2022.június.30. csütörtök.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Ismét magyar kraft sör volt a legjobb a dublini nemzetközi sörversenyen

8 perc olvasás

kraft.jpgRangos elismerést kapott számos hazai kisüzemi sör Írország legnagyobb kézműves sör fesztiválján, az Alltech Craft Brews and Food Fair-en. Az évente Dublinban megrendezésre kerülő nagyszabású eseményt megelőzően egy 28 tagú nemzetközi zsűri végzi a beküldött sörök vakkóstolását.

 

Az összesen mintegy 370, a világ számos tájáról nevezett sört 6 kategóriába osztották, a kategóriagyőztesek aranyérmet kaptak, majd az aranyérmesek közül került ki a verseny legjobbja, a nagydíjas sör. Ebben az évben Dublin Craft Beer Cup 2018 nagydíjas nyertese a FŰTŐHÁZ SÖRFŐZDE söre, az M63 BULLDOG lett.

A főzde további két bronz- (327-139, M40 PÚPOS) és egy ezüstéremmel (M61 NOHAB) is gazdagodott, amivel a legeredményesebb hazai induló lett.

Rajtuk kívül még 2 sörfőzde: a Hopfanatic és a Guri Sörfőzde kapott elismeréseket:

  • Hopfanatic – Christmas Hoppudding – ezüstérem
  • Hopfanatic – Jindilli – ezüstérem
  • Hopfanatic – Whitehops – bronzérem
  • Hopfanatic – Nohoplimit – bronzérem
  • Guri Sörfőzde – Pompeii – aranyérem
  • Guri Sörfőzde – Black Ball – ezüstérem
  • Guri Sörfőzde – Sztahanov – bronzérem

 

FŰTŐHÁZ SÖRFŐZDE

Sör és vasút találkozása = FŰTŐHÁZ SÖRFŐZDE

A vasút szeretete még gyermekkoromban ragadt rám – Édesapám mozdonyvezető volt: csodáltam, imádtam a hatalmas, fújtató gépezeteket, sokat utaztam Apámmal rajtuk, ezek az élmények örökre belém égtek, engem a ,,…mozdony füstje megcsapott”.

A sör… Kedveltem régen is, ám sosem a mennyiséget, hanem a minőséget helyeztem előtérbe. Ha tehettem, mindig valami újabbat vásároltam, részesítettem előnyben. Megfogott a sokszínűségük, a változatosságuk, azt gondoltam, szinte végtelen a lehetőségek tárháza, hisz’ annyi íz, illat, szín létezik. Izgatott, foglalkoztatott, hogyan készülhet ez a csodás nedű?

Pár éve a csillagok állása azt mutatta: itt az idő, most vagy soha.

Belevágtunk – megcsináltuk. Egy év alatt felépült a FŰTŐHÁZ SÖRFŐZDE.

Visszaköszön a vasutas vér, hisz’ söreink emléket állítanak egy-egy klasszikus mozdonytípusnak, mintaboltunk pedig – a SÖRVÁRÓTEREM – egy vasúti váróteremre emlékeztet. Az üzem egyszerre korszerű – komoly ipari számítógép vezérli a főzés bizonyos folyamatait -, ugyanakkor megvannak benne a kézműves sörfőzés elemei is; több mint ötven szelepet kézzel állítunk, kapcsolunk, akárcsak egy régi gőzmozdonyon.

Csak minőségi – német, belga, amerikai, osztrák – alapanyagokat használunk, nem spórolunk ezek mennyiségével sem, nem gyorsítjuk a gyártás folyamatát, hisz’ az első osztályú termékekhez a minőségi alapanyagokon, a precíz gyártási folyamaton túl idő is kell.

A termékeink érlelési ideje – 0 °C-os tartályainkban – minimum 60 nap. Ez manapság nem jellemző.

Mi kivárjuk, míg megérik a sör, mert jelmondatunk: MINŐSÉG – KOMPROMISSZUMOK NÉLKÜL.

http://www.futohazsorfozde.com

 

327-139

Édesapám kedvenc mozdonya volt, az emlékére készült ez a Stout.

