2022.november.28. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Halála után 67 évvel helyezik végső nyugalomra a légi harcban eltűnt magyar vadászpilótát

3 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/58138"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Image5_112.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="68" /></a></span>Halálának 67. évfordulóján, 2012. február 19-én helyezik örök nyugalomra a Vas megyei Vasváron Horváth György hadnagyot, aki a második világháborúban tűnt el Me (Messerschmitt) 109 típusú vadászgépével, földi maradványait pedig három évvel ezelőtt találták meg a szlovákiai Búcs község mellett, repülőgépe roncsainak feltárása során.

image5 112.thumbnailHalálának 67. évfordulóján, 2012. február 19-én helyezik örök nyugalomra a Vas megyei Vasváron Horváth György hadnagyot, aki a második világháborúban tűnt el Me (Messerschmitt) 109 típusú vadászgépével, földi maradványait pedig három évvel ezelőtt találták meg a szlovákiai Búcs község mellett, repülőgépe roncsainak feltárása során.

image5 112.thumbnailHalálának 67. évfordulóján, 2012. február 19-én helyezik örök nyugalomra a Vas megyei Vasváron Horváth György hadnagyot, aki a második világháborúban tűnt el Me (Messerschmitt) 109 típusú vadászgépével, földi maradványait pedig három évvel ezelőtt találták meg a szlovákiai Búcs község mellett, repülőgépe roncsainak feltárása során.

     A pilóta exhumálásában és azonosításában szolnoki kutatók is részt vettek, temetésén pedig az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis katonái tisztelegnek majd – tájékoztatta az MTI-t pénteken a Honvédelmi Minisztérium sajtóirodája.
    Először a Magyar Királyi Honvéd Légierőben rendszeresített hadnagyi váll-lapok kerültek elő, ezért a szlovák kutatók értesítették Pauka Györgyöt a Magyar Roncskutató Egyesület repüléstörténészét és Mágó Károly zászlóst, a Szolnoki Repülő Múzeum munkatársát, hogy valószínűleg egy magyar pilóta nyughelye került elő.
    A központi katonai irattár nyilvántartásából a veszteségi kartonok áttekintése után kiderítették, hogy 1945. február 19-én Esztergom légterében egyetlen hadnagyi rendfokozatú pilóta, Horváth György tűnt el, a megtalált földi maradványok pedig Esztergomtól légvonalban mindössze 15 kilométerre feküdtek.
    A fiatal magyar vadászpilóta Me 109-es típusú vadászrepülőgépével 1945. február 19-én indult utolsó bevetésére a Garam térségébe, ahol súlyos légi harcok dúltak. A kialakult légi csatában két magyar és egy német repülőgépet lőttek le a szovjet vadászok. A hadnagynak gépével együtt nyoma veszett.
     Nemrég nyilvánosságra került szovjet dokumentumok alapján valószínű, hogy a magyar pilóta gépét Csurnyajev hadnagy lőtte le. A szovjet pilóták közül Jegorov gárda főhadnagy kényszerleszállást hajtott végre, mert gépe súlyosan megsérült. A szovjet Jak-3-ast valószínűleg Horváth hadnagy lőtte le, de légi győzelmét már nem tudta jelenteni, mert hősi halált halt – fűzték hozzá.
    A magyar pilóta földi maradványait szállító katonai helikopter 2010. október elsején érkezett az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis repülőterére, ahol a hazánkért elesetteknek kijáró katonai tiszteletadással fogadták.
    A Semmelweis Egyetem Igazságügyi és Biztosítás-Orvostani Intézet kísérletet tett a férfi maradványainak DNS-azonosítására, azonban a csontok állapota ezt nem tette lehetővé. A rendelkezésre álló bizonyítékok segítségével a pilótát a Mágó Károly zászlós által kidolgozott eljárás alapján azonosították.
    A hadnagyot katonai tiszteletadás mellett vasárnap délben helyezik végső nyugalomra a vasvári temetőben.

bcsp \ ksb

MTI 2012. február 17., péntek 14:24

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.