2023.szeptember.22. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Itt a Xiaomi tőzsdei bevezetése – ígéretes piaci pozíció, magas értékeltség

2 perc olvasás

index_64.pngA Xiaomi, amelyet sokan csak úgy emlegetnek, hogy a kínai Apple, több hónapos procedúra után most már készen áll a tőzsdei bevezetésre. A múlt héten benyújtott iratokból végre kiderül a társaság IPO-szerinti piaci értéke, és az, hogy mennyi tőkére van szüksége. Mindent egybevetve a társaság értékeltsége magas a versenytársaihoz képest, de figyelembe kell venni a Xiaomi különleges helyzetét is, miszerint jó esélye van arra, hogy meghatározó részesedése legyen fontos feltörekvő piacokon az okostelefonok és okoseszközök kategóriájában.

 

A Xiaomi 1,434 milliárd új részvényt és 745 millió meglévő részvényt kínál eladásra a bevezetés során, és a befektetők egy köre túljegyzési opcióval rendelkezik, amely összesen 125,5 millió meglévő, és 201,5 millió új részvényre vonatkozik. Az árazás 17 és 22 hongkongi dollár (HKD) részvényenként, 19,5 HKD középárral, vagyis a túljegyzési opció lehívásával (és a középárral) számolva a felkínált részvények összértéke 6,2 milliárd amerikai dollár.

 

Több neves befektető, így Soros György, a Hillhouse Capital és a Capital Group Companies is részt vesz az IPO-ban. A teljes felkínált részvénycsomag lejegyzését feltételezve és az IPO folyamatát alapul véve 76,1 milliárd USD vállalati piaci érték alakulhat ki.

 

Ezt a vállalati értéket (EV) és a 26,3 milliárd amerikai dolláros értékesítést alapul véve az EBITDA várhatóan 1,41 milliárd USD lesz 2018-ban, így a jövőbeli (2018) EV/EBITDA ráta 54,1, ami igen magas. Összehasonlításképpen, a Facebook jelenlegi értékeltsége 15,1-es jövőbeli (2018) EV/EBITDA rátának felel meg, az NVIDIA értékeltsége pedig (hasonló feltételek mellett számolva) 25,9-nek. Az agresszív értékeltség nyilvánvalóan felveti azt, hogy a növekedési kilátásokkal kapcsolatos legkisebb rossz hír is erős reakciókat válthat ki az ármozgásban. Az Egyesült Államok és Kína közti kereskedelmi háború szintén kedvezőtlenül hathat a Xiaomi kilátásaira.

 

De mit kapnak akkor a befektetők ezért a nem mindennapi értékelési prémiumért cserébe? Nem keveset: részt kapnak Kína egyik leggyorsabban növekvő technológiai vállalatából, amely egyre nagyobb erőkkel fókuszál az IoT (Internet of Things) üzletágra, és Kínában a negyedik, Indiában pedig az első helyen áll az okostelefonok értékesítésében.

 

Peter Garnry, Saxo Bank

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.