a hazai központú, több európai országban működő Genex csoport.   Az észak-magyarországi Perkupán a Genex Cégcsoport ezen a napon helyezte el Magyarország és Közép-Európa első környezettudatos klímagyárának alapkövét.  A felépítendő, s a  jövő év februárjában megnyíló GenexAir üzem enyhíthet majd az ország munkanélküliségtől különösen sújtott régiójának foglalkoztatási helyzetén.

 

2008. november 5-én adott tevékenységéről tájékoztatást Budapesten a hazai központú, több európai országban működő Genex csoport.   Az észak-magyarországi Perkupán a Genex Cégcsoport ezen a napon helyezte el Magyarország és Közép-Európa első környezettudatos klímagyárának alapkövét.  A felépítendő, s a  jövő év februárjában megnyíló GenexAir üzem enyhíthet majd az ország munkanélküliségtől különösen sújtott régiójának foglalkoztatási helyzetén.

A teljes kapacitásában 50 főt foglalkoztató, perkupai GenexAir klímagyár alapkövének letételét a budapesti sajtótájékoztató résztvevői műholdas kapcsolással élőben is figyelemmel kísérték, az ünnepélyest aktust Molnár Zoltán, Perkupa polgármestere hajtotta végre.

Az invesztíció állami és EU-s támogatással valósul meg,  3 milliárd forintos, barnamezős beruházásként.

A világszínvonalú gyár 2009 februárjában kezdi meg tevékenységét.

A magyarországi klímagépgyártás rendelkezik tapasztalatokkal a rendszerváltás előtti időkből, amikor is hazánkból látták el az egykori KGST-országokat a Hűtőgépgyár és a Lehel termékeivel, melyek ismertek és megbecsültek voltak a régióban.  Az eltelt 20 évben nem volt klímatechnikai fejlesztés és klímagyártás Magyarországon.

Ezen a helyzeten változtat most Magyarország legnagyobb klímatechnikai vállalata, a magyar tulajdonban lévő, klímaberendezések, légtechnikai rendszerek szolgáltatására és kereskedelmére specializálódott Genex cégcsoport, amely működésének 13. évében megkezdi klímaberendezések, háztartási és ipari célú geotermikus hűtőszivattyúk, valamint nagy teljesítményű folyadékhűtők gyártását. 

Az előny kétoldalú;  egyrészt piaci, mert a cégcsoport szolgáltatási köre és termékpalettája bővül,  másrészt az energiatakarékos, környezetbarát berendezések fejlesztése és gyártása, valamint az alternatív energia-felhasználási megoldások elősegítik a Föld jövőjének jobb irányba fordítását.

Bántó Károly, a Genex Cégcsoport vezérigazgatója az új gyár alapkőletételének alkalmából rendezett tájékoztatón kifejezte, vállalata a környezettudatos klímagép-választás révén egyértelműen hozzá akar járulni az életminőség fenntarthatóságához és javításához. 

A cégcsoport 2006-ban indította projektjét a GenexAir  elnevezést kapott, első közép-európai környezettudatos klímagyár felépítésére.  A gyártóüzem megvalósításáról szóló szerződéseket 2008. januárjában írták alá. Az üzemet  barnamezős beruházásban,  a régi bányaüzem és kőfeldolgozó iparterületének teljes rekultiválásával építik fel az észak-magyarországi Perkupán, az Aggteleki Nemzeti Park környezetében.   A több mint 70 ezer m2-es ipari területen fekvő,  3.300 m2-es  üzemegyüttesben a gyártás és összeszerelés műveletei 2009. februárjától indulnak be a legkorszerűbb technikai eszközökkel, a legmodernebb környezetbarát technológiával, hazai fejlesztésű vezérléssel és szabályozással.

Európában elsőként itt létesül un. „zéró emissziós" klímagyár,  melyben az épületek üzemeltetését, s magát a gyártótevékenységet is kizárólag szél-, nap- és geotermikus energiával fogják lebonyolítani.

Az üzemben olyan, az EU által támogatott fejlesztő-kutató tesztlabort is kialakítanak, amelyben a legmodernebb technikai feltételek biztosításával, különféle üzemi körülményeket tudnak szimulálni, mérni tudnak minden műszaki jellemzőt és ezeket ki is tudják értékelni.  Az üzem két gyártósorral indul, ami akár napi öt-hat hőszivattyú vagy folyadékhűtő gyártását teszi lehetővé.

Perkupa, a kijelölt terep

Az Aggteleki Nemzeti Park területén,  a 900 lakosú Perkupán felépülő, messzemenően környezetbarát üzem felépülése csökkenti fogja a jelenleg tapasztalható környezetterhelés mértékét.  Tudni kell ugyanis, hogy ezen a területen a közelmúltban még egy földalatti anhidrid bánya és egy őrlőüzem működött, ezeket gazdasági okokból zárták be.  A Genex itt elvégzett munkájával;  a korszerűtlen iparterület felszámolásával, a 3 hónapig tartó rekultivációs és hatástalanítási tevékenységgel lehetővé tette, hogy a gyár élhetőbb környezetet biztosítson az itt élők számára, a tájba illeszkedő és tájjellegű anyagok felhasználásával megépülő gyár pedig élhetőbb környezetet biztosítson az itt élők számára. A Környezetvédelmi Hatóság elismerte a tevékenységet, s kiemelten támogatta a Genex ún. barnamezős fejlesztési elképzeléseit a Nemzeti Park területén.

Perkupára egyrészt a rendelkezésre álló szakképzett munkaerő miatt esett a Genex választása, másrészt a logisztikai szempontból fontos vasúti csomópont miatt, mely a településen található.  A GenexAir működésével fellendülhet a térség gazdasága, a széleskörű munkanélküliséget mutató régióban új munkahelyek jönnek létre, a cég maga folyamatos oktatást és továbbképzést, valamint adóbevételt biztosít a közösségnek.

Perkupán környezetkímélő magyar termékeket fognak előállítani 

A kiemelten környezetbarát termékekre szakosodott GenexAir üzemben a távlati piaci igényeket is kielégítő, gazdaságos és egyszerűen üzemeltethető berendezéseket gyártanak majd, erősítve a magyar termékek és a magyarországi klíma- és hűtéstechnikai ipar jó hírnevét.  Az itt végzett, hazai gyártás előnye, hogy importot válthat ki,  a szállítási határidő ezért rövidebbé válik, az egyedi igények pedig jobban kielégíthetők. 

A Magyarországon gyártott klímaberendezések és hőszivattyúk tökéletesen illeszkednek a hazai éghajlati viszonyokhoz, szabványokhoz, előírásokhoz, a zaj és egyéb szűrési határértékekhez, illetve speciális paraméterekhez.

A gyártási palettán 10 kW és 1.000 kW  közötti hűtési teljesítménytartományba eső folyadékhűtők, kis és közepes teljesítményű (1-50 kW közötti) távközlés-technikai klímaberendezések, valamint 10 kW és 1000 kW közötti fűtőteljesítményű geotermikus és egyéb hőszivattyúk szerepelnek.

Egyedi igényekre szabott, saját fejlesztésű „close controll" berendezéseket is gyártanak majd itt a Genex több mint tíz éves tapasztalatára és szaktudására alapozva. Ezek a berendezések főként a telekommunikációs szektornak szólnak, az ugyancsak itt készítendő design berendezések pedig a lakossági felhasználók számára.

A klímagyárban előállított termékeket a cég elsősorban hazánkban és leányvállalatainál (pl. Bulgáriában, Romániában és Szerbiában) tervezi értékesíteni.

Kislexikon a hőszivattyúról

A hőszivattyú a környezet energiájának hasznosítására szolgáló berendezés, mellyel fűteni, hűteni lehet és  melegvizet lehet előállítani. A berendezés a működtetésére felhasznált energiát nem közvetlenül hővé alakítja, hanem a külső energia segítségével a hőt az alacsonyabb hőfokszintről egy magasabb hőfokszintre emeli, legtöbbször a föld, a levegő és a víz által eltárolt napenergiát hasznosítva. 

Működési elve a háztartási hűtőgépéhez hasonló;  amely a szekrény belsejéből szállítja el a hőt, (hűti), majd ezt a hőmennyiséget a hűtőszekrény hátoldalán levő csőkígyón leadja.
A geotermikus hőszivattyú a talaj, talajvíz és a ház belső terei között szállítja a hőt.  Mivel a talaj mélyebb rétegeinek hőmérséklete télen-nyáron állandó (pl. 6 méter mélyen átlagosan +12 °C), ezért ezek a rétegek télen melegebbek, nyáron hidegebbek, mint a levegő hőmérséklete.  Télen a talajtól hőt elvonva fűthetünk, nyáron a talajt melegítve hűthetjük a házat, ill. melegvizet állíthatunk elő bármely évszakban.

A hőszivattyú előnye:

-egész évben képes (közvetett módon) kiaknázni a nap energiáját, nem függ a pillanatnyi napsugárzás erősségétől, mivel a környezetben eltárolt energiát hasznosítja,
-segítségével alacsony hőmérsékletszintű hőforrásokból is kinyerhető hő, illetve a hulladékhőt is hasznosíthatjuk,
-ha a fűtést teljes egészében hőszivattyú segítségével oldjuk meg, akkor nincs szükség kéményre, a helyszínen nem jön létre károsanyag-kibocsájtás.

http://hoszivattyu.lap.hu/

A GENEX a klimatizálás minden piaci szegmensének aktív és meghatározó résztvevője,  Magyarország legnagyobb klímatechnikai gyártó és szolgáltató vállalata.  1995-ös megalakulása óta folyamatosan növeli pénzügyi és szakmai eredményeit, 2007-ben árbevétele meghaladta a 3 milliárd forintot.  A Genex a második helyen áll a lakossági klímaberendezések értékesítésében, egyes területeken pedig piaci részesedése abszolút piacvezető pozíciót jelent. Gyártási palettáján folyadékhűtők, geotermikus és egyéb hőszivattyúk szerepelnek. Vidéki kirendeltségei révén a legnagyobb létszámú hazai szervizhálózattal rendelkezik. Budapesti központja mellett 2004-ben megkezdte a külföldi leányvállalatok létrehozását: mára jelen van termékeivel Bulgáriában, Egyiptomban, Romániában, Szerbiában, Szlovákiában és Németországban. A cég székhelyén a legmagasabb munkahelyi követelményeknek megfelelő,  1000 m2-es iroda, 200 m2-es bemutatóterem, és 2000 m2-es raktárterület is hozzájárul az ügyfelek, partnerek magas színvonalú kiszolgálásához. A cég erőssége az egyedi igények kezelésében, a megrendelő-központú szemléletben (pl. 4 órán belüli kiszállás) és az alacsony árszintben rejlik.

http://www.genex.hu/

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük