Hosszú betegség után ma hajnalban nyolcvanöt éves korában elhunyt Gömöri Endre publicista, külpolitikai elemzõ, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének tiszteletbeli elnöke. Gömöri Endrét a MÚOSZ és a Figyelõ saját halottjának tekinti. Haláláról Gyurcsány Ferenc közleményben emlékezett meg.(Gömöri Endre életrajzát a miniszterelnöki közlemény után olvashatják)

Hosszú betegség után ma hajnalban nyolcvanöt éves korában elhunyt Gömöri Endre publicista, külpolitikai elemzõ, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének tiszteletbeli elnöke. Gömöri Endrét a MÚOSZ és a Figyelõ saját halottjának tekinti. Haláláról Gyurcsány Ferenc közleményben emlékezett meg.(Gömöri Endre életrajzát a miniszterelnöki közlemény után olvashatják)

Gömöri Endre a magyar újságírás egyik legnagyobb alakja volt

Gömöri Endre az újságíróknak ahhoz a nemzedékéhez tartozott, akik nem egyszerûen követték a politikát, hanem benne éltek.

Nagy mûgonddal, kifinomult stílussal és páratlan éleslátással megírt cikkei sokak számára iránytût jelentettek a világpolitikában. Nemcsak információt írt le, hanem a köztük lévõ összefüggéseket is. Elemzõ volt: úgy világított rá a fontos részletekre, ahogy kevesen. Magyarként is világpolgár volt, aki nemcsak megismerni akarta a világot, hanem megérteni is. És ennek a megismerésnek és megértésnek a folyamatát osztotta meg az olvasókkal is.

Az õ élettörténete összeforrt a XX. századi magyar sajtó történetével: a forradalom során a stúdióban állt, amikor Mindszenty, Kádár és Nagy Imre beszélt a nemzethez, idén március végén pedig még átfogó elemzést írt a most formálódó külpolitikai koncepcióról. Gömöri Endre volt ünnepelt szerzõ, befolyásos szerkesztõ, és volt, hogy külpolitikai újságíró létére nem utazhatott és nem is publikálhatott. Persze megoldotta ezt is, csak a cikkei végére nem írhatta oda saját nevét, ám ez a módszer sokáig nem mûködött, mert az írások mögött egy idõ után tévedhetetlenül fel lehetett ismerni Gömöri tehetségét, stílusát és tudását.

Ez a tehetség, stílus és tudás az, amiért újságírók és olvasók egyformán tisztelték, szerették õt és az írásait.

Mi, mindannyian – legyünk bár újságolvasók vagy újságírók – a szakmai alaposság, a többszempontú elemzés, a tradíció és a kedély nagymestereként fogunk Gömöri Endrére emlékezni.

Õszinte nagyrabecsüléssel

Gyurcsány Ferenc

a Magyar Köztársaság miniszterelnöke

Gömöri Endre szakmai életútja:

 Gömöri EndreGömöri Endre

1947-en a Szabad Nép címû napilapban külpolitikai rovatvezetõ

1954 elejétõl a Magyar Rádió külpolitikai rovatvezetõje

1956 októberében a Szabad Magyar Rádió szerkesztõbizottsági tagja

1960-tól a Figyelõ címû gazdaságpolitikai lap munkatársa

1964-tõl a Magyarország címû hetilap külpolitikai rovatvezetõje

1968-tól külpolitikai tudósító

1992-1994 között szerkesztette a Business Week magyar kiadását

1989-ben hagyta el a Magyarország szerkesztõségét, közvetlenül a rendszerváltozás elõtt, mert nem értett egyet az akkori kormány által kinevezett új fõszerkesztõ politikai beállítottságával. Visszatért a Figyelõ címû gazdasági hetilaphoz, mint fõszerkesztõ helyettes, majd 1995-ös nyugdíjba vonulása után folytatta a munkát mint a nemzetközi gazdasági szekció vezetõje. Sokszor szerepelt rádiós és televíziós mûsorokban. Tevékenységének igen értékes fejezete, hogy éveken át a Népszabadság kolumnistája volt, itt írt átfogó külpolitikai elemzései a magas színvonalon végzett újságírás iskolapéldái.

Társadalmi tisztsége:

1992-tõl a MÚOSZ tiszteletbeli elnöke

Jelentõsebb kitüntetései:

1991. Pulitzer Emlékdíj

1997-ben megkapta az Európai Unió brüsszeli fõbizottsága által létrehozott Európai Újságírói díjat

1997-ben a Köztársasági Elnöki Arany Emlékérmet vehette át

2000-ben a ?sajtószabadság képviseletéért" Emmanuele Gazzo-díjjal tüntette ki az Európai Újságíró Szövetség

2001-ben a Hemingway Alapítvány Pethõ Sándor-díja

2003-ban írott sajtó kategóriában Prima Primissima-díjat kapott

A Magyar Sajtó életrajzi írása Gömöri Endrérõl >>>

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük