A Nemzetközi Cukorbeteg Világnap (World Diabetes Day) alkalmából  2008. november 14-én sötétedéstől kék fénnyel világítják meg a Szabadság szobrot a Citadellán.  Az akció célja; kapjon nagyobb nyilvánosságot és figyelmet a cukorbetegség és annak elengedhetetlen kezelése. Ezzel Budapest is csatlakozik a világ  azon 500 helyszínéhez,  ahol ugyanezzel a kék fénnyel hívják fel a figyelmet a cukorbetegekre és a cukorbetegségre.

 

A Nemzetközi Cukorbeteg Világnap (World Diabetes Day) alkalmából  2008. november 14-én sötétedéstől kék fénnyel világítják meg a Szabadság szobrot a Citadellán.  Az akció célja; kapjon nagyobb nyilvánosságot és figyelmet a cukorbetegség és annak elengedhetetlen kezelése. Ezzel Budapest is csatlakozik a világ  azon 500 helyszínéhez,  ahol ugyanezzel a kék fénnyel hívják fel a figyelmet a cukorbetegekre és a cukorbetegségre.

A Nemzetközi Diabétesz Világnapra minden év november 14-én, az inzulin felfedezőjének, az 1891-1941 között élt  Frederick Bantingnak a születésnapján kerül sor. Az eseményt először 1991-ben tartották meg és az idei évig az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) együttműködve a Nemzetközi Diabetes Szövetség (IDF) rendezte.

2006. decemberben az ENSZ közgyűlése hivatalosan határozatot hozott, megállapítva;  a cukorbetegség  krónikus, legyengítő, költséges betegség,  a Nemzetközi Diabétesz Világnapot pedig az ENSZ hivatalos Világnapjai közé sorolta.  Ezzel párhuzamosan úgy döntöttek, az eddig évről évre változó tematika helyett, ezentúl hosszabb periódusokra határoznak meg témákat.  Így lett a 2007 és 2008-as évekre vonatkozó jelmondat: 

Cukorbetegség a gyermek- és serdülőkorban (Diabetes in Children and Adolescents).

A tavaly megújult kampány egyik új és látványos eleme az úgy nevezett „Emlékmű kihívás" (Monument Challange). Ennek keretében az elmúlt évben a Világnap szervezői felhívást tettek közzé abból a célból, hogy a legjellegzetesebb épületeket és tereptárgyakat kék fénnyel világítsák ki a Nemzetközi Diabétesz Világnap alkalmából.

Az elmúlt évben az IDF vezette Unite for Diabetes  (Közösen a cukorbetegségért) elnevezésű kampány új szimbólumot alkotott a Világnaphoz, a kék színű kört.  Maga a kör az egységet, a nemzetek összefogását jelenti, számtalan kultúrában az élet és az egészség szimbóluma. A kék szín az égre utal, ami alatt minden nemzet egyesül, illetve ez a színe az ENSZ zászlajának is. A kék kör így a Föld cukorbeteg közösségének azt az egységét jelenti, ami válasz a betegség járványszerű terjedésére.

A betegségre emlékeztető kivilágítási akciót hazánkban a Magyar Cukorbetegek Országos Szövetsége gondozza,  az eseményről  2008. november 13-án adtak tájékoztatást Budapesten.   Kincses János, a Magyar Cukorbetegek Országos Szövetségének elnöke és Dr. Madacsy László professzor, a Nemzetközi Cukorbeteg Szövetség (IDF) elnökségi tagja elmondta, a Nemzetközi Diabétesz Társaság (International Diabetes Federation (IDF) „World Diabetes Day"- és  „UNite for diabetes" elnevezésű kampányának célja;  kapjon nagyobb nyilvánosságot és figyelmet a cukorbetegség felismerése és kezelése.  A kék megvilágítással hívják fel a figyelmet a világ sok pontján a betegségtől sújtott emberekre, és erre a világméretekben terjedő kórra, amely ma már 240 millió embert érint, s ez a szám folyamatosan növekszik.

