2023.június.08. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Gyémántjubileumi gyémántkiállítás

2 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/57032"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/crown1911.thumbnail.png" border="0" width="100" height="88" /></a></span>Gyémántjubileumi gyémántkiállításra készül a brit királyi udvar, bemutatva a nagyközönségnek azokat a felbecsülhetetlen értékű drágaköveket, amelyek valamilyen módon kötődnek II. Erzsébet királynő uralkodásának eddig 60 évéhez.

crown1911.thumbnailGyémántjubileumi gyémántkiállításra készül a brit királyi udvar, bemutatva a nagyközönségnek azokat a felbecsülhetetlen értékű drágaköveket, amelyek valamilyen módon kötődnek II. Erzsébet királynő uralkodásának eddig 60 évéhez.

crown1911.thumbnailGyémántjubileumi gyémántkiállításra készül a brit királyi udvar, bemutatva a nagyközönségnek azokat a felbecsülhetetlen értékű drágaköveket, amelyek valamilyen módon kötődnek II. Erzsébet királynő uralkodásának eddig 60 évéhez.

    Nagy-Britannia népe az idén ünnepli uralkodója gyémántjubileumát, vagyis trónra lépésének 60. évfordulóját. A hamarosan 86 esztendős királynő édesapja, VI. György király 1952-ben bekövetkezett halála óta áll az Egyesült Királyság élén.
    Ebből az alkalomból – az igen nagy számú más ünnepi esemény mellett – a Buckingham-palota, a fő londoni királyi rezidencia idei nyári kiállítását az uralkodói gyémántoknak szentelik.
    A palotát két hónapra minden nyáron megnyitják a nagyközönség előtt, és ilyenkor aktuális tematikájú kiállításokat is rendeznek. Az idén természetesen magától értetődő volt, hogy a fő témát a gyémántjubileum szolgáltatja.
    A kiállításon az udvar tájékoztatása szerint láthatók lesznek sok más mellett mindazok a gyémántok, amelyeket az akkor 27 esztendős II. Erzsébet királynő koronázási szertartásán viselt. Kiállítják emellett a híres Williamson-brosst is, amelynek közepén egy rendkívül ritka, rózsaszín gyémánt csillog.
    A 23,6 karátos követ – amelyet Tanzániában találtak – még hercegnőként kapta a jelenlegi uralkodó John Williamson kanadai geológustól esküvői ajándék gyanánt 1947-ben.
    A Buckingham-palota – szó szerint – csillogó kiállításának rendezői azonban még távolabbra visszamennek az időben, és olyan gyémántékszereket is a nagyközönség elé tárnak, amelyek a brit monarchia legutóbbi kétszáz évéhez kapcsolódnak. Megtekinthető lesz például Viktória királynő miniatűr, mindössze 9 centiméter átmérőjű kiskoronája, amelyet apró mérete ellenére is 1200 gyémánt ékesít.
    A Daily Mail érdeklődésére, hogy mekkora értéket képviselnek a kiállítandó királyi ékszerek, a brit uralkodóház patinás képzőművészeti gyűjteményét kezelő Royal Collection vezetője, Jonathan Marsden csak annyit mondott, hogy "abszolút felesleges és lehetetlen vállalkozás lenne ezt felbecsülni".

Kertész Róbert

 

gke \ ifgg

MTI 2012. január 3., kedd 18:21

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.