A bizonytalanság ráveti árnyékát 2016 harmadik negyedévére, de azon túl is érezhető a hatása – ez viszont nem szükségszerűen kedvezőtlen hatás. Amennyiben a bizonytalanság hatására reformok és fejlesztések születnek, úgy a jelenlegi kockázatok a jövőbeni pozitív változások katalizátorai lehetnek.

 

A bizonytalanság ráveti árnyékát 2016 harmadik negyedévére, de azon túl is érezhető a hatása – ez viszont nem szükségszerűen kedvezőtlen hatás. Amennyiben a bizonytalanság hatására reformok és fejlesztések születnek, úgy a jelenlegi kockázatok a jövőbeni pozitív változások katalizátorai lehetnek.

 

Az online multi-eszköz kereskedő és befektetési specialista Saxo Bank a  2016. július 12.-n nyilvánosságra hozta a nemzetközi piacokkal kapcsolatos negyedéves várakozásait, illetve a 2016 harmadik negyedévére vonatkozó kereskedési ajánlásainak gyűjteményét, az „Alapvető ügyleteink"-et.

 

Európában a bizonytalanság az úr, az eladósodottság jellemzi a jelenlegi ciklust, a társadalmi szerződés pedig felbomlani látszik, miután a választók egyre nagyobb ellenszenvvel viseltetnek az elitista politikai rendszerrel szemben. A harmadik negyedévi kereskedés a megnövekedett volatilitásról szól, ahol az kerül előnybe, aki megérti, hogy a populista hangulat milyen módon befolyásolja a társadalmi folyamatokat, és számításba veszi, hogy a világ (az Amerikai Egyesült Államokat is beleértve) ismét a recesszió közelébe került.

 

Steen Jakobsen, a Saxo Bank vezető elemzője és befektetési vezetője a következőket nyilatkozta: „Én személy szerint nem aggódom különöseben a britek kilépése miatt, mivel az eddigi nagyobb válságok tanulsága alapján azt mondhatjuk, hogy az ilyen jellegű válsághelyzetek gyakran igazi, mélyreható változásokhoz és átfogó reformokhoz vezetnek. Például az európai árfolyam-mechanizmus 1992-es válságát követően az Egyesült Királyság gazdasági növekedése és foglalkoztatása dinamikus fejlődésnek indult."

 

Jakobsen hozzátette azt is, hogy: „A jó hír az, hogy az elkövetkező hat-tizenkét hónap során egyre közelebb kerülünk a szükségszerű változásokhoz. A rossz hír viszont az, hogy az út során egyre magasabb volatilitással és egyre több bizonytalansággal fogunk találkozni."

 

Ebben a gazdasági környezetben a Saxo Bank harmadik negyedévre szóló kilátásai ez egyes főbb eszközosztályokban a következők:

 

 

Az Európai Unió makrogazdasági helyzete – a migránsválság törést hozhat

„Eddig azt mondtuk, hogy a válságok előreviszik az Európai Uniót. Az Európai Unió elmúlt években végrehajtott vérszegény reformjainak fényében sajnos most már nem mondhatjuk el ugyanezt," nyilatkozta Christopher Dembik, a Saxo Bank elemzője.

Az Európai Uniót fenyegető kockázatok közül az államadósságok után jelenleg a migrációs válság a legkomolyabb – és a leginkább elhanyagolt is. Ezt és a Brexit-szavazást is figyelembe véve elmondható, hogy Európa most megosztottabb, mint eddig bármikor. A migránsválság félrekezelése, illetve a gazdaság lassulása megágyazott a kontinensen elharapódzó, politikai elit-ellenes hangulatnak. Brüsszel két komoly jelzést is kapott a közelmúltban – az egyik az osztrák elnökválasztás volt, ahol kis híján szélsőjobboldali jelölt nyert, a másik pedig természetesen a brit népszavazás volt. Olyan megoldást kellene találni, amely a mag és a periféria országait közelebb hozza egymáshoz, és lezárná az elmúlt évek langyos reformjainak időszakát.

