A második negyedéves beszámolási szezon csak két hét múlva kezdődik, de a naptári évhez igazodó társaságoktól ezen a héten érkeznek számok. A héten 19 társaság publikálja a második negyedéves eredményeit, köztük három nagy név, a Nike, a Micron Technology és a H&M.

 

A második negyedéves beszámolási szezon csak két hét múlva kezdődik, de a naptári évhez igazodó társaságoktól ezen a héten érkeznek számok. A héten 19 társaság publikálja a második negyedéves eredményeit, köztük három nagy név, a Nike, a Micron Technology és a H&M.

 

Az első negyedéves beszámolási időszak jelentései alapján a működési bevételek átlagosan 10%-kal nőttek az előző év hasonló időszakához képest, mivel a nyersanyagárak és a dollár visszahúzó hatása megszűnt. A bevételek növekedésének üteme így is több mint két éve a legalacsonyabb volt, és ha a működési bevételek újra nagyobb ütemben nőnek, az valószínűleg jó ok lesz a részvényárak feltornászására.

 

H&M – jön-e újabb lendület?

 

Az elmúlt év 2011 óta a legrosszabb eredményeket hozta a svéd ruházati kiskereskedő Hennes & Mauritz (H&M) számára – a bevétel növekedés üteme mindössze 6,3 százalék körül alakult, a csökkenő trend pedig 2017 első negyedévében is kitartott. A működési árrések már 2010 óta jelentős nyomás alatt állnak, a részvény pedig mindössze 18 százalékos hozamot termelt az elmúlt öt évben, szemben a stockholmi tőzsde indexe, az OMX index által elért 101 százalékos értékkel.

 

A társaság a második negyedéves eredményeket csütörtökön magyar idő szerint reggel 8 órakor (GMT szerint) hozza nyilvánosságra. Az egy részvényre jutó nyereség mértéke a várakozások szerint 3,39 SEK körül alakul, ami év/év viszonylatban 5 százalékos növekedést jelent. A bevételek várható szintje 51,7 milliárd SEK körüli értékre várható, ez év/év alapon 10,2 százalékos növekedést jelentene.

 

A Nike csillogása kissé megfakult

 

2015-ben a Wall Streeten az egyik legkeresettebb részvény volt a Nike, a társaság teljesítménye azonban az elmúlt 18 hónapban folyamatosan elmaradt a versenytársakétól. Az elmúlt öt évben a társaság a fogyasztási cikkek szektorának átlagát sem hozta, az S&P 500-at pedig éves szinten mindössze 0,4 százalékkal múlta felül.

 

Jelentősen lassult az értékesítés növekedési üteme, és ez a Nike hazai piacán is jellemző volt, ahol a versenytárs Adidasnak sikerült a piaci részesedését növelni. A lassuló növekedési ütem láttán a befektetők egyre jobban aggódnak a vállalat értéke miatt.

 

A társaság a negyedik negyedéves eredményeket csütörtökön a piac zárását követően hozza nyilvánosságra. Az egy részvényre jutó nyereség mértéke a várakozások szerint 0,50 USD körül alakul, ami év/év szinten 2 százalékos növekedést jelent. A bevételek várható szintje 8,6 milliárd USD körüli értékre várható, ami 5 százalékos növekedésnek felel meg.

 

Új csúcsokra tör a Micron?

 

Miután a társaság részvényeinek árfolyama a 2014 novemberében elért csúcsról 2016 márciusára összezuhant, a Nasdaq-ra bevezetett mikrochipgyártó Micron Technology árfolyama 300 százalékot meghaladó mértékben emelkedett, az elmúlt öt éves hozamszámai pedig elérték a 427 százalékot, szemben a technológiai szektor 134 százalékos átlagával. A működési marzsok továbbra is bővülnek, a kereslet pedig szilárdnak tűnik.

 

A társaság a harmadik negyedéves eredményeket csütörtökön a piac zárását követően hozza nyilvánosságra. Az egy részvényre jutó nyereség mértéke a várakozások szerint 1,15 USD körül alakul, szemben az előző év 0,18 dolláros értékével. A bevételek várható szintje 5,4 milliárd USD körüli értékre várható, ami év/év alapon 87 százalékos növekedésnek felel meg.

 Peter Garnry, Saxo Bank

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük