2022.05.25.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Így néz ki a kereskedelmi ingatlanpiac 2020-ban

5 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/80022"><img class="image image-preview" src="/files/images/index_274.jpg" border="0" width="283" height="178" /></a></span>A társadalom elöregedése miatt átalakulnak a bevásárlóközpontok - Az online vásárlások a raktárállomány növekedését okozzák

A társadalom elöregedése miatt átalakulnak a bevásárlóközpontok – Az online vásárlások a raktárállomány növekedését okozzák

A társadalom elöregedése miatt átalakulnak a bevásárlóközpontok – Az online vásárlások a raktárállomány növekedését okozzák

Saját energiával működő, „zöld" irodaházak, az internetes vásárlás miatt növekvő raktárállomány, online kereskedőkké váló kiskereskedők – ezek a legfontosabb elemei az OTP Ingatlan Befektetési Alapkezelő Zrt. és a JLL ingatlan-tanácsadó közös piaci prognózisának, amely azt vizsgálta, hogyan alakulhat át a hazai kereskedelmi ingatlanpiac 2020-ra. A legfontosabb változásokat egyértelműen az internetes kereskedelem térnyerése idézheti elő a következő hat évben.

Mind a raktár-, mind a kiskereskedelmi ingatlanok piacát alapvetően átalakíthatja a következő hat évben a folyamatosan növekvő online kereskedelem – derül ki az OTP Ingatlan Befektetési Alapkezelő Zrt. és a JLL ingatlan-tanácsadó közös piaci prognózisából. A 2020-ra vonatkozó előrejelzés szerint az irodaházaknál pedig főként a környezetvédelmi előírásoknak való megfelelés, illetve a rugalmasabbá váló munkavégzés idézhet elő változásokat.

„Hiába féltik egyesek a rohamosan fejlődő mobiltechnológiától az irodaházakat – mondván, minél többen dolgoznak otthon, annál kevésbé van szükség az irodahelyiségekre -, valójában ezek szerepe nem igen fog változni a jövőben, sőt egyre inkább presztízskérdéssé válik a bérlő cég arculatának megfelelő iroda kiválasztása" – mondja Tóth Balázs, az OTP Ingatlan Befektetési Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója. Hozzáteszi: hasonló feltételezések keringenek az internetes kereskedelemről is, miközben az online jelenlét, illetve a webáruházak óriási lehetőséget jelentenek a kiskereskedőknek, a raktárpiac pedig jelentősen profitálhat az internetes vásárlások térnyeréséből.

Az irodapiac leglátványosabb változása lesz, hogy – Európai Uniós egyik direktíva szerint – 2020-ig az összes új irodaháznak rendelkeznie kell egy tanúsítvánnyal arról, hogy az épület éves energiafelhasználása megegyezik a saját maga által előállított megújuló energia mennyiségével. „A fenntarthatóság már most is szempont a bérlőknél, a környezetbarát és költséghatékonyabb zöld irodák iránt érezhetően erős az igény a piacon" – számol be tapasztalatairól Tuza Rita, a JLL vezető elemzője. A prognózis szerint a következő években még fontosabbá válik – a jó lokáció mellett – a különböző szolgáltatások elérhetősége is, amelyek javítanak az alkalmazattok közérzetén. Érdekességként emelik ki, hogy egyre nagyobb lesz az egylégterű területek aránya a bérleményeken belül, a felhő alapú informatikai szolgáltatások fejlődése pedig jelentősen javíthat az irodahelyiségek kihasználtságán, ugyanis néhány éven belül szükségtelenné válhatnak az IT-hálózat fenntartását szolgáló eszközök.

A raktárpiacot az internetes kereskedelem térnyerése alakítja át, az e-kereskedelemmel foglalkozó cégek ugyanis jelentős raktárigénnyel léphetnek fel a piacon. „A nagy online kereskedő cégek élénken érdeklődnek a régió piacai iránt. Tökéletes példa erre az Amazon, amely Lengyelország és Csehország több városában jelenleg közel 500,000 négyzetméteren fejleszti leendő európai elosztó hálózatát. Ugyan hazánkban egyelőre még nem jelentkeznek nagy számban beruházóként vagy bérlőként a raktárpiacon az e-kereskedelemben érdekelt külföldi vállalatok, ám ez a szegmens rendkívül gyorsan változik, ráadásul az online vásárlások aránya is gyorsan növekszik, így 2020-ra a nemzetközi tendenciákat követve akár nálunk is megjelenhetnek ilyen profilú cégek" – teszi hozzá az elemző.

A kiskereskedelmi ingatlanok piacán szintén az online vásárlásnak lesz nagy szerepe az OTP Ingatlan Alapkezelő és a JLL prognózisa szerint. A kiskereskedőknek szembe kell nézniük azzal, hogy a vásárlók sokkal tudatosabbak, és hogy egy üzlethelyiség a rendelkezésre álló információ mennyiségét tekintve nem veheti fel a versenyt a világhálóval, ahol a fogyasztó nem csupán a konkurens márkák termékeiről, de valószínűleg még magáról az adott termékről is több információt tudhat meg, mint az eladótól. „A következő évek kulcsszava a retail piacon a többcsatornás értékesítés lesz, ami azt jelenti, hogy a kiskereskedők erősíteni fogják az online jelenlétüket, hogy minél több helyről vonzzák be a vásárlókat az üzletbe, akár úgy is, hogy biztosítják az interneten megvásárolt termék átvételi lehetőségét" – mondja Tuza Rita.

A bevásárlóközpontok pedig elsősorban egy demográfiai folyamat, a fizetőképes kereslet elöregedése nyomán alakulnak át. A következő években várhatóan felértékelődnek a kényelmi szempontok a plázákban, ami olyan kézzelfogható dolgokban ölthet testet, mint hogy nagy kapacitású, könnyen elérhető parkolókat hoznak létre, vagy hogy egyszerűbb alaprajzú bevásárlóközpontok épülnek a könnyebb tájékozódásért. „A legoptimistább szcenárió szerint hat éven belül akár három bevásárlóközpontot is átadhatnak a fővárosban – az Etele térnél, az Aquincumnál és a Bosnyák téren" – jegyzi meg Tóth Balázs, az OTP Ingatlan Befektetési Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.