 

 

Devizapiacok – csúnya világ jöhet

A brit kilépésről döntő népszavazás még jó ideig baljós árnyként vetülhet a piacra, a referendumot követően a font masszívan és tartósan gyengült (ugyanakkor a gyengülés lendülete kifogyni látszik). Várakozásaink szerint az EURGBP a többi GBP-keresztet megelőzve már a harmadik negyedévben megindul felfelé, de a font durva leértékelődésének következményein még sokáig fog rágódni Európa. A piaci hangulatra ránehezedik az is, hogy nem igazán látható, hogy a Fed bármilyen lépést tenne a piac támogatása érdekében – a piaci szereplők nem hiszik, hogy az ismét megjelenő recesszióra a monetáris politika lenne a gyógyír. Összességében elmondható, hogy az elkövetkező hónapokban a dollár lesz a legkeresettebb menedék a devizák piacán.

 

Kötvénypiacok – még jó ideig maradnak az alacsony hozamok

A brit népszavazást követően a nemzetközi hozamok sosem látott mélységekbe zuhantak, és miután a Fed elnöke, Janet Yellen is a galamb jellegű szemléletet tette magáévá, a piac általános várakozásai szerint a rendkívül alacsony hozamok még jó ideig uralni fogják a piacokat. A borús hangvételű gazdasági hírek mögött azért mutatkoznak annak jelei, hogy a gazdaság néhány szegmensében már javul a hangulat. A jelentősebb kockázati tényezők közül, melyek az elmúlt hat hónapban befolyásolták a piacokat, a legtöbb már kifulladt, vagy egész egyszerűen okafogyottá vált – a feltörekvő piacokkal kapcsolatos bizonytalanságok alábbhagytak, az EKB pedig elkezdett gondolkodni a monetáris lazítás rendszerének fokozatos megszüntetésén. Abban a valószínű esetben, ha a nemzetközi gazdasági kilátások javulnak, várakozásaink szerint az európai (és különösen az európai maghoz tartozó) országok piacain a kötvényhozamok dinamikusan emelkedhetnek.

 

Részvénypiacok – kritikus negyedév következik

Negatív hangulatban kezdjük a harmadik negyedévet a nemzetközi részvénypiacokon. A leginkább sújtott szektorok közül az európai bankok továbbra is szenvedni fognak a befektetők bizalmának hiányától, a negatív kamatkörnyezetben újra meg újra előjön a nettó kamatmarzsok problémája. Ezzel egy időben a brit papíroknak az alacsonyabb értékeléssel kell szembenézniük, ami komoly nyomást gyakorol az FTSE 100 indexre. A Brexit-szavazás eredménye igen negatívan hat a pénzügyi rendszerre, és a vállalatok és a fogyasztók bizalma olyan mértékben megrendülhet, hogy a globális gazdaság növekedése drámaian lelassulhat a negyedik negyedévre – éppen ezért az elkövetkező néhány hónap a 2012-es euró-válság óta a legkritikusabb időszak lesz.

 

 

Árupiac – másodvirágzás

A második negyedév 2014 óta hagyományosan trendfordulót hozott a nyersanyagok piacán – ez idén sem volt másként, az olaj és az arany árának felfutása magával húzta az egész nyersanyagpiacot. A harmadik negyedév elején elmondható, hogy a világ vezető országainak, közöttük az Amerikai Egyesült Államoknak és Kínának a gazdasági növekedésével kapcsolatban komoly kételyek merültek fel, az Európában tapasztalható problémák pedig hatással lehetnek az egész nemzetközi piacra. Mindezek figyelembe vételével, továbbá szem előtt tartva a Brexit-szavazás okozta bizonytalanságot, valamint annak valószínűségét, hogy a dollár tovább erősödik, várakozásaink szerint kicsi a valószínűsége annak, hogy az olaj hordónkénti ára tartósan 50 dollár fölé emelkedne. Ugyanez a bizonytalanság tolta viszont meg nemrég az arany árát a biztonságos menedéknek tekinthető eszközök között – továbbra is pozitívan tekintünk az arany lehetőségeire, és az év végi árra vonatkozó várakozásainkat unciánként 1.350 dollárra emeltük.

 

 

A harmadik negyedévi Alapvető Ügyleteink kiadványunk mellékletében a Saxo Bank elemzői által készített kereskedési ajánlások teljes körét az alábbi linkre kattintva érheti el: https://hu.saxobank.com/campaigns/essential-trades/2016-q3

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük