Az elmúlt hétvége óta a pénzpiacokat sújtó válságot újabb és újabb viharok súlyosbítják, így a nemzetközi pénzpiaci befektetők köreiben nem csillapodik a feszültség. Michael Heise-val, az Allianz Vezető Közgazdászával beszélgettünk a mostani válság okairól és következményeiről.

 Az elmúlt hétvége óta a pénzpiacokat sújtó válságot újabb és újabb viharok súlyosbítják, így a nemzetközi pénzpiaci befektetők köreiben nem csillapodik a feszültség. Michael Heise-val, az Allianz Vezető Közgazdászával beszélgettünk a mostani válság okairól és következményeiről.

  • Naponta kapunk újabb és újabb rossz híreket az USA-ból. Hogyan alakult ki ez a mostani válság?

A jelenlegi válságtól sújtott vállalatok nagymértékben érdekeltek voltak a strukturált kölcsönök piacán – ami elsősorban az amerikai jelzálogkölcsönöket jelentette-, illetve a származékos ügyletek piacán.  Ez hatalmas veszteségeket eredményezett, aminek a következménye igen komoly likviditás- és tőkeigény lett.  Csakhogy az általános helyzet közben megváltozott, nőtt a bizonytalanság és csökkent a kockázatvállalási hajlandóság, ezért a megnövekedett igényeket már nem lehetett a piacról kielégíteni.  Így már csak az államtól lehetett segítséget remélni, a kormány azonban nem minden esetben volt hajlandó segítséget nyújtani.

  • Mi a különbség a mostani fejlemények és másodlagos hitelpiaci válság között? Vagy most egyszerűen a legutóbbi pénzpiaci válság folytatódik?

Még mindig ugyanannak a válságnak a következményeit nyögjük.  A földrengés epicentruma a másodlagos jelzálogpiac volt, a lökéshullámok pedig akkorák lettek, hogy a pénzpiacok még mindig nem nyugodtak meg. De a másodlagos jelzálogok csak elősegítették azoknak az alapvető hibáknak a felszínre kerülését, amelyek a pénzügyi rendszerben az elmúlt években felhalmozódtak: túlzott kockázatvállalási hajlandóság, az átláthatóság hiánya a termékstruktúrákban és mértéktelen hitelfinanszírozás.

  • Ön szerint mindez milyen hatást fog a pénzügyi szektorra gyakorolni?

Amikor a válság megszűnik, egy más jellegű pénzpiaci szektort fogunk látni.  Más lesz az üzleti magatartás, és mások lesznek az üzleti modellek, a kockázat ára pedig be fog állni az indokolt szintre.  Különösen is kiemelném azt, hogy messzemenő konszolidációs hullámra számíthatunk.  Ez pedig az Allianzhoz hasonló vállalatok számára lehetőséget fog adni arra, hogy megerősítsék helyzetüket a versenytársakhoz viszonyítva.

  • Az Allianz ügyfelei számára milyen következményekkel jár majd a válság?

Ügyfeleinknek nincs mitől tartaniuk.  Az Allianz gond nélkül eleget tud tenni a kötelezettségeinek.  Sem a likviditásunkban, sem a tőkeállományunkban nincsenek szűk keresztmetszetek.  Az Allianz márkanév pontosan ezt a pénzügyi erőt jeleníti meg, ami a maihoz hasonló piaci viharok között különösen fontos. Mindez további lendületet kell, hogy adjon számunkra az ügyfelek bizalmáért folytatott versenyben.  De az is egyértelmű, hogy az Allianz nem lehet sikeres, és nem fordíthatja meg a piaci trendeket minden olyan területen, ahol a tőkepiacokon ügyfeleink pénzét fektetjük be.

  • A gazdaság más szektoraiban milyen hatásokra számít?

Mostanáig a vállalatok rendelkezésére álló hitelforrások meglehetősen jól működtek.  A jegybankok határozott válaszintézkedési kétségtelenül hozzájárultak ehhez a viszonylagos stabilitáshoz, különösen az USA-ban.  De minél tovább tart a piaci bizonytalanság, annál valószínűbb, hogy ezen a területen is zavarok fognak mutatkozni.  Ugyanakkor egyértelmű, hogy a reálgazdaságra az olajár-sokk nagyobb terhet rótt, mint a jelenlegi pénzügyi válság.

  • Ön szerint az USA-ban a válság milyen politikai hatásokkal fog járni?

Akárki is nyeri meg az amerikai elnökválasztást, a Wall Streetnek mindenképpen azzal kell számolnia, hogy a jövőben a politikusok szigorúbban fogják kezelni a pénzpiacok szabályozásának kérdését.  Általánosságban az látszik valószínűnek, hogy a politikusok ismét a szigorúbb állami szabályozás hívei lesznek. Csak remélhetjük, hogy nem öntik ki a gyereket a fürdővízzel együtt.

  • Tudna valamilyen előrejelzést adni arra vonatkozóan, hogy a mostani válság meddig fogja még meghatározni a piacokat?

A múltban elkövetett túlkapásokat már jelentős mértékben sikerült kijavítani.  A bankok több mint 500 milliárd dollár volumenben könyveltek le értékvesztést, és több mint 300 milliárd dollár új tőkeforrást szereztek, lecsökkentették a mérlegfőösszegüket és a piaci kínálatot is visszafogták.  Az USA ingatlanpiaca közelít az egyensúlyi állapothoz, a többi piacon pedig már a reális szint alá mentek az árak.  Arra számítok, hogy a rossz hírek áradata lassan elapad, a befektetők ismét bízni kezdenek a piacban, különösen, ha azt is figyelembe veszik, hogy számíthatnak az állam jelentős segítségére.  Másrészről a rengeteg piaci sokk nyomán gyökeret vert egy általános bizonytalanság-érzet.  A piaci helyzet normalizálódása csak a jövő évre várható. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük