Németországban Karl May emlékévet tartanak a vadnyugati kalandregényeivel világsikert aratott német író születésének 170., és halálának 100. évfordulója alkalmából.

Németországban Karl May emlékévet tartanak a vadnyugati kalandregényeivel világsikert aratott német író születésének 170., és halálának 100. évfordulója alkalmából.

    A rendezvénysorozat a Karl May él! című kiállítás megnyitójával kezdődött szombaton, az író születésének évfordulóján. A Szászország tartománybeli Hohenstein-Ernstthalban, az író szülőházban rendezett kiállítás mellett az év végéig csaknem száz további rendezvényen, tárlaton, felolvasóesten, könyvbemutatón emlékeznek Winnetou és Old Shatterhand atyjára.
    A kettős jubileum mellett egy harmadik évfordulót is megünnepelnek, hiszen ötven éve készült Az Ezüst-tó kincse című NSZK-jugoszláv westernfilm, amelyet 16 további koprodukció követett Karl May munkái alapján. A legendás filmek köré például Berlinben júliusban háromnapos fesztivált szerveznek, amelyen a sorozat valamennyi darabját levetítik.
    A születésnap után alig öt héttel, március 30-án következik az emlékév másik kiemelt napja, a halálozás évfordulója, amelynek alkalmából az író sírjánál – az ugyancsak szászországi Radebeulban – tartanak megemlékezést.
    Karl May minden idők legsikeresebb német regényírója. Munkái eddig világszerte 200 millió példányban keltek el, és 42 nyelven – legutóbb albánul és kurdul – jelentek meg. Az első film 1920-ban készült Karl May-regény alapján, az első hangosfilm pedig 1936-ban, és 1958-ban mutatták be az első olyan színes filmet, amely egy Karl May-művet dolgoz fel.

Bálint Marcell

pbm \ kut

MTI 2012. február 26., vasárnap 17:55

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük