2023.január.28. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

HYPERMETROPIA

3 perc olvasás

banki.jpgBánki Ákos, Gyarmati Zsolt kiállítása nyílik 2017. augusztus 24-én, csütörtökön 19 órakor az  A.P.A Galériában. A kiállítást Seregi Tamás filozófus nyitja meg, zene Dj KristofLab.

 

„A hypermetrópia, azaz távollátás egyfajta látászavart feltételez, amiben a szem alkalmazkodása nélkül a közeli tárgyakról nem keletkezik éles kép az ideghártyán. Persze mindez egy művész szűrőjén keresztül nézve szándékoltan hipotetikus felvetés.

A “túllátás” mint kifejezés jelentheti akár a homályos jövő portretizálását, illetve azt is, hogy az alkotók által felvetett társadalmi problémák fókuszában elsősorban nem a kényszeres együttélés indukálta indulatok, hanem a humánum áll. Sőt, ezen az úton haladva akár azt is, hogy az adott egyénen túllátva mennyiben fedi le a közvetíteni kívánt virtuális személyiség a valódit.

 

Vajon a virtuális szociális közegben lézengve a tökéletes(nek látszó) élet iránti olthatatlan vágy milyen torzulásokat idéz elő a valódi életünkben, a személyiségünkben?

Mennyire vagyunk kellően aktív esztétikai eszközökkel felfegyverkezve a virtualitásban közszemlére tehető életpillanatok leképezéséhez?

Lehet-e művészet, hogy többé vagy kevésbé nyilvánvaló hazugságot kívánunk valóságként kommunikálni?

 

Vizsgálódásunk tárgya elsősorban ennek mikéntje, a mód, ahogy a virtuális térben megnyilvánulunk. Művészeti szempontból a két kiállító művész Bánki Ákos és Gyarmati Zsolt elsősorban azt helyezi az érdeklődése homlokterébe, hogy miként viszonyul a művész szubjektuma a reális és virtuális világ dolgaihoz, ez a viszony létezik-e egyáltalán?

Hogyan válhat, válhat-e egyáltalán az így összegyűjtött információ tudássá a művész szűrőjén keresztül?

Az így szintetizált ismerethalmaz gyakran tartalmaz önellentmondásokat. Ugyanis míg a valós tér fogyasztási struktúrája egyfajta állandó kényszerként elidegeníti a társas kapcsolatokat és jellemzően irracionális, addig a virtualitásban turbó módba kapcsolva osztjuk meg intimitásunk minden apró rezdülését.

A kiállítók más vizuális textust használva mutatják be, mit sikerült szintetizálniuk saját egyéni szűrőjükön keresztül, és ez hogyan öltött alkotásaikban testet.”

 

A kiállítás megtekinthető: 2017. augusztus 25. és 2017. szeptember 14. között

Nyitvatartás: hétfőtől péntekig, 12-18 óra

 

  1. augusztus 24. 19:00

HYPERMETROPIA

Kiállító művészek: Bánki Ákos, Gyarmati Zsolt

Ateliers Pro Arts / A.P.A. Galéria

Budapest, Horánszky utca 5.

 

http://ateliers.hu/hu

http://akosbanki.blogspot.hu

http://www.zsoltgyarmati.com

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.