2022.október.07. péntek.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Hagyomány és minőség együtt!

5 perc olvasás
 <span class="inline inline-left"><a href="/node/42127"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Summerfest.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="67" /></a></span> <p>2010. augusztus 12-től ismét Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál, immár a XVII. </p><p>

 summerfest.thumbnail

2010. augusztus 12-től ismét Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál, immár a XVII.

 summerfest.thumbnail

2010. augusztus 12-től ismét Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál, immár a XVII.

A kezdeti években Százhalombattához kapcsolódott a programsorozat, annak ellenére, hogy három településen egymástól függetlenül zajlottak a nyári folklórrendezvények. 1995-től a három település Ráckeve, Tököl és Százhalombatta egyre nagyobb mértékben hangolták össze rendezvényeiket, 1998-tól már nemcsak a lebonyolítás, hanem az előkészítés is teljesen összehangoltan történik.

summerfest%20(1).thumbnailA fesztivál szakmai központja Százhalombatta, főbb eseményei a települések között megosztottan történnek. Így bár a rendezvény egységes, az azonos programok mellett mindegyik település sajátos, csak rá jellemző programelemeket is kínál az odalátogatóknak.

A három település által életre hívott rendezvény mára méltán a régió – Pest megye déli részének – legnépszerűbb és legnagyobb szabású nyári kulturális rendezvénye.

Az elmúlt 15 évben közel 150000 néző és 45 ország vett részt a fesztiválon, ebben az évben 22 ország mutatkozik be. A Summerfest Nemzetközi Folklór Fesztivál a CIOFF (a Nemzetközi Néptáncfesztivált Szervezők Világszövetsége) védjegyét elnyert fesztivál, tagja az UNESCO egyik legerősebb nemzetközi tagszervezetének. A Summerfest igazi kulturális csemege, az idei évben is érkeznek kuriózum együttesek Kolumbiából, Mexikóból, Ghánából, Dhagesztánból, Indiából, Chiléből, Paraguayból, Kanadából, és itt lesz számos európai ország is. A fesztivál legjelentősebb koncertje a Ghymes zenekar, illetve a születésnapját és 35 éves pályafutását a Summerfesten ünneplő Sebestyén Márta jubileumi koncertje, valamint a Fellegi Klezmer Band és Balogh Kálmán fellépése. Sajátos program lesz a Mediawave Etnofilm Mozi, mely program során a Mediawave díjnyertes filmjei kerülnek bemutatásra.

A szervezők a fesztivált mindenkinek ajánlják, vagyis akit érdekel a hagyományos kultúra, aki szereti a jó zenét, aki kedveli a pezsgő éjszakai életet, legyen akár fiatal, középkorú vagy idős, talán utazó vagy vándor annak itt a helye. Sőt, a mamákra és a babákra is gondolnak családi programokkal, babaszobával ahol lehet etetni, altatni, tisztába tenni. A nemzetköziség, a hagyományőrzés, a multikulturális események sora, a családi programok, a sajátos csak itt megtalálható közösségi élmény, a népművészet a zene a tánc, a tárgyalkotók találkozása, a családias hangulat, a magas művészi élmény, és a minőség mind olyan hívószavak, melyekért érdemes ellátogatni a Summerfestre.

Az augusztus 14-i fesztiválszínpadi nyitóceremónia 17 órai kezdése után a fesztiválzászló felvonása következik, majd a Szent István tér- Damjanich út útvonalon zenés, táncos felvonulást tartanak, amely során az út két oldalán állva lehet megnézni a pompázatos eseményt. A következő napok programjaiból csak címszavakban említek néhányat.

Summerfest sokadalom: a rendezvényközpont parkolójában népművészeti kirakodóvásár, vásári komédiák, látványosságok, honfoglalás- és középkori játszóházak, Fesztiválsátor és utcaszínház. A Táncpanoráma keretében a színházteremben esténként négy-négy ország együttesei mutatják be hosszabb műsorukat. A Népek bálján a táncházban, ha nem csak nézni szereti a táncokat, hanem szívesen táncolna külföldi vendégekkel, akkor itt megteheti, az estén nyolc ország táncait tanulhatja meg a Fesztiválsátorban. A MOL világzenei színpadán a GHYMES zenekar, a Fellegini Klezmer Gipsy Band és Sebestyén Márta koncertje ígér igazi csemegét. Fesztiválklub és folkkocsma működik, minden este más programmal. Figyelemre méltó A zene mindenkié!, A vers mindenkié!, és A tánc mindenkié! című közösségi rendezvények, ahol a fellépők képletesen megfogják a vendégek kezét és behúzzák őket a zenélés, az éneklés, a táncolás vagy éppen a szavalás nyújtotta örömökbe. Látványosnak ígérkezik 19-én az esti lampionos csónakfelvonulás – vízi karnevál a Dunán, utána vízparti utcabállal.  Augusztus 20-án délután zenés-menettáncos felvonulás előzi meg a 16 órakor kezdődő Summerfest Nemzetközi Gálaműsort, melyen 20 ország vesz részt. Ünnepi Szentmise és kenyéráldás következik, az estét zenés tűzijáték és utcabál zárja. Augusztus 22-én a Gyertyafény Napján, a hagyományoknak megfelelően Százhalombatta lakói elbúcsúztatják a fesztivált. Végezetül a résztvevő országok: Albánia, Azerbajdzsán, Chile, Ciprus, Costa Rica, Dagesztán, Dél- Korea, Indonézia, Kazahsztán, Kirgizisztán, Kolumbia, Malajzia, Nagy Britannia, Olaszország, Paraguay, Portugália, Szenegál, Szerbia, Tajvan, Törökország, Venezuela, és Magyarország.

Ha valakinek ez is kevés lenne és jut rá ideje, az megnézheti a Régészeti Parkot, a gyönyörűen felújított „Matrica" Múzeumot, a Szerb templomot és ikonosztázt az Óvárosban, vagy a Makovecz templomot a lakótelepen és közben igazi Duna parti jóféle halászlé, és halételes éttermek várják.

Jegyeket csak meghatározott előadásokra kell váltani, a többi program ingyenes. A Summerfest Fesztiválról és a százhalombattai, tököli és ráckevei programokról a http://www.summerfest.hu/ oldalon tájékozódhatunk.

Lantai József

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.