2025.április.19. szombat.
torta-6

torta 1Igaz, még nem tudjuk melyik. A Magyar Cukrász Ipartestület már tizenkilencedik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt, augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére. A hungarikumok listáján méltán szereplő dobostorta pedig idén ünnepli megjelenésének 140. évfordulóját. Bár Dobos C. József a tortáját 1884-ben alkotta meg, de első alkalommal 1885-ben a Budapesti Országos Általános Kiállításon mutatta be a nagyközönségnek. Az idei versennyel a világhírű mester munkássága előtt tisztelgünk!

torta 2 A meghirdetést követően 43 nevezés érkezett a versenyre– mondta el Selmeczi László, a Magyar Cukrász Ipartestület egyik társelnöke – az előzsűrizést követő tájékoztatón, a budapesti Zila kávéházban. Bemutatta zsűri tagjait:

  • Balogh Nóra (Sakura Cukrászda, Nagymaros)
  • Uhrin Anna (Budapest Marriott Hotel, Budapest)
  • Bergmann Nándor (A kis Bergmann Cukrászda, Balatonfüred)
  • Kiss Zoltán (Kiss Cukrászda, Lajosmizse)
  • Kovács Alfréd (Édes Vonal Cukrászda, Vác)
  • Knezsik István (Autós Nagykoalíció, Budapest)
  • Vincze Lajos (Pepe Cukrászda, Zirc)

közöttük ott van a tavalyi győztes, Kovács Alfréd is. Erdelyi 2 A versenyfeltételeket Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület másik társelnöke ismertette. A versenyzőknek a benevezett tortájukban a dobostorta jellegét adó alapanyagait fel kell használniuk, de szabadon választott mennyiségben és rétegrendben. Ezek a tojás, cukor, karamellizált cukor, vaj, étcsokoládé, Bourbon vaníliás cukor és/vagy vanília rúd. A korábban már meghatározott alapanyagkosarakból, legalább két csoportból is, egyet-egyet használni kell a tortáknál, a dobostorta alapanyagai mellett. Ilyenek a Kárpát-medencében őshonos fűszerek: például. kakukkfű, levendula, menta, zsálya, izsóp, lestyán, csombor. A hungarikum pálinkák vagy a Kárpát-medence őshonos szőlőfajtáiból készült borok, mint a barack-, szilva-, alma-, meggypálinka, illetve a kéknyelű, furmint, hárslevelű, kadarka, valamint az őshonos magyar gyümölcsök: a berkenye, kajszibarack, meggy, birs, őszibarack, alma, körte, cseresznye, szilva. torta 3A zsűri elnöke, Kiss Zoltán minden résztvevőnek gratulált, hogy fáradtságos előkészületek után ilyen szép tortákat tettek az asztalra. Már átgondolni is nehéz, hogy milyen legyen az Ország tortája. Sok munkát, kísérletezést igényel, de örömöt is jelent az elkészítésük. Tanácsolta a versenyzőknek, vigyázzanak! Mivel a fűszerekből is válogatni kellett, 4-5-6 ízvilágot nem tud megjegyezni a zsűri. Válasszunk inkább valami harmonikus fő ízt, tegyünk mellé egy-két különlegességet, meglepetést és ettől kezdve a torta – a sok-sok gyakorlás után – remek ízt fog mutatni. Itt is érvényes, hogy a kevesebb gyakran több, mintha sokat akarunk felvonultatni. Mindig nagyon vigyázzunk arra, hogy a krémeket, a „mousse”-okat, a betöltés előtt meg kell kóstolni! Ugyanez vonatkozik a zselékre, töltelékekre, díszítő elemekre is. Így lesznek remekművek. torta 4 Első alkalommal vett részt a zsűri munkájában Uhrin Anna, a budapesti Mariott Hotel cukrásza. Azt tapasztalta, hogy minden tortán látszott a szakma szeretete, a felkészülés kemény munkája. Bátran kijelenthetjük – mondta – hogy mindenki nyertesnek számít, aki idáig eljutott! Érezhető volt, hogy valamennyien beletették a legjobb tudásukat, egészen különleges torták születtek. Tőle ismét Erdélyi Balázs vette át a szót, aki bejelentette: az előzsűrizés után hat torta jutott a döntőbe. Ezt követően egy konzultációra kerül majd sor, ahol a versenyzők a zsűrivel együtt fogják elemezni a tortákat és próbálják azokat tovább tökéletesíteni. A harmadik válogatásra már az Ipartestület épületében kerül majd sor, ahol a zsűri jelenlétében kell elkészíteni a „versenyművet”. Ott fogják azokat pontozni és így születik meg a végeredmény.

torta 5 Az őshonos magyar gyümölcsök szinte teljes választékát használták a versenyzők a birstől a somon át a homoktövisig, de a sláger a meggy és a kajszibarack volt. A fűszerekkel is bátran bántak, legkedveltebbnek a zsálya és a kakukkfű bizonyult. Aszú, furmint, kéknyelű, hárslevelű is előfordult, ám a kadarka ihlette meg leginkább a versenyzőket és természetesen a gyümölcspálinkák is több tortában megjelentek. Az előzsűri a következő hat tortát választotta: „Aranykörte” készítette Kocsis Réka (Krém Cukrászda, Székesfehérvár); „Aranyliget”, a cukrász Papp Dániel (Papp Cukrászda, Makó); „DCJ Stílusgyakorlat” készítette: Balogh László és Kiss Roland (Kézműves Cukrászda, Gyula); „Fürtös menyecske”, a cukrász: Rosta Sándor és Rábai Anita (Mozart Cukrászda, Hévíz); „Napsugár” készítette: Novák Ádám és Haller Dovalovszki Barbara (Reök Cukrászda, Szeged); „Vadszüreti csábítás” a cukrász: Füredi Krisztián (Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük