2023.január.29. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Hecho en Mexico – kétórás audiovizuális utazás az Urániában

3 perc olvasás

mexik.jpgMade in Mexico – dokumentumfilm vetítés 2018. április 20-án az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Magyarországi moziban most először, egyetlen alkalommal.

 

„Mintha a világ legjobb DJ-je elhatározta volna, hogy a létező összes mexikói zenei stílusból gyúr mixet, és végül ő maga sem hinné el, milyen fantasztikus munkát végzett. Egy mesterien elkészített film, amely arra késztet, hogy folyamatosan azt ismételd a melletted ülőnek: Wow!” (KCRW – First Take)

A korábban sikeres zenei producerként (Transvision Vamp, Eurythmics, Sly & Robbie, Paul McCartney, Take That) dolgozó Duncan Bridgeman figyelme a 90-es évek végére egyre inkább a világutazás, az alternatív életformák megismerése és a különféle együttműködések révén létrejövő, kollektív zenei és művészeti alkotások felé fordult. A Faithless-alapító Jamie Cattóval létrehozott 1Giant Leap formációja nemcsak a Grammy-díjat hozta el számára, de az album készítéséről szóló dokumentumfilm részletesen bemutatta azt a folyamatot is, hogyan kerül egymás mellé egy albumon Robbie Williams, Maxi Jazz, Michael Stipe, Neneh Cherry vagy épp a szenegáli Baba Maal.

 

Az egyetlen alkalommal bemutatásra kerülő Hecho en Mexico című dokumentumfilmje egy közel kétórás audiovizuális utazás Mexikóba, amelynek során nemcsak az ország félelmetesen gazdag zenei örökségével ismertet meg bennünket, de az interjúkon és az egymásba kapcsolódó dalszövegeken keresztül olyan fontos és izgalmas kérdések is terítékre kerülnek, mint a határkérdés, a politikai ellenállás, a nők helyzete, a spiritualitás és az ünnepek vagy a mexikóiak valódi kulturális identitása. Ehhez olyan emblematikus előadóktól kapjuk a zenei aláfestést a folktól a hiphopon át a popzenéig, mint Lila Downs, Chavela Vargas, Camilo Lara (Mexican Institute of Sound), a Kinky, a Calle 13, Gloria Trevi vagy a Molotov. Az ország legizgalmasabb előadóinak megtalálásában nem más volt az alkotók segítségére, mint a társproducer Lynn Fainchtein, aki szinte az összes Alejandro González Iñárritu film hanganyagáért felel.

A klipszerű film valódi zeneünnep, páratlan alkalom arra, hogy megismerjük, mit is jelent „Made in Mexico”.

 

Belépőjegy: 2400 Ft

Jegyvásárlás: http://urania.jegy.hu/program/hecho-en-mexico-90958/429166

Hecho en Mexico

rendezte Duncan Bridgeman

2012

spanyol nyelven, magyar felirattal

 

A BUDOKU csapata a dokumentumfilmes műfaj rajongójaként hosszú évekig szervezett dokumentumfilm-fesztiválokat (2009-13 között: Ha érteni akarod a világot; 2014-ben: Budoku), ahol a friss nemzetközi és hazai dokumentumfilm-termés gyakran a határokat feszegető élvonalából válogattak. A BUDOKU jelenleg olyan speciális dokumentumfilmes eseményeket szervez, ahol a filmek társművészetekkel, zenével, tudományos igényű előadásokkal és beszélgetésekkel együtt jelennek meg egyedi környezetben (legutóbb pl. a Nick Cave – One More Time with Feeling vagy a Coltrane film). A szervezők országos szinten foglalkoznak alternatív dokumentumfilmes befogadó helyszínek fejlesztésével, filmklubok szervezésével.

https://www.facebook.com/budoku

Az Uránia Nemzeti Filmszínház art moziként, fesztivál- és rendezvényhelyszínként is élteti a műfaji sokszínűséget. A Hecho en Mexico nemcsak mint dokumentumfilm, hanem mint zenei film is illeszkedik az egyedi tartalmak vetítésére specializálódott intézmény arculatába. A 120 éve orfeumnak épült mozi műsorában ma is fontos szerephez jut a zene: élő koncertek, zenei közvetítések, koncertfelvételek váltakoznak a hagyományos vetítésekkel.

http://urania-nf.hu

 

  1. április 20. péntek, 20.00

Hecho en Mexico (Made in Mexico) – dokumentumfilm

Uránia Nemzeti Filmszínház, Budapest

 

https://youtu.be/s8yim7A3ivM

https://www.facebook.com/events/109743583205276

https://www.facebook.com/UraniaBudapest

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.