Az Egyesült Nemzetek Szövetsége is szükségesnek tartja felhívni a világ figyelmét a cukorbetegségre, olyan világméretű problémaként, amely minden évben több mint 3,8 millió ember halálát okozza közvetlenül, vagy a miatta kialakuló betegségek következtében.  Ez a szám  másodpercként egy-egy ember halálát jelenti!

A Bring Diabetes to Light  címmel meghirdetett nemzetközi kampányban tavaly 279 híres, jelképként ható  épület és szobor borult kék fénybe világszerte, köztük a Rio de Janeiro-i Jézus-szobor, az Empire State Building, vagy Japánban a Kamakura-i nagy Buddha szobor. De nem csak híres épületek, hanem kórházak, egészségügyi centrumok is kék megvilágítást kaptak november 14-én, többek között Bangladesben, Brazíliában, Kanadában, Egyiptomban.

Volt, ahol a kampány logóját, a kék kört vetítették egy nagy felületre, például Ontarioban és a Kajmán szigeteken, a London Eye pedig maga is kék kört formált. De a Niagara vízesés is kék fényben pompázott a világnapon. Ezzel a látványos akcióval több mint 1,2 milliárd emberhez jutott el a világnap üzenete.

Az idei esemény fővédnöke Hagyó Miklós főpolgármester helyettes, aki levélben üdvözölte az akció gondozóit és hangsúlyozta, az egyre nagyobb tért nyerő cukorbetegség visszaszorítása érdekében elengedhetetlen társadalmi és személyes odafigyelésre van szükség, hogy növekedjenek a diabétesszel együtt élők esélyei, s a hatékony megelőzés lehetősége.  A diabétesz lassan általános népbetegséggé válik. Barátok, munkatársak vannak, akik kénytelenek a betegséggel együtt élni.  A főpolgármester helyettes családi érintettségét is felemlítette, miután édesapja és 9 éves kislánya is cukorbeteg.

Emlékeztetett, az egyik első magyarországi egészségügyi plakát 1919-ben már megfogalmazta az alapigazságot, amely azóta is változatlan; „Könnyebb a bajt megelőzni, mint gyógyítani!"

Öt másodperc alatt, a Cukorbetegek Nemzetközi Szövetsége (IDF) által tavaly közzétett egészségügyi jelentés szerint, egy újabb ember lett cukorbeteg valahol a nagyvilágban. Percenként tehát 12, óránként 720, naponta 17.280 az új diabeteszes.  A betegségtől az IDF Jelentése szerint mintegy 250 millió ember szenved világszerte.

A nagyvilág ma élő cukorbetegei már többen vannak, mint Oroszország teljes lakosságának kétszerese.

A jelenlegi tendenciák folytatódása esetén 2025-ig mintegy 380 millió embert fenyeget a betegség.

A cukorbetegség krónikus, egész életen át tartó betegség, ami nem megfelelő gondoskodás esetén olyan súlyos szövődményekhez vezethet, mint a szívinfarktus, vakság vagy végtag amputáció. Ezért az érintett betegek hosszú távú életkilátásait döntően befolyásolja kezelésük,  önellátásuk minősége, s hogy a betegségre a lehető leghamarabb fény derüljön.

A korán felismert vércukor-anyagcsere zavar megfelelő kezelésével nemcsak a betegek életminőségén lehet javítani, hanem a szövődmények kockázata is csökkenthető, illetve megelőzhető. Ma már Magyarországon is könnyen elérhetők azok a korszerű eszközök, amellyel a lakásokból ki sem mozdulva, odahaza is rendszeresen ellenőrizhető a teljes család vércukorszintje. Rendelkezésre állnak a gyógyszerek is, amelyekkel hatásosan lehet kezelni a cukorbetegséget.

Mivel az érintettek csaknem 50%-ának fogalma sincs betegségéről, nagy szükség van rá, hogy erről az érintetteket minél többször, minél látványosabban emlékeztessék.

