2022.05.18.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Hogyan takarékoskodhatunk az árammal az irodában?

4 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> 1024x768 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/56501"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/images_333.thumbnail.jpeg" border="0" width="100" height="87" /></a></span>Mindent megtesz Ön azért, hogy irodája a leginkább költség- és környezetkímélő módon működjön? Biztosan átvizsgált már minden lehetséges területet? Íme, néhány tipp az energiahatékonysági lehetőségekről a Schneider Electrictől.

Mindent megtesz Ön azért, hogy irodája a leginkább költség- és környezetkímélő módon működjön? Biztosan átvizsgált már minden lehetséges területet? Íme, néhány tipp az energiahatékonysági lehetőségekről a Schneider Electrictől.

Mindent megtesz Ön azért, hogy irodája a leginkább költség- és környezetkímélő módon működjön? Biztosan átvizsgált már minden lehetséges területet? Íme, néhány tipp az energiahatékonysági lehetőségekről a Schneider Electrictől.

Napról napra egyre fontosabbá válik, hogy minél energiatakarékosabban működjenek az irodák, munkahelyek. Mind a gazdasági, mind a környezeti tényezők arra sarkallnak, hogy költségeinket és ökológiai lábnyomunkat egyaránt csökkentsük. A kevéssé környezetbarát megoldások ugyanis a legtöbb esetben a pénztárcát is alaposan megcsapolják, ez a tény pedig azokat a cégvezetőket is megérinti, akik egyébként nem igazán érdeklődnek a környezetvédelem iránt.

Érdemes azzal kezdeni a cég átvizsgálását, hogy ellenőrizzük: nem megy-e gyakran fölöslegesen a világítás, a hűtés vagy épp a fűtés az irodában. Már egyetlenegy munkatárs odafigyelése is rengeteget számít. A legtöbbünket már gyermekkorban igyekeztek ránevelni az árammal való takarékoskodásra, amint felértük a villanykapcsolókat. Erről mégis hajlamosak vagyunk elfeledkezni, ha nem az otthonunkról, hanem a munkahelyünkről van szó, ahol nem mi álljuk a számlát, és ahol jóval többen tartózkodnak nap mint nap, mint egy lakásban. A „csepp a tengerben" szemléletet akár egyetlen kolléga is megváltoztathatja, ha kitartóan odafigyel arra, hogy ne pazarolják az áramot az irodában. A jó példa ragadós, gyorsan el lehet érni, hogy mindenki lekapcsolja a fölöslegesen égő lámpákat és fölöslegesen működő egyéb eszközöket, és a légkondicionáló vagy fűtő berendezések se működjenek indokolatlanul magas fokozaton.

A felelős döntéshozók levehetik a munkatársak válláról az állandó odafigyelés terhét egy gyorsan megtérülő, automatikus szabályzórendszer segítségével. A lehetőségek széles tárháza az egyszerű jelenlétérzékelő lámpáktól kezdve egészen az intelligens, mindent egyszerre felügyelő, komplex rendszerekig terjed. Nekünk csupán azt kell eldöntenünk, hogy a mi irodánk szükségleteinek melyik felel meg a leginkább.

Már azzal is jelentős megtakarítás érhető el, ha a folyosók világításának fel- és lekapcsolását automatizáljuk. Összesen akár 42 százalékkal kevesebb áramot fogyaszthatnak a folyosói lámpák, ha például egy Schneider Electric Argus mozgásérzékelővel szabályozzuk, hogy csak megadott napszakokban, vagy emberek megjelenése esetén kapcsoljon fel a világítás.

Egy nagyobb irodaházban érdemes már egy „kézbe" helyezni a világítás és árnyékolás, illetve a fűtés és légkondicionálás vezérlését is. Ezek gyakran összefüggnek: például forró nyári napokon érdemesebb inkább az árnyékolást választani a légkondicionálás helyett, ugyanis a leárnyékolt, hűvös

 

szobában használt villany kevesebbet fogyaszt, mint a légkondicionáló a tűző nap által forralt katlanban. A Schneider Electric intelligens KNX rendszerével összesen akár 35 százalékos energiahatékonyság is elérhető egy irodában annak köszönhetően, hogy a rendszer minden esetben automatikusan kikapcsolja a különböző funkciókat, amikor nincs rájuk szükség. Az automatizálással kiiktathatjuk a bizonytalan emberi tényezőt, illetve a megtakarítás mellett a nagyobb kényelem és a biztonság is garantált.

Egy-egy ilyen felülvizsgálat és váltás elsőre talán kis lépésnek tűnhet, de nagy lépésnek számít az irodánk és a környezetünk számára, ha az egész éves áramfogyasztást tekintjük: érdemes tehát minden lehetőséget fontolóra venni.

 

www.schneider-electric.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.