2023.március.28. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Ilyen még nem volt Pécsen

3 perc olvasás

messias.jpgEgyedülálló koncert a húsvétra hangolódva. Mi történik, ha összekeverjük a barokkot a rockkal, a bibliai szöveget a tabletekkel, a musicalekből ismert Csengeri Attilát az LGT-s Karácsony Jánossal, Händelt a Rock Theater Banddel és a múltat a jelennel? A végeredmény egy lélegzetelállító rockoratorikus passió, amelyet Messiás.ma címmel tekinthet meg a közönség március 26-án 19.30-kor a pécsi Kodály Központban.

 

Georg Friedrich Händel barokk zeneszerző főműve az 1742-ben bemutatott Messiás című oratórium, a műfaj egyik leggrandiózusabb alkotása. A reformáció 500. évfordulója alkalmából ebből a remekműből egy modern, magyar nyelvű, látványos, szcenírozott előadás született 2017-ben. Az eredeti zenei mű átdolgozása elektronikus hangszerekkel kombinált rockoratorikus passióként került bemutatásra, Messiás.ma címmel.

 

A produkció ötletgazdája dr. Hafenscher Károly, a Reformáció Emlékbizottság munkájáért felelős miniszteri biztos. A produkció megálmodója, karmestere és művészeti vezetője Várkonyi Mátyás, Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, a Generál együttes vezetője és a Rock Színház alapító-igazgatója. Véleménye szerint a rockoratorikus passió megnevezéssel új műfajt teremtett.

 

“Olyan művet szeretnék létrehozni, amely a közönség különböző rétegeihez is eljut. Azokhoz, akik nem annyira járatosak a komolyzenében, sőt, nem szeretik. Ám fontos számomra, hogy azok is befogadják, akik viszont igen” – mondta Várkonyi Mátyás. Kiemelte: Händel Messiásában kifejezetten érték a barokk, amitől nem fog elszakadni, viszont dramaturgiailag átrendezi, a mába helyezi a művet. Ebből kifolyólag a mai kor eszközei – például mobiltelefonok és tabletek – is feltűnnek a darabban.

 

A Rock Theater Band közreműködésével a hangszerelés izgalmas cross-over zenei világot hoz létre, amelyet erősít, hogy a közreműködő művészek egymástól látszólag távoli műfajokból érkeznek. A barokk hangzást a világhírű Liszt Ferenc Kamarazenekar, valamint az Új Liszt Ferenc Kamarakórus képviseli, míg az oratórium klasszikus vonulatát a négy vezető szólista, Rácz Rita (szoprán), Balogh Eszter (alt), Csengeri Attila (tenor), valamint Gábor Géza (basszus) reprezentálja. A darab közreműködői között található Karácsony János (James), valamint Malek Andrea, Csuha Lajos, Földes Tamás, Makrai Pál és Szemenyei János. A koreográfiát Fodor Zoltán készíti, az előadást mozgással, illetve tánccal az Inversedance – Fodor Zoltán Társulat tölti meg.

 

  1. március 26. 19:30

Messiás.ma

Pécs, Kodály Központ

 

http://www.pecsprogram.hu

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.