Nemrégiben értesített a Tudományos Fokozatokat Osztó Hivatal, hogy elnyertem az orvostudományok doktora címet. Fogalmam sem volt róla, ki és mikor beszélhetett a tudós intézménynek szerény személyemről, nem is vagyok orvos, a kíváncsiság viszont hajtott, nyomozásba kezdtem.

   Nemrégiben értesített a Tudományos Fokozatokat Osztó Hivatal, hogy elnyertem az orvostudományok doktora címet. Fogalmam sem volt róla, ki és mikor beszélhetett a tudós intézménynek szerény személyemről, nem is vagyok orvos, a kíváncsiság viszont hajtott, nyomozásba kezdtem.

   Így jutottam el egy irodához, ahol kedves titkárnő fogadott. Számítógépe épp lefagyott, ezért hosszasan kutatott a dossziék között, végre megtalálta a határozatot. Tizenkétezer cikkben hivatkoztak nevemre öt világrész szinte valamennyi orvosi szaklapjában. Valami veséről és epéről lehetett szó, tette hozzá mosolyogva. És ekkor világossá vált minden.

   A Reader`s Digest a világ legolvasottabb magazinja. Nyolcvan országban, húsz nyelven jelenik meg, sokmilliós példányszámban. Olvasói bárhonnan küldhetnek be rövid, csattanós történeteket „Ilyen az élet" rovatához. Év elején én is írtam  egy glosszát, amelyben mellékesen megemlítettem, hogy az embernek két veséje és egy epéje van. Már most vagy a kéziratba csúszott be hiba, vagy a nyomda ördöge űzött csúfot belőlem, mindenesetre a mondat úgy jelent meg, hogy az emberi szervezetben egy vese és két epe van.

   Erre megmozdultak a világ tudósai: biológusok, belgyógyászok, sebészek, antropológusok, kórboncnokok. Tudományos alapossággal bizonyították Aszklépiosz, Hippokratész, Paracelsus és Leonardo da Vinci feljegyzéseire, valamint saját tapasztalataikra hivatkozva, hogy az állítás képtelenség, mert az embernek két veséje és egy epéje van. Publikációikat színes ábrákkal, grafikonokkal, statisztikákkal, fényképekkel, régi metszetekkel illusztrálták. Nevem valamennyi írásban szerepelt, hiszen engem cáfoltak, rám hivatkoztak. A hivatkozási index pedig különös szám. Nem tartalmaz tárgyat, eredményes kísérleteket, bizonyítást, csupán a szerző nevének előfordulását más tudományos közleményekben.

   Így kerültem tizenkétezer hivatkozással nem csak az orvostudományi lista élére, hanem a Guinness Rekordok Könyvébe is. A listavezető személy pedig a hivatali szabályzat értelmében automatikusan megkapja a tudományok doktora címet. Amelyet köszönettel, de határozottan ott helyben visszautasítottam.

   Később eltöprengtem a történteken és két tanulsággal lettem gazdagabb. Egyrészt gondosabban kell írásaimra figyelni. Másrészt nem elkapkodni, inkább tájékozódni kell, ha egy tudós grémium címet akar adományozni az embernek. Mert havi tiszteletdíj tartozott volna hozzá, amelytől elhamarkodott nagyvonalúságom miatt elestem. Ígérem, még egyszer ilyen hibát nem követek el.

 

Láng Róbert

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük