2022.november.30. szerda.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Hét amerikai tagállam perli be Obamát a vallásszabadság megsértése miatt

3 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/58391"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/obama_fekvo.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="67" /></a></span>Hét szövetségi állam, egy iskola, két nő, egy jótékonysági szervezet és egy katolikus biztosító is beperelte Barack Obama amerikai elnököt a vallásszabadságot sértő biztosítási törvény miatt - írja a CNA.

obama fekvo.thumbnailHét szövetségi állam, egy iskola, két nő, egy jótékonysági szervezet és egy katolikus biztosító is beperelte Barack Obama amerikai elnököt a vallásszabadságot sértő biztosítási törvény miatt – írja a CNA.

obama fekvo.thumbnailHét szövetségi állam, egy iskola, két nő, egy jótékonysági szervezet és egy katolikus biztosító is beperelte Barack Obama amerikai elnököt a vallásszabadságot sértő biztosítási törvény miatt – írja a CNA.

A 12 feljelentő az amerikai alkotmány által garantált vallásszabadság megsértése miatt perli az elnököt. Korábban már az amerikai katolikus tévéket összefogó EWTN is pert indított Obama ellen. A hét állam: Nebraska, Dél-Karolina, Michigan, Texas, Florida, Ohio és Oklahoma. Hozzájuk csatlakozott a Catholic Social Services, Nebraska X. Piusz Gimnáziuma és a Catholic Mutual Relief Society of America, valamint Mary Catherine nővér és egy világi misszionárius, Stacy Molai. Nem csak az elnököt perlik be, hanem a törvény többi felelősét, így például az egészségügyi minisztert is.

Barack Obama 2012. február 10-én jelentette be, hogy módosítják a 2012. január 20-i, széleskörű, éles tiltakozást kiváltó rendelkezést, amely minden munkáltatót, így az egyháziakat is kötelezte arra, hogy hozzájáruljanak alkalmazottaik egészségügyi biztosításához, ami magában foglalja a fogamzásgátlást, sterilizációt és az abortuszt is. Ez a kötelezvény nem vonatkozik a vallásos intézményekre, de azokra igen, amelyek nem csak a fenntartó egyház híveit szolgálják ki, tehát a katolikus iskolákra, kórházakra igen. A rendelkezés ellen tiltakoztak a püspökök egyenként és egységesen is, valamint számos újság és vallásos szervezet. 

A 2012. február 10-én, pénteken bejelentett, kompromisszumos elnöki tervezet lehetővé tenné a fogamzásgátláshoz való hozzájutást azoknak az egyházi alkalmazottaknak, akik ezt szeretnék. A javaslat szerint az egyházi kötődésű kórházak és egyetemek nem lennének arra kötelezhetők, hogy a dolgozóik után fizetendő egészségügyi hozzájárulásukba az elveikkel ellentétes szolgáltatásokat is belevegyék. Ehelyett a biztosítótársaságokat utasítanák, hogy mindenféle felár nélkül garantálják azoknak a nőknek a fogamzásgátlás lehetőségét, akik egyházi intézményekben dolgoznak.

Azonban még ezután is kétszáz tudós, vallási vezető és újságíró írta alá azt a tiltakozást, amely szerint hiába lazított az egyházi intézményeket abortusz és fogamzásgátlás szolgáltatására kötelező törvényen Barack Obama, az még mindig sérti a vallásszabadságot.

Matt Bowman, az Alliance Defense Fund Legal Counsel ügyvédje szerint az elnök csak azért bünteti az embereket, mert a saját hitük szerint szeretnének dönteni. 

Timothy Dolan New York-i érsek, bíboros február 22-i levelében úgy fogalmaz: Obama mostani intézkedései valószínűleg csak a kezdetei a vallásszabadság történelmi jelentőségű megtámadásának. 

Eközben négy republikánus elnökjelölt-aspiráns február 22-i, az arizonai vitájában a családok elleni támadásként értékelte az elnök intézkedéseit – írja a CNA.

Magyar Kurír

(szg)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.