2023.december.08. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Gyakorlat teszi a mestert!

4 perc olvasás

dualis.jpgA munka alapú képzés a szakképzés jövője. Napjainkban Európában- és világszerte a munkaerőpiaci változásokhoz igazodva átalakulóban van a szakmai oktatási rendszer. A szakképzés feltételei, elvárásai országonként rendkívül változatosak, eltérőek. Európára általánosan jellemző, hogy a duális képzési modell került a középpontba.

 

 Az Európai Bizottság igen egyértelmű üzeneteket fogalmazott meg a szakképzési rendszerekkel kapcsolatban, amelyeket a következőképpen lehet összefoglalni:

 

– A duális szakképzést az európai szakképzési rendszerek központi pillérévé kell tenni

Világszínvonalú duális szakképzési rendszerek elterjesztésére van szükség

– A munka alapú gyakorlati tanulás, valamint az oktatás és az üzleti világ közötti együttműködés erősítése a cél

– Magas színvonalú gyakorlati képzés elterjesztése szükséges, ahol tanulószerződéses jogviszony jön létre

– A munkaerőpiacon elvárt készségek fejlesztése már a képzés során a tanulmányi eredmények és az oktatás színvonalának javításával

 

Ahhoz, hogy a fentiekben megfogalmazott célkitűzések megvalósuljanak fontos, hogy minden szereplő ismerje a duális képzési rendszer gazdasági és társadalmi hasznosságát. Ezen dolgozik az INTERREG Duna Transznacionális Program keretében az Európai Unió (ERFA, IPA források) és a Magyar Állam társfinanszírozásával megvalósuló Learning by Doing (Dolgozva tanulj) elnevezésű projekt, amelynek átfogó célja a hatékony és munkaerőpiaci igényeket kiszolgáló szakképzés meghonosítása a Duna régió országaiban.  A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (Nemzetközi Projekt Iroda) vezetésével megvalósuló projekt további célja, hogy a szakképzésben érdekelt helyi szereplők kapacitásfejlesztésén keresztül a térség intelligens fejlődése valósuljon meg.

 

Mi is az a duális szakképzés?

Azt a képzési rendszert nevezik így, ahol a tanulók elméleti képzését az oktatási intézmények, a gyakorlati oktatást pedig cégek végzik.

A tanulók a képzés egy részét így nem az iskolában, hanem az intézménnyel szorosan együttműködő cégeknél töltik tanulószerződéses keretek között.

Célja a teljeskörű szakmai kompetenciák átadása, melyek képessé teszik őket feladataik hatékony, innovatív ellátására, önállóan és másokkal együttműködve.

 

A duális szakképzés előnyei:

A duális szakképzés egyik hatalmas előnye, hogy a tanulók piacképes szaktudást szerezhetnek már a képzés ideje alatt, ezáltal sokkal versenyképesebbé válnak a munkaerőpiacon.

 

A gyakorlatorientált képzés előnyei közé tartozik továbbá, hogy a vállalatok a saját munkafolyamataikat megismertetik a tanulókkal, így a diákok az első pillanattól hasznos szereplőivé tudnak válni a cégek mindennapjaiban.

 

Hatalmas problémát jelent az új munkaerő megtalálása, betanítása. Kevés vagy nincs megfelelő szaktudással rendelkező jelentkező a kívánt munkakörökbe. A duális szakképzés megoldást kínálhat erre a problémára is, hiszen saját szakmai utánpótlását tudja kinevelni a cég a képzés során, ezáltal a költségeit is csökkenteni tudja hosszútávon.

 

A diákok valós munkahelyi környezetben tanulják meg a szakmájukhoz szükséges gyakorlati tudást, elleshetnek praktikákat, szakmai fortélyokat a kollégáktól, megismerhetik a korszerű technológiákat. Ezeket a készségeket nem az iskola elvégzése után kell elsajátítani, ami gyorsíthatja az elhelyezkedés folyamatát.

 

A szakképzés befejeztével akár a képzési helyükön is kínálhatnak hosszútávú munkalehetőséget.

 

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara kiemelkedő szerepet tölt be a duális szakképzés népszerűsítésében, megvalósításában. Feladatai közé tartozik többek között a szakképzési tanácsadóhálózat működtetése (szülőknek, cégeknek diákoknak egyaránt), gyakorlati képzőhelyek ellenőrzése, pályaorientáció, tanulószerződések kötése, ellenőrzése és nyilvántartása. 

 

További információ a duális képzésről és a Learning by Doing projektről az alábbi linkeken.

 

www.dolgozvatanulj.hu

http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/learning-by-doing

 

Lantai József

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.