A 20. születésnapját ünneplő Budavári Borfesztivál nagy siker volt. Az öt napos rendezvényt óriási érdeklődés kísérte, a látogatottság összességében megközelítette az 50 ezer főt és rekord összegű regisztrált forgalmat produkáltak a kiállítók. Az ország legkulturáltabb fesztiválján naponta remek hangulatot tapasztaltam.
A 20. születésnapját ünneplő Budavári Borfesztivál nagy siker volt. Az öt napos rendezvényt óriási érdeklődés kísérte, a látogatottság összességében megközelítette az 50 ezer főt és rekord összegű regisztrált forgalmat produkáltak a kiállítók. Az ország legkulturáltabb fesztiválján naponta remek hangulatot tapasztaltam.
A 20. születésnapját ünneplő Budavári Borfesztivál nagy siker volt. Az öt napos rendezvényt óriási érdeklődés kísérte, a látogatottság összességében megközelítette az 50 ezer főt és rekord összegű regisztrált forgalmat produkáltak a kiállítók. Az ország legkulturáltabb fesztiválján naponta remek hangulatot tapasztaltam.
Az utolsó eseménydús nap hangulatát és történéseit idézem fel néhány mondatban, mert ami jó volt, az emlékként is kellemes. „Gondold meg és igyál! Örökké a világ sem áll … Igyál! Igyál!" – töltötte meg vagy kéttucatnyi férfihang a budai vár sétányait a jubileumi Borfesztivál forgatagában. A kétszeres olimpiai bajnok kórus, a Bartók Béla Férfikar koccintgatva köszöntötte egymást és a borászokat a pavilonok között járkálva. A vendégeket nem kellett nagyon bíztatni az ivásra, hiszen ezért jöttek, de a kórus hangulata és a nógatás ösztönzőleg hatott mindenkire. Dugók pukkantak, poharak koccantak, „egész segedre" törték a nyelvet a külföldiek, és mint egy nagy család, mindenki barát lett.
A 20. Budavári Borfesztivál utolsó napjának délutánján ragyogó napsütésben és ragyogó hangulatban gyülekeztek borászok és vendégek egyaránt a nagyszínpad előtt, hiszen eredményhirdetésekre és ünnepi tortavágásra került sor. Kisegítők serege sündörgött a színpadon, hogy jégágyra helyezze a hatalmas téglalap alakú tortát. A sikeres tálalás után felcsendült a Vivat Bacchus Énekegyüttes vidám bordala – mi más is lehetne ilyenkor – „szomjas torkom nem porzik, ha jól belekóstol a jó borba".
Az Énekegyüttes mindig vidám és szórakoztató műsoraival mára elengedhetetlen tartozékává vált a magyar borkultúrának, a kulturált borfogyasztás és a mulatozás igéjét saját szerzeményű bordalokba öntve. Néhány perc múlva megtelt a színpad, mert a www.legszebbpalack.hu versenyének győztesei örömmel vették át a megtiszteltetést igazoló okleveleket. A versenyen azok vehettek részt, akik a VinAgorára neveztek. A beérkezett ötven pályázó palackra az interneten történt szavazáson közel ötezren voksoltak. Egytől ötig lehetett pontozni a palackok külsejét, szépségét, megjelenését, figyelembe véve a címkét és a palackformát valamint a teljes összhangot. A tíz legmagasabb pontszámot kapott palack boldog tulajdonosai:
(A győztes palackok a fentebb említett honlapon megtekinthetők)
Verus Vinum Kft. Marci Pincéje – St. Márton Egri Syrah
Tiffán Imre és Fia Kft. – Tiffán Limité Villányi Cabernet sauvignon
Borbély Családi Pincészet – Badacsonyi Olasz rizling Jégbor
Badacsonyi Pincegazdaság Zrt – Balatonfüred- Csopaki Cabernet sauvignon Hordószelekció
Tokajicum Borház Kft – Tokaji Reneszánsz Cuvée
Varga Pincészet Kft – Balatoni Olasz rizling Jégbor
Bezerics Borház – Pogányvári Memento
Fodorvin Családi Pincészet – Carpe diem selection – Badacsonyi Szürkebarát
Heumann Pincészet – Terra Tartaro (Cuvée)
Az érdeklődők idén is ellátogathattak a VinAgora Tér sátorba, ahol szakemberek segítségével ötven perces turnusokban hat bort bírálhattak professzionális módszerekkel és egy órára maguk is borbírává válhattak. Az öt nap alatt megkóstolt borok közül a résztvevők bírálatai alapján dőlt el, melyik bor nyeri el a „Fesztivál Bora" címet. A résztvevőknek nagy élmény volt, hogy kipróbálhatták magukat hogyan is zajlik egy profi borverseny. A nemzetközi borversenyek nagyon szigorú körülmények között zajlanak nemzetközi borbírák segítségével és a nagyközönség teljes kizárásával. Itt, a VinAgora sátorban – ahogy már évek óta – belekóstolhattak a borkedvelők, hogyan zajlik ez a pontozás és megismerkedhettek ezen keresztül kicsit a borbírák és borversenyek világával.
Öt kategóriában a „Fesztivál Bora" 2011 cím győztesei:
Fehér Bor (Száraz):
Tokaj Kereskedőház Zrt. Grand Selection Tokaji Furmint Barrique 2009
Rosé Bor:
Varsányi Pincészet Kft. Varsányi Egri Rosé 2010
Vörös Bor (Száraz):
Vincze Borászat Kft. Arcanum Cabernet franc 2007
Természetes Édes Fehér Borok:
Royal Tokaji Borászati Zrt. Royal Tokaji Áts cuvée 2009
Tokaji Borkülönlegesség:
Tokaj Kereskedőház Zrt. Prémium Selection Tokaji Aszú 5 puttonyos 2002
Ezek után került sor a mindenki által fokozott érdeklődéssel várt 400 szeletes születésnapi torta bemutatására és felszeletelésére. Varga Gábor cukrász, a desszert.eu főszerkesztője mutatta be a tortát, amely az alábbi recept szerint készült volna el:
164 db tojás sárgája
67 tojás fehérje
3 és ½ kiló cukor
3 kg muskotályos szőlő
20 citrom leve
5 és ½ kiló tejszínhab
½ kg liszt.
Ez volt a terv, azonban másfélszer ennyi tojás került a tortába, melynek gerince egy francia krémkülönlegesség, a Champagne bevaroise, egy tojásos alapú, Törley Fortuna pezsgőből készült tejszínkrém. Speciális technikával készült a különleges piskóta is, ami alig tartalmaz lisztet. A krém tetején pezsgőzselé volt, amely ugyancsak Törley Fortuna és zöld pisztácia hintés került a tetejére. Érdekesség, hogy a Spar és a Borfesztivál logója mellett a 20 éves évforduló száma is nyomtatott ostyalapokból, minimalizált ételfesték felhasználásával készült, ízlésesen és esztétikusan mutatva meg miért is voltunk ott.
Zilai Zoltán, a Borfesztivál főszervezője, a Magyar Szőlő és Borkultúra Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója és Feiner Péter, a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. – a Borfesztivál főtámogatója – ügyvezető igazgatója rövid beszédben búcsúzott a résztvevőktől és a vendégektől. Mindketten megköszönték, hogy eljöttünk a fesztiválra:
„Szép és sikeres öt nap áll mögöttünk. Ünnepre készültünk és ünnepeljenek velünk itt a torta mellett és kóstolják meg a pezsgőt is, mert a harmónia nagyon fontos és legyen ez a jubileumhoz méltóan sikerült szülinap emlékezetes Önöknek is. Köszönjük, hogy eljöttek és várjuk Önöket a következő húsz esztendőben is."
A folytatás meseszerű, hiszen elkezdődött a tortaszeletelés, és aki ott volt – fiatal és öreg egyaránt – tortát evett, pezsgőt ivott, miközben a Vivat Bacchus újfent dalra fakadt:
„Barátaim nóta szálljon, szülinapos Isten áldjon,
Aki rosszat szól korodra, azt a guta üsse orrba".
Apropó pezsgő. Még nem említettem a tortához használt Törley Fortuna jellemzőit, érdemes barátkozni vele. Elegáns, halvány, zöldessárga szín, intenzív gyöngyözés, illatában egyszerre mutatkoznak a friss muskotályos szőlőmust jegyei, a zöldalma, a lime és a briós. Ízében zöldes jegyek is megfigyelhetők, komplex édes pezsgő. Nehéz tovább részleteznem, mert ízlelőbimbóim már kiabálnak utána.
Ez történt röviden vasárnap délután, de a 20. Budavári Borfesztivál eseménysorozata nem fejeződött be. Szeptember 14-én került sor az immár 14. alkalommal megrendezett Jótékonysági Borárverésre, amelynek bevételét, a hagyományokat folytatva a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak utalták a szervezők. Az árverésen dr. Dula Bence, egri szőlő-bortermelő, nemzetközi szaktanácsadó vezetésével 45 tétel került „kalapács alá". A magyar borászok, borászatok és más szervezetek felajánlásai mellett a 12. VinAgora Nemzetközi Borverseny magyar és külföldi aranyérmes boraira is lehetett licitálni. Az árverés tétje ebben az évben a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által működtetett mozgó játszótér – azaz egy játszóbusz – megvásárlása volt. A licitálók kitettek magukért: rekord összegű pénz gyűlt össze: 5 millió 220 ezer forint. Méltóképpen fejeződött be a jubileumi Budavári Borfesztivál.
Lantai József