Fekete sör a javából – bársonyos sötétség. Hét fajta malátából főzzük, háromfajta komlóval fűszerezzük, és belga élesztővel erjesztjük. Igazi csemege, ínyenceknek való. Kávés, krémes habja, az első kortyérzet édes, ami kesernyésbe vált, melyből kávés íz alakul ki. Utána ezek az ízek folyamatosan, váltakozva jelennek meg. Testes, erős sör – csak „értőknek”! A névadó, a 327-139 pályaszámú mozdony 1954-ben országos mozdony szépségversenyt nyert Budapesten. A győztes mozdonyról elnevezett sör 2017 februárjában Dublinban, a fekete sörök hazájában, az Alltech Craft Brews and Food Fairen elnyerte a Craft Beer Cup-ot, míg májusban bronzérmet nyert Kentucky államban, Lexingtonban az Alltech Craft Brews and Food Festen (Alltech Commonwealth Cup).

 

M63 BULLDOG

A legkisebb, a legfiatalabb “gyermekünk”, a “leg…” mozdony, a “leg..” sör.

A legerősebb, legnagyobb – 18 hengeres-, selejtezésig az M63-002 a leggyorsabb mozdony címet is viselhette. A Belgian Golden Strong méltó névadójához, extrakt tartalma 19,2 – alkohol tartalma 8,5 %. Ütős kombináció, tényleg mosolyt csalhat az arcokra. Egyedi, fűszeres-mézes az illata. Jellemzője az édes/kesernyés zamat folyamatos játéka. Arany színű és erős – könnyűnek tűnik, pedig nem az. Mi szóltunk…

2017 februárjában az Alltech Craft Brews and Food Fair versenyen a kategóriájában ezüstérmet, májusban aranyérmet nyert Kentucky államban, Lexingtonban az Alltech Craft Brews and Food Festen (Alltech Commonwealth Cup).

 

M61 NOHAB

Szintén Ale, American India Pale Ale. Ugyancsak öt fajta malátából főzzük.

Sajátossága, hogy hidegkomlózzuk, de tartályon kívüli technológiával. Ez meglehetősen ritka manapság, viszont az eredmény önmagáért beszél. A trópusi gyümölcsös kezdés után a háttérben megjelenik a kesernyés íz, de ez így van rendjén, hisz’ egy IPA-ról beszélünk. Egy kedves hölgy – aki most már sörkedvelővé vált – találóan jellemezte: “Férfiasan harapós sör”, illetve “Férfiasan tökéletes”. Szerintünk is. Akárcsak névadója a NOHAB, a legszebb, legharmonikusabb mozdony, ami valaha készült. A vélemény szubjektív…, de igaz.

 

M40 PÚPOS

A legjobban, ebben a sörben talál egymásra: nyár – sör – vasút. Kicsit nosztalgikus a kép a Balaton part, kánikula, forró lángos a kézben, egy pohár hideg sör az asztalon, messziről hallatszik a jellegzetes 16 hengeres Jendrassik motor hangja, és a fák közt feltűnik egy fürdővonat élén az egyik legszebb festésű mozdony a PÚPOS. A nyolc malátából készült búzasörünk ezt az érzést hozza vissza, már csak a lángos hiányzik, üvegen a PÚPOS, üvegben a nyár friss szabadsága – és a folyékony kenyér.

 

HOPFANATIC BREWERY

A Hopfanatic Sörfőzde 2013 márciusában kezdte meg működését Kiskunhalason.

Különleges sörök készítése volt a célunk. Több eddig nem fellelhető sörstílust szerettettünk meg, az igényes sörök kedvelői körében. 2016 őszén a termelésünket leállítottuk és teljes körű korszerűsítésbe kezdtünk.

  1. május 16.-án az új, modern, az előbbinél kétszer nagyobb kapacitással megkezdtük a söreink főzését. Célunk nem változott, továbbra is magas minőségű sörkülönlegességeket szeretnénk főzni. 8 állandó sörrel térünk vissza, ami egész évben beszerezhető.