A Diabetesz Világnapon  az inzulin felfedezője, Frederick Banting születésnapján a Magyar Cukorbetegek Országos Szövetsége a sötétedéstől kék fénnyel világítja meg Budapest jelképét, a gellérthegyi Szabadság-szobrot, s az akcióval látványosan hívja fel a figyelmet a cukorbetegekre, és a cukorbetegségre. Földünk 500 helyszínén világítanak majd hasonló fények, így Budapest a világméretű figyelmeztetésből is kiveszi a részét.

A díszkivilágítás tervezett kezdési időpontja:   2008. november 14. (péntek) 17:00

Hogyan áll a diabétesz helyzete Magyarországon?

Rosszul, akárcsak a világ más részein, Magyarországon is tovább növekszik a cukorbetegek száma, a legújabb felmérések szerint immár 5-6 %-ra tehető. Tekintve, hogy minden felismert cukorbetegre jut egy fel nem ismert eset, feltételezhető, hogy már több mint 1 millió magyart érint valamilyen formában e betegség.

Kincses János elmondta, a Szövetség idén ötvennél több országos programot és szűréseket sszervez.

A diabétesz két típusát különböztetjük meg, az első okát nem ismerjük, a másiknak viszont 90%-ban életmódbeli eredete van, s megszüntethető lenne, ha gyermekkortól erre tudatosan figyelnénk!

Világtendencia; a javuló életkörülmények során táplálkozásbeli túlzásokba esünk, ami elhízás és túlzott szénhidrát-bevitel + mozgáshiány mellett melegágya lehet a kettes típusú cukorbajnak. Jellemző folyamat zajlott az amerikai fekete lakosság körében, amikor a táplálkozási körülmények javulásával megugrott körükben az elhízottak és cukorbajosok száma.  Hazánkban hasonló folyamat figyelhető meg a cigány lakosság között.

Nevelő-szemléletváltó kampányokra van szükség, pl. már a nagyszülőket is arra kell figyelmeztetni, hogy ne édességgel várják a gyermekeket! 

Nincs minden rendben az egészségügyben sem ezen a téren; a háziorvosok fele nem rendelkezik megfelelő képzettséggel a cukorbajt illetően, nem irányítják megfelelő szakrendelésre a betegeket. Számukra is továbbképzéseket tartanak.

A betegszervezetek több rendezvényt is tartanak a világnapon, a MACOSZ központi világnapi rendezvényére az elmúlt hét szombatján, Kaposváron került sor. A közel ezer résztvevő ezúttal a diabétesz szemészeti és idegrendszerei (neuropátiás) szövődményeiről, valamit a helyes táplálkozással kapcsolatos előadásokat hallgathatott meg és számos szűrővizsgálaton vehetett részt.

Az idén 20 éves jubileumát ünneplő Cukorbetegek Budapesti Egyesülete szervezésében megvalósuló világnapi rendezvényre 2008. november 15-én, a XII. kerületi MOM Művelődési Központban kerül sor.  A programban előadások, kiállítók bemutatója, diabetikus ételek kóstolója, vérnyomás-, vércukor-, koleszterinszint-mérés, neuropátiás és szemészeti vizsgálat kíséri.  A szakmai programot neves művészek közreműködésével zajló szórakoztató program zárja.

A rendezvény alatt egy további látványos program is zajlik majd, hiszen itt kerül sor a „Diabétesz Ihlette" című nemzetközi kezdeményezésű fotópályázat győztes képeinek bemutatására. A MACOSZ pályázati felhívására két kategóriában, professzionális és amatőr,  több mint 100 fényképet neveztek a résztvevők, ebből a legjobb tízet mutatják be a rendezvény helyszínén.

http://www.macosz.hu/

www.cbe.hu/

www.idf.org/

www.worlddiabetesday.org/

http://www.worlddiabetesday.org/the-campaign/unite-for-diabetes

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük