2023.március.28. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Jó ügyek megoldására vállalkoznak – Innovatív megoldásokat díjazott az UniCredit

5 perc olvasás

unicre.jpgKihirdették az UniCredit Bank Lépj Velünk társadalmi innovációs programjának nyerteseit, akik összesen 55.000 eurót fordíthatnak esélynövelő projektjeik megvalósítására. Nagyszerű projektek valósultak már meg a korábbi fordulók során is, és idén is számos égető problémát próbálnak meg orvosolni a nyertes szervezetek a támogatás által.

 

  • A roma társadalommal szembeni előítéletek csökkentésére, a vidék megtartó erejének növelésére és a mélyszegénységben élők fűtési problémáinak megoldására kínálnak innovatív megoldásokat az UniCredit Lépj Velünk! társadalmi innovációs programjának idei nyertesei.
  • A díjazott három non-profit szervezet 55.000 eurót fordíthat esélynövelő projektjének megvalósítására.
  • A nyerteseket a pénzdíjon túl egyéves szakmai mentorprogram is segíti céljaik elérésében.
  • A program végéig az UniCredit Bank munkatársai további 5.000 eurót ítélnek majd oda az elért eredményeik alapján általuk legsikeresebbnek ítélt projekt számára.

 

Az UniCredit Bank és az UniCredit Alapítvány Lépj Velünk! társadalmi innovációs programja harmadik alkalommal díjazott olyan non-profit szervezeteket, amelyek valamely hátrányos helyzetű közösség hátrányainak leküzdésére hosszú távon fenntartható, innovatív megoldásokat kínálnak.

 

Idén olyan társadalmi hasznosságú szervezetek pályázhattak, akik ezen szempontok mellett az üzleti szemléletet is beleviszik a megoldásba. Ezek az úgynevezett társadalmi vállalkozások a megtermelt profitot visszaforgatják a probléma megoldásába, céljuk a pozitív társadalmi hatás maximalizálása. Eközben úgy segítenek a közösségeknek, hogy bevonják tagjaikat a munkába, motiválják őket a jobb körülmények megteremtésében. Innovatív ötleteikkel olyan területeken is új lehetőségeket teremtenek, ahol a klasszikus non-profitok lehetőségei korlátozottak.

 

Az idei nyertesek a legkülönbözőbb társadalmi problémák megoldására fókuszálnak:

A pályázatot elbíráló zsűri döntése alapján 25.000 euró vissza nem térítendő támogatásban részesült az „UCCU” Roma Informális Oktatási Közhasznú Alapítvány, amely a roma elfogadás jegyében szervez érzékenyítő foglalkozásokat általános- és középiskolásoknak, valamint érzékenyítő sétákat két hazai városban – Budapesten „Gyere velünk a Nyóckerbe!” néven. Rátermett roma fiatalokat képeznek ki sétavezetőnek, akiknek pozitív példája szemléletformáló. A támogatásból interaktív városi sétáikat kívánják fejleszteni és vállalkozási szintre emelni, valamint cégek számára is terveznek csapatépítő élményeket.

 

15.000 eurót ítélt oda a zsűri a Vidékért Szociális Szövetkezetnek, akik projektjükkel az Alföld déli részén fekvő Királyhegyes település megtartó erejét, a térség termelőinek és helyi hátrányos helyzetű munkavállalók helyzetbe hozását kívánják növelni. A helyieknek hosszú távon megélhetési lehetőséget biztosító „Kanálka manufaktúra” helyben megtermelt alapanyagokból, saját receptek alapján készít chutneykat, zöldségkrémeket és zöldségchipseket. A támogatásból bővülhet az üzem gépparkja, az ott előállított termékek köre, hosszú távon pedig fejleszthető a település gasztro-turisztikai vonzereje is.

 

Ugyancsak 15.000 euró támogatást nyert el az Igazgyöngy Alapítvány projektje, amely a Hajdú-Bihar megyei zsákfalu, Told település lakosai számára a fűtési gondok enyhítésére kínál lehetőséget. Helyi alapanyagokból, gépesített előállítású fabrikett gyártását tervezik, ami a tűzifához képest alacsonyabb költségű alternatívát jelent. A termék nem csak a falubeliek számára jelenthet megoldási lehetőséget, mivel a többletgyártás a környéken élők számára is értékesíthető. Az elnyert támogatásból a projekthez szükséges gépeket és eszközöket vásárolhatnak, és a gyártáshoz állandó munkatársat is tudnak alkalmazni. 

 

A nyertesek a pénzbeli támogatáson túl egyéves, az igényeikre szabott szakmai mentorálásban is részt vesznek. Segítséget kaphatnak üzleti tervük elkészítésénez, finomításához, de pénzügyi, értékesítési, marketing vagy szervezetfejlesztési tapasztalatokra is szert tehetnek. A mentorálást a program szakmai partnere a NESsT Magyarország biztosítja, akik egyéni tanácsadással és közös workshopokkal is támogatják a szervezeteket. A mentorálásba az UniCredit vezető menedzserei is bekapcsolódnak.

A legszélesebb körű támogatás érdekében már a legjobbnak ítélt 10 shortlistes szervezet is tanácsadáson vehetett részt, hogy a szakmai zsűri előtt sikeres mutatkozhassanak be.

 

„Fontosnak tartjuk, hogy ez a kezdeményezés ne alkalmi segítséget jelentsen, hanem komplex módon, hosszú távon fejlessze a társadalmi vállalkozásokat, ami lehetővé teszi, hogy a projektjeikkel megcélzott közösségek is képesek legyenek a saját erejükből a körülményeik javítására. Hiszünk abban, hogy a „Lépj velünk!”  program ebben valódi segítséget jelent, és a díjazottak javulást visznek számos közösség életébe!” – mondta Marco Iannaccone, az UniCredit Bank általános vezérigazgató-helyettese.

 

A program végéig, amely 2019 márciusáig tart, az UniCredit Bank munkatársai további 5.000 eurót szavaznak majd meg az általuk legsikeresebbnek ítélt projektet megvalósító szervezetnek.

 

https://www.unicreditbank.hu

https://www.unicreditfoundation.org

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.