Emellett több „OnlyKEG” széria is lesz, amit a neve is elárul, csak hordós kiszerelésben lesz elérhető. Ezek a sörök lesznek a kísérleti főzetek, melyekben nem leszünk rest használni különleges összetevőket.

https://www.hopfanatic.com

 

WHITEHOPS

Hoppy Wheat Beer. Búza tematikájú fesztiválon született ez a sör.

Bajor búza alapokon egy amerikai komlós itóka. Banános, észteres mellett, citrusos és grapefruitos jegyek teszik kellemessé a sörözéseket.

70 IBU 15 EBC Alk.: 6% v/v

 

NOHOPLIMIT

West Coast India Pale Ale. Komlórgia egy üvegben.

5 féle magas minőségű komló adja ezen sör kiemelkedő aromáját. Magas alkoholtartalma jól rejtőzködő, nem tolakodó. Kekszes, mézes, narancsos, bodzás jegyek teszik különlegessé

ezt az IPA-t.

100 IBU 30 EBC Alk.: 8,5% v/v

 

CHRISTMAS HOPPUDDING

Imperial India Pale Ale With Fig And Cocoa Nibs.

Kiszakadni a mézeskalácsos fahéjtól és szegfűszegtől gejl sörtől, ez volt a célunk. Helyette a tél gyümölcsét, a fügét, és a madagaszkári kakaóbabot választottuk egy nagyon kellemes Imperial IPA ízesítéséhez. Az eredmény egy illatos, folyamatosan más arcát mutató sör lett, ami a téli napokon garantált örömmel lát el minket.

120 IBU 30 EBC Alk.: 10,5% v/v

 

JINDILLI

Macadamia Chocolate Cake Stout

Elindítottuk a PROJECT SERIES nevű kísérleti sörsorozatunkat, melynek első szereplője, egy kellemes, csokoládés felhangú angol stout, amit a pörkölt makadámdió kellemes aromájával dobtunk fel.

80 IBU 80 EBC Alk.: 7,8% v/v

 

GURI SÖRFŐZDE

A Guri sörfőzde családi vállalkozásként indult 1995-ben. Kezdetben kizárólag a pilseni sörüket főzték, ami mind a mai napig a termelésük 60%-át teszi ki.

A sörforradalom kezdetével gerilla sörfőzőkkel kezdtek együtt dolgozni, akik manapság is gyakran megfordulnak a főzdében, de saját receptúrák alapján is készítenek újhullámos söröket, amelyek az utóbbi 2 évben remek eredményeket hoztak.

2015-ben a Guri Meggyes és Guri Szilvás sörük Csehországban kategória győztes lett, míg 2016-ban a KSE sörversenyen a Pompeii nevű Amerikai Pale Ale sörük gyémánt, a Spicc nevű Amerikai IPA-juk pedig Arany diplomát szerzett.

A sörfőzde jelenleg 2 főzőházzal üzemel, egy 800, illetve egy 3200 literessel. A kisebben az

újhullámos sörök, míg a 3200 literesben a hagyományos sörök készülnek.

A főzde gyakran fogad látogatókat is.

https://www.facebook.com/gurikezmuvessor/?rf=866132476817149

 

POMPEII

Vörös ale. Az American Red Ale iskolapéldája.

Visszafogott malátásság, domináns amerikai komlókra jellemző illatok, nagy test és vörös szín jellemzi. Visszafogott malátásság, domináns amerikai komlókra jellemző illatok, nagy test és vörös szín jellemzi.

Alk.: 5% °B.: 13%

 

BLACK BALL

Amerikai porter

Ebben a testes barna sörben a Pale Ale, Caramünch typ II maláta karamelles, étcsokoládés, kávés jegyei állnak egyensúlyban az amerikai Chinook komló gyümölcsös aromájával.

Alk.: 6% °B.: 14%

 

SZTAHANOV

Imperial IPA

Vörös szín, karamell malátás nagy test, intenzív gyümölcsös komlóaroma, markáns keserűség és tartós krémes hab.

Alk.: 7% °B.: 17,5%

 

http://www.alltechbrewsandfood.com

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.