Az újoncoknak, az újrakezdőknek, de még a gyakorlott utazóknak sem árt felkészülni a nyaralásra, hogy a pihenést nyugodt hazatérés kövesse.

 

Az újoncoknak, az újrakezdőknek, de még a gyakorlott utazóknak sem árt felkészülni a nyaralásra, hogy a pihenést nyugodt hazatérés kövesse.

 

Látható vs. láthatatlan

A legjobb az lenne, ha semmilyen könnyen mozdítható értéket nem tartanánk otthon, de ha muszáj, legalább ne könnyen elérhető helyen és semmiképpen sem egy helyen. Amit elől hagyhatunk az pár ékszernek tűnő bizsu és egy kisebb, mégis mutatós pénzösszeg. Mivel a betörő alapvető célja az, hogy bejusson, találjon valamit gyorsan, majd kijusson, valószínűleg be fogja érni ennyivel.

Mi magunk maradjunk láthatatlanok a nyaralás alatt. Ne reklámozzuk, hogy elutaztunk. Csak a közeli ismerősöknek áruljuk el, hogy hol leszünk, és mikor jövünk. A Facebook izgatott közönsége is kibírja úti beszámoló nélkül, amíg hazaérünk.

 

Így nem lesz üres a lakás

Sokan furán néznek azokra, akik házcsőszt fogadnak, de megértik, ha valaki bébicsőszt alkalmaz – pedig az ingatlanunkat könnyebb lenne valakire bízni, mint a legféltettebb kincsünket, gyermekünket. Keressünk egy családtagot, vagy megbízható fiatalt, aki szívességből vagy némi zsebpénz fejében beköltözik hozzánk addig, amíg távol vagyunk. Ha alkalmi lakót nem sikerült szerezni, megoldás lehet egy csereotthon közösség, amelyben hasonlóan gondolkodó utazók cserélnek otthont egy előre egyeztetett időszakra, hogy aztán úgy élhessenek, mint egy helyi.

 

Fő a látszat

Indulás előtt nyírjuk le a füvet, hogy ne tűnjön dzsungelnek, mire hazaérünk. Szedjük le a ruhákat azokról a szárítókról, amik kintről is látszanak. A függönyöket és rolókat hagyjuk nyitva; semmi sem árulkodóbb, mint a nappal is besötétített ház. Használjunk időzítős lámpakapcsolókat, amik sötétedés után véletlenszerűen kapcsolódnak be és ki. És kérjük meg a szomszédot, hogy locsolja meg a kinti vázák földjét, mert így nemcsak a növények szépsége, de a látszat is megmarad, hogy otthon vagyunk.

 

Így nem lesz tele a postaláda

Már a Magyar Postának is vannak olyan kényelmi szolgáltatásai, amelyekkel a nyaralás alatt is megkaphatjuk vagy biztonságban tudhatjuk küldeményeinket. Így például magunk után küldethetjük a postánkat, kérhetünk ismételt kézbesítést egyeztetett időpontban, illetve 30 napig postán őriztethetjük a levelet, csomagot, utalványt vagy előfizetett hírlapot.

https://www.posta.hu/szolgaltatasok/?ln=hu

Németh Krisztina

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük