2022.december.05. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Jövő nyárra megújulhat a kolozsvári Mátyás-szobor

2 perc olvasás
<span class="inline left"><a href="/node/19870"><img class="image thumbnail" src="/files/images/matyasszobor.thumbnail.jpg" border="0" alt="A kolozsvári Mátyás-szobor a 30-as években" title="A kolozsvári Mátyás-szobor a 30-as években" width="100" height="67" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>A kolozsvári Mátyás-szobor a 30-as években</strong></span></span>  <p>Schneider Márta kulturális szakállamtitkár és László Attila, Kolozsvár alpolgármestere aláírta a kolozsvári Mátyás-szobor teljes restaurálásáról szóló megállapodást 2008 november 12-én szerdán Budapesten. </p><p>

a kolozsvári mátyás-szobor a 30-as évekbenA kolozsvári Mátyás-szobor a 30-as években 

Schneider Márta kulturális szakállamtitkár és László Attila, Kolozsvár alpolgármestere aláírta a kolozsvári Mátyás-szobor teljes restaurálásáról szóló megállapodást 2008 november 12-én szerdán Budapesten.

a kolozsvári mátyás-szobor a 30-as évekbenA kolozsvári Mátyás-szobor a 30-as években 

Schneider Márta kulturális szakállamtitkár és László Attila, Kolozsvár alpolgármestere aláírta a kolozsvári Mátyás-szobor teljes restaurálásáról szóló megállapodást 2008 november 12-én szerdán Budapesten.

„Kolozsvárra hárul a legnagyobb feladat, hiszen az elkövetkező időszakban a városnak kell gondoznia a projektet" – jelentette ki Schneider Márta hozzátéve, hogy a magyar fél a megállapodásnak megfelelően a teljes közbeszerzési eljárásban és a kivitelezés ellenőrzésében is részt vesz majd.

„Több éves kitartó, céltudatos tevékenység eredménye ez az aláírás" – mondta László Attila. Az alpolgármester tájékoztatása szerint a szobor restaurálása azonban csak egy projekt a főtér teljes felújításában, hiszen szándékaik szerint hamarosan Kolozsvár is olyan szép belvárossal büszkélkedhet majd, mint Nagyszeben. László Attila elmondta, hogy a tervek szerint a beruházás 2009. június 30-ára valósul meg.

Hiller István, az oktatási és kulturális tárca vezetője a Reneszánsz év megnyitásakor jelentette be, hogy az évad költségvetéséből 100 millió forintot fordítanak Fadrusz János Kolozsvárott található Mátyás király szobrának renoválására.

A Mátyás-szobrot a 2006-os román-magyar kormányülésen kötött egyezmény értelmében közösen újítja fel a két ország, a restaurálás összköltsége hozzávetőlegesen 800 ezer euró.

A magyar és a román minisztériumok költségvetésében egyaránt megvan a fedezet a kincses városi Fadrusz-alkotás restaurálásának fele-fele arányban történő finanszírozására.

Az aláírt megállapodásban a felek a műemlék restaurálása érdekében kifejtett együttműködésnek és magának a felújításnak a technikai feltételeit is rögzítették.

A megállapodás alapján Kolozsvár önkormányzata elindíthatja a Mátyás-szoborcsoport restaurálását célzó közbeszerzési eljárást.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.