Az MNB összesen 19 millió forint bírság megfizetésére és a jogkövető tevékenységgyakorlásra kötelezte a Porsche Bank Hungária Zrt.-t vállalatirányítási, kockázatkezelési, tőkeszámítási, számviteli, adatszolgáltatási és informatikai tevékenységet érintő egyes hiányosságok miatt. A feltárt jogsértések nem hordoznak rendszerkockázatot,

Az MNB összesen 19 millió forint bírság megfizetésére és a jogkövető tevékenységgyakorlásra kötelezte a Porsche Bank Hungária Zrt.-t vállalatirányítási, kockázatkezelési, tőkeszámítási, számviteli, adatszolgáltatási és informatikai tevékenységet érintő egyes hiányosságok miatt. A feltárt jogsértések nem hordoznak rendszerkockázatot, s nem veszélyeztetik a bank megbízható működését.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) – korábban elfogadott felügyelési ütemterve részeként – átfogó ellenőrzési eljárás keretében vizsgálta a Porsche Bank Hungária Zrt. (Porsche Bank) tevékenységét. Ennek során a jegybank a 2014. december 31-től a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot tekintette át.

A vizsgálat a Porsche Banknál egyebek között a vállalatirányítási tevékenységre, a hitelkockázat kezelésére – így a belső szabályozásra, az átstrukturált hitelek minősítésére, a követelésbehajtási tevékenységre, az ügyfélminősítésre, a fedezetértékelési gyakorlatra – és a fogyasztók túlzott eladósodásának elkerülését célzó adósságfék (JTM) belső szabályozására és alkalmazására vonatkozóan állapított meg hiányosságokat. Ez utóbbi esetkör lehetővé tette a JTM szabályok szerint nem hitelezhető ügyfelek finanszírozását, illetve a megengedettnél magasabb törlesztőrészletek megállapítását is.

Problémát talált a jegybanki vizsgálat továbbá a tőkekövetelmény-számítás, a számvitel, az adatszolgáltatási gyakorlat és az informatikai biztonság terén is.

Mindezek nyomán az MNB 2017. július 21.-én közzétett határozatában határidő kitűzésével kötelezte a Porsche Bankot, hogy tegye meg a szükséges intézkedéseket a feltárt hiányosságok megszüntetésére, s erről a belső ellenőri jelentés megküldésével tájékoztassa a jegybankot.

A hiányosságok miatt az MNB összesen 19 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki a Porsche Bankkal szemben. Ezt különösen indokolttá tette a pénzügyi szolgáltatási tevékenység körében megállapított jogsértések száma és súlya. Súlyosító körülménynek számított, hogy a bank hitelezési tevékenysége során olyan gyakorlatot folytatott, mely a lakossági eladósodás megelőzését segítő JTM szabályok érvényesülését akadályozta. A jegybank ugyanakkor enyhítő körülményként értékelte, hogy a hitelintézet a JTM túllépés lehetőségének megszüntetésére azonnali intézkedéseket tett.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük