2022.augusztus.16. kedd.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Gourmet fesztivál: az idei téma a gombóc, valamint a kaviár és a pezsgő

8 perc olvasás

g18_1.jpg Az OTP Bank Gourmet Fesztivál május 17-20. között mutatja be Magyarország top éttermeit, legjobb cukrászdáit, borászatait, a hazai gasztronómia aktuális finomságait, és ízelítőt ad a nemzetközi csúcsgasztronómia világából is. (lásd: http://euroastra.blog.hu/2018/05/06/gourmet_fesztival_a_gomboctol_a_nemzetkozi_csucsgasztronomiaig) Az alábbiakban tekintsék meg a Gourmet workshop by Electrolux és a Gasztroszínpad programjait.

 

Gourmet workshop by Electrolux

 

Miután végigkóstoltuk a legnagyobb séfek fogásait, felmerülhet az igény, hogy otthon mi is kipróbáljuk saját szakácstudományunkat. Ehhez nyújt segítséget a Gourmet méltán népszerű workshop sorozata. Pénteken például Jahni László, a népszerű balatoni Kistücsök sztárséfje és Fodor Ferenc, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. haltermelési igazgatója segítségével a résztvevők közelebbről is megismerkedhetnek a balatoni sudár ponttyal, miközben közösen elkészítenek egy stílusos ételt (halgombóc korhely halszószban) és gyakorolják a haltisztítást és a filézést is. Aznap még Vágó Piros, a népszerű rádiós műsorvezető és kísérletező kedvű hobbiszakács, egyik kedvencét készíti majd el, melynek főszereplői az édesburgonya, a mandula és a fahéj.

 

Szombaton jön Pataki Ádám cukrászmester, aki lányaival egy családi workshop keretében húznak egy fincsi ívet a grissinitől a málnás tiramisuig, és fellép a hazai színjátszás egyik legnépszerűbb alakja, Anger Zsolt is. Őt követi majd Sárközi Ákos (Borkonyha) és a Nespresso kávénagykövete, Márkosi Balázs. Kóstolási játékokon keresztül a vendégek megismerhetik a különböző kávés aromacsaládokat, és a hozzájuk illő ételeken keresztül izgalmas textúrákat is felfedezhetnek. A népszerű sztárséf egy kreatív feladattal is készül, amely során a tálalási technikájukat fejleszthetik a résztvevők. Fördős Zé a Konyhafőnök állandó zsűritagja és a Street Kitchen házigazdája. Csapatával minden nap azon dolgozik, hogy vagány, könnyen összedobható recepteket mutasson követőinek, amelyekkel bárki színesebbé teheti a hétköznapokat vagy éppen nagyot villanthat barátai előtt. Ez a program is a megúszós kajákról fog szólni, csak mindezt olasz köntösbe bújtatjuk.

 

A vasárnapi workshop a Street Kitchen bemutatja: Jancsa Jani marha jó burgerei, nemcsak marhából! című programmal indul. Jancsa Jani, akit sokan csak Burgerpápaként ismernek, évek óta kápráztatja el fantasztikus hamburgerekkel a burger kedvelőket. Ezen a workshopon is azt fogja megmutatni, amihez a legjobban ért: hogyan lehet tökéletesre sütni a húsokat, kikeverni a legfinomabb mártásokat, és otthoni körülmények között megalkotni életetek legfinomabb hamburgerét. Ezután ismét a kávé kerül a főszerepbe: Barna Ádám (St. Andrea Wine & Gourmet Bar) és a Nespresso kávénagykövete, Márkosi Balázs segítségével a résztvevők a kávé evolúciójával párhuzamba állítva kóstolás útján ismerhetik meg a kávé-ételpárosítások alapvetéseit, és felfedezhetik, hogy az egyes alapanyagok milyen típusú kávékkal harmonizálnak legjobban. Barna Ádám bemutatja a kávé egy új oldalát, és, hogy miként használhatjuk a kávét, mint alapanyagot különböző ételek elkészítése során. A workshopok sorát a Gourmet utolsó napján Pataky Péter (Meatology) – „Slow food fast, azaz jót főzni gyorsan is lehet!” előadás zárja. A népszerű főzős műsor, az Ízes Életből ismert séftől, Pataky Pétertől már megszokhattuk, hogy körülötte előbb-utóbb minden a húsról szól, és ez most sem lesz másként. A workshop alatt megtanít jó pár remek technikát a tökéletes húsok elkészítéséhez, mindezt nagyszerű minőségben, mégis gyorsan.

 

Gasztroszínpad programok

 

Izgalmas előadások sorát hallgathatjuk meg idén a gasztroszínpadon is Mautner Zsófia és Jókuti András műsorvezetők segédletével. Ott lesz például Szabadfi Szabi, a díjnyertes pizzakészítő és Sass Dani műsorvezető, akik az édes pizzák világába kalauzolnak bennünket. Nutellás pizzát készítenek pisztáciával és málnakaviárral, Szabi világklasszis pizzatésztájából. 13 év működés után, idén márciusban végleg bezárt a Zazzi. A két alapító, Varga Margit és Erdős Melinda most leleplezik legnépszerűbb süteményük, az Édes Álom receptjét és felidézik beteljesült álmuk legédesebb pillanatait. A magyar vidék gasztronómiájáról mesél, és persze főz is a közönség kedvéért majd Bicsár Attila, aki a fővárosból vidékre, a villányi Sauska Pincészet éttermébe tette át székhelyét.

 

Szombaton a A HER gasztro pop-up közreműködésével Hajdúszoboszló kedvenc nagymamája, Balla mama egy klasszikus ételt, az alföldi tájegységre jellemző gombócot készít a színpadon, történetekkel megspékelve. A gasztroszínpadra is eljönnek a lengyel Bib Gourmandok, hogy meséljenek a kortárs lengyel gasztronómiáról, és közben szezonális zöldségeket felhasználva elkészítsenek néhány tipikus tavaszi ételt. A világ tizedik legjobb éttermeként számon tartott bécsi 2 Michelin-csillagos Steirereck executive séfje, Heinz Reitbauer szinte az összes komolyabb díjat besöpörte az elmúlt évtizedben, nem véletlenül. A Gourmet színpadán sem tűr majd kompromisszumokat, másfél órás különleges bemutatójában öt olyan ételt készít el, amelyekben a gomba a főszereplő. Az egyik fogást kóstolóként is kínálják majd! Az elmúlt évtizedben Törökország hatalmas fejlődésen ment keresztül a gasztronómia területén, amelynek fontos része saját értékeik újrafelfedezése és azok kortárs bemutatása. E területen abszolút éllovasnak számít Maksut Askar, aki ezúttal egy tipikus anatóliai fogást készít, amelyet a közönség is megízlelhet majd. A Csallóköz mindig is az ország éléskamrája volt, halban és vadban gazdag vidék. A színpadon most a dunaszerdahelyi Villa Rosa étterem séfjei, Bindics Imre, Czucz Péter és Tatai Róbert főznek és mesélnek a régi-új régióról. A kaviár specialista Arany Kaviár étterem és ismert séfje, Nyíri Szása egy különleges témát visz színpadra, az idei Gourmet egyik kiemelt alapanyagát, a kaviárt, amelyről – valljuk be – mindannyian hallottunk, de valójában keveset tudunk róla. Ezt a hiányosságot orvosolja a program.

 

A vasárnapi programban az immár országos hírű Poroszlói Rétesház tulajdonosai mutatják meg, hogyan készül az igazi rétes. Ezután Kárai Dávid és Lakatos Márk áll a Gourmet színpad rajtvonalához, hogy harminc perc alatt elkészítse saját korábbi receptjét, amit a másik a fesztivál tematikájára hangol. És megismerkedhetünk Dél-Amerika csúcsgasztronómiájával is, kalauzunk a közelmúltban Latin-Amerika legjobb séfnőjének választott Kamilla Seidler, aki természetesen nemcsak beszél, de főz is a színpadon, amelynek eredményét a közönség is megkóstolhatja majd.160 éves a Gerbeaud cukrászda. 2017 tavaszán a Gerbeaud tulajdonosai, Pintér Katalin és Niszkács Anna ellátogattak a francia Cacao Barry manufaktúrába, hogy hosszas kóstolás, válogatás és egyeztetés után megszülessen a patinás cukrászda 160. születésnapjára az egyedi Cacao Barry Or Noir 1858 csokoládé, amely megjelenik bonbon, táblás és torta változatban is. A színpadon a csokoládé születését, valamint a születésnapi termékek készítését kísérhetik végig a nézők, miközben a Gerbeaud 160 éves történelmébe is betekintést nyerhetnek. Ezután az immár 2 Michelin-csillagos Onyx séfje, Mészáros Ádám és Szabó Ádám keramikus lép színpadra. Amíg a keramikus az agyaggombócból elkészíti az étel szerves részeként megjelenő lebomló ökotányért, addig a séf szilvásgombócot készít, ráadásul kétcsillagosat. Alig telt el egy év Széll Tamás hihetetlen sikerei óta, máris itt van a hazai Bocuse d’Or utánpótlás: Magyarországot Pohner Ádám, a Kistücsök séfhelyettese képviseli majd a neves szakácsverseny európai fordulóján Torinóban. A júniusi megmérettetés előtt itt találkozhatnak utoljára Ádámmal, aki marhából készít egy igazán eredeti és izgalmas fogást.

 

Ünnepi pillanat zárja gasztroszínpad programját 19 órakor. „Tavaly indítottuk útjára önálló Gourmet díjunkat, amellyel a közönségszavazatok és egy szakmai zsűri döntése alapján is kiemeljük és elismerjük a fesztivál legjobb kiállítóit és ételeit. Az esemény a fesztivál záró programja is egyben, amelyen közös koccintással köszönjük meg a kiállító éttermek áldozatos munkáját” – meséli Nemes Richárd, főszervező.

 

A fesztiválra érdemes családostól-gyerekestől kilátogatni, a szervezők a Kerek Perec gasztronómiai játszótéren és a Chefparade főzőiskolában ingyenes gyerekprogramokkal várják a fiatalabb gasztrokalandorokat.

 

  1. május 17-20.

OTP Bank Gourmet Fesztivál

Millenáris

 

https://gourmetfesztival.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.