Gozsdu Emánuel, Barabás Miklós festményeGozsdu Emánuel, Barabás Miklós festményeOlvasom a napilapban, hogy kívánatos a rendőri jelenlét a budapesti Gozsdu-udvarban, mert a mulatóhelyek, kocsmák, bárok időnként nem mentesek részeg randalírozóktól, vendégeket zaklatóktól.

Gozsdu Emánuel, Barabás Miklós festményeGozsdu Emánuel, Barabás Miklós festményeOlvasom a napilapban, hogy kívánatos a rendőri jelenlét a budapesti Gozsdu-udvarban, mert a mulatóhelyek, kocsmák, bárok időnként nem mentesek részeg randalírozóktól, vendégeket zaklatóktól.

   Nagyapám nyomdájával szemben volt a Gozsdu-udvar Dob-utcai bejárata. Nekünk, gyerekeknek „a vágy titokzatos tárgya" (copyright Luis Buňuel). Nem is tárgya, kétszáz méter hosszú sétánya, hat udvara tele üzletekkel, kirakatokkal. Vésnök, bélyegkereskedő, norinbergi árus, papírbolt, foltozószabó, kis kávézó, ruhafestő, ezekre emlékszem. És a bámészkodó lakókra az ablakokból. Mindig hűvösebb volt bent, mint az utcán. Ha végigjártuk és kiléptünk a Király utcai kapun, felsóhajtottunk, mint akik megmenekültek valamitől. Hogy mit takarhatott  a gozsdu, arról fogalmunk sem volt, nem is spekuláltunk rajta. Az is a titokhoz tartozott.

   Tényleg, honnan a név? Az egymáshoz szorosan illeszkedő hét darab négyszintes házat Gozsdu Emánuel ügyvéd végakaratából építették 1901-ben. A házakban „tisztes szegénységben" élő családok éltek, ahogy akkoriban mondták. A bérlők pontosan fizettek, az ebből származó jövedelem tovább gyarapította a végrendeletet kezelő Gozsdu Alapítványt. Amely az alapító akarata szerint a görögkeleti ortodox egyházat gazdagította. A második világháborúban az épületeket lebombázták, talán még utcai harcok színhelye is volt. A Gozsdu-udvart 1952-ben kártérítés mellett államosították. A rendszerváltás után a rossz állapotban lévő épületegyüttest magánbefektetők vették meg.

   A beruházók luxusszínvonalú lakásokat alakítottak ki, amelyek többségét külföldi vásárlók vették meg. Jelenleg a kávézók, éttermek, bárok mellett galériák, exkluzív üzletek vannak. Mozgásstúdió, kondicionáló termek, szauna, gőzfürdő, úszómedence építése folyamatban van.

   De ki volt Gozsdu Emánuel? 1802-ben született Nagy-Magyarországon, Nagyváradon. Jogász diplomát szerzett és bojtárkodása után ügyvédi irodát nyitott. Elsősorban bűnvádi perekben szerzett hírnevet és nagy vagyont gyűjtött. 1848-ban képviselőjelöltként vereséget szenvedett a választáson, ez után visszavonult a politikától. A Szabadságharc után igen olcsón telkeket vett a budapesti Király utcában, ahol raktárépületeket emeltetett. Ezekre a telkekre építette halála után a Gozsdu Alapítvány a házakat, így jött létre a Gozsdu-udvar.

Láng Róbert

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük