KÉPES KRÓNIKAKÉPES KRÓNIKA

A Magyar Posta alkalmi bélyeget bocsát ki a Képes Krónika írásának 650. évfordulójához kapcsolódóan.

 KÉPES KRÓNIKAKÉPES KRÓNIKA

A Magyar Posta alkalmi bélyeget bocsát ki a Képes Krónika írásának 650. évfordulójához kapcsolódóan.

„Az Úr 1358. esztendejében, áldozócsütörtök nyolcadába eső kedden kezdtem ezt a krónikát a magyarok régi és legújabb cselekedeteiről, származásáról és …" – e szavakkal kezdődik a Képes Krónika, melynek szerzője feltehetően Kálti Márk, XIV. sz-i krónikaíró. A Ferences-rendi szerzetes, udvari pap, királynéi káplán, később a Buda külvárosi Szent Péter-templom plébánosa, majd a királyi kápolna őre, fehérvári és veszprémi kanonok, majd fehérvári őrkanonok a XIV. század közepéig dolgozott a királyi udvarban, kutatta és lejegyezte a történeteket. Ebből szerkesztette meg saját, magyar nyelvű, terjedelmes krónikáját, mely mára az Országos Széchényi Könyvtár féltett kincsévé vált.

A Képes Krónikát 147 miniatúra díszíti: tíz nagyobb kép az írástükör, huszonkilenc a hasáb szélességében, négy kisebb a lap alján, kerek medalionformában, 99 iniciáléba foglalva és 5 iniciálé kép nélkül. Ezenkívül 82 lapon található lapszéldísz.

Illuminátora feltehetően Hertul fia, Miklós volt. Vélhetően reprezentációs céllal készült, de befejezetlen maradt nem csak a szöveg, hanem az illusztráció is: többször kifestetlen a képeknek kihagyott hely. Forrás: http://hu.wikipedia.org/

Az ofszet- és aranyszínű fólianyomtatás kombinációjával nyomtatott bélyegképen az Országos Széchenyi Könyvtár gyűjteményében őrzött Képes Krónika részlete, a Géza királlyá koronázása c. fejezet díszes iniciáléja látható, melyen a legenda szerint Géza és László követik a szarvast, hogy templomhelyet válasszanak. Az alkalmi borítékon a Képes Krónika néhány részletének montázsa tűnik elő a bélyegző grafikáján a Képes Krónikát díszítő egyik grafikai elem stilizált rajza látható.

www.posta.huwww.posta.hu

Perforálási méret:

30 x 45 mm, 50 bélyeg/ív

Példányszám:

350.000 db

Megjelenési időpont:

2008. június 20.

Gyártó nyomda:

Állami Nyomda Nyrt.

Névérték:

400 Ft

Tervezőművész:

Nagy Péter

           

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük