2024.április.21. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Gitárpárbaj III. – Staféta 2017 koncert

2 perc olvasás

gitar.jpgFelkai Miklós fejében három évtizeddel korábban született meg a gondolat, hogy egy csapatba terelje a nyolcvanas évek közepe-végének akkori legmeghatározóbb gitárosait.

 

  1. április 18-án hat gitárfenomén: az egy évre rá tragikus halált halt Bencsik Sándor, a több zenekart is megjárt, s több zenei stílusban otthonosan és kiválóan mozgó Felkai Miklós, az egyéni hangzású Menyhárt János, a már akkor sztármuzsikus Tátrai Tibor, a sokáig háttérben meghúzódó Szűcs Antal Gábor, valamint a progresszív rock egyik mestere Varga János közösen lépett a Petőfi Csarnok színpadára.

 

Ismét csak a Petőfi Csarnok adott otthont 2002. április 30-án a második Gitárpárbaj rendezvénynek: ekkor a három korábbi résztvevő (Felkai, Tátrai, Szűcs) mellé a már akkor veteránnak számító Závodi János és Karácsony János, valamint az ifjabb nemzedék képviseletében egy feltörekvő tehetség, Alapi István csatlakozott. S, ha már az ifjabb nemzedékeknél tartunk: az első Gitárpárbaj óta eltelt időszakban legalább három generáció nőtt fel, amely ugyancsak kitermelte a maga tehetségét.

 

Éppen ezért a szervezők elérkezettnek látták az időt, hogy 2017-ben a kiérdemesült gitárhősök mellett a fiatalabb korosztály is megmutathassa magát.

Felkai Miklóst (Lux, Color, Apostol, Felkai Jam, Bergendy, Fantomasz, stb.) és Karácsony Jánost (Ferm, Generál, LGT) követve Alapi István (Front, Moho Sapiens, XL Sisters, Keresztes Ildikó Band, Edda, Alapi Power Band) képviseli a középgenerációt, a stafétát átadva két tizenéves ifjú titánnak Somogyi Remignek (19), valamint Fehér Ádámnak (12), akik együtt, de külön-külön is már többször ejtették ámulatba közönségüket játékukkal. Az öt gitárost, a jól bevált hagyományok szerint kéttagú ritmusszekció (Pethő Gábor basszusgitár, valamint Móré Attila dob) valamint egy billentyűhangszeres (Horváth András) kíséri, de a harmadik, jubileumi Gitárpárbaj ezúttal különlegességgel is szolgál: a háromgenerációs gitárnyüvő férfiak mellett egy rendkívül tehetséges, fiatal hölgy is helyet kap az exkluzív műsorban. Kézdy Luca hegedűművész invenciózus, egyedi stílusú és hangvételű játékával méltán érdemelte ki a 2016-os évben az Év Hegedűse kitüntető címet.

 

A Gitárpárbaj koncert helyszíne és időpontja:

Barba Negra Music Club, 2017, november 19. 20 óra (kapunyitás 19 óra).

 

https://www.facebook.com/events/166237620602454/?fref=ts

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.