2024.március.04. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Kiállítások az Ari Kupsus Galériában

5 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/58316"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/OrrMate%20%281%29.thumbnail.JPG" border="0" width="100" height="69" /></a></span>A Bródy Sándor utcai Ari Kupsus Galéria két kiállítását szeretném olvasóink figyelmébe ajánlani. Néhány napig még Orr Máté képeit tekinthetik meg, aztán 2012. február 29-én a belorusz festőnő Nadya Hadun tárlata következik.</p> <p> 

orrmate%20%281%29.thumbnailA Bródy Sándor utcai Ari Kupsus Galéria két kiállítását szeretném olvasóink figyelmébe ajánlani. Néhány napig még Orr Máté képeit tekinthetik meg, aztán 2012. február 29-én a belorusz festőnő Nadya Hadun tárlata következik.

 

orrmate%20%281%29.thumbnailA Bródy Sándor utcai Ari Kupsus Galéria két kiállítását szeretném olvasóink figyelmébe ajánlani. Néhány napig még Orr Máté képeit tekinthetik meg, aztán 2012. február 29-én a belorusz festőnő Nadya Hadun tárlata következik.

 

orrmate%20%282%29.thumbnailOrr Máté második alkalommal tölti meg festményeivel a galériát, korábban már írtunk róla, hogy pályázat nyerteseként 2011 márciusában ismerhettük meg a fiatal festőművészt. Most látható kiállítását Jarmo Nieminen megnyitón elhangzott szavaival szeretném illusztrálni. Jarmo a kezdetektől figyelemmel kísérte Máté munkásságát, figyelmes és kedves szavai talán könnyebben utat találnak az Önök érzései felé és egyúttal ösztönzőleg hatnak a tárlat megtekintésére.

 orrmate%20%283%29.thumbnail

„Jól emlékszem a tavaly március másodikai estére – erősen havazott itt Budapesten.

Szerencsés voltam, hogy itt lehettem ebben a meleg és otthonos galériában, ahol Orr Máté első önálló kiállítása nyílt. Nem voltam igazán lenyűgözve a festményektől, de valami mégis zavart és nem hagyott nyugodni. Bizonytalan voltam az ítéletemben és az első benyomásomban.

Azóta sok minden történt. Be kellett látnom, hogy a Máté munkáiról alkotott első benyomásom rossz volt. Lépésről lépésre munkája teljesen magával ragadott. Festményei a mindennapi életem részévé lettek. Otthonom és munkahelyem falán is jelen vannak.  És mindig alig várom, hogy láthassam Máté újabb műveit.

Az elmúlt egy év során nagy szerencsének érzem, hogy megismerhettem magát az embert is, a festmények mögött.  Ez a rendkívül tehetséges, elszánt, keményen dolgozó festő, és a melegszívű , meggondolt, pozitív gondolkodású fiatalember szintén meghódított.

Sokféle művészeti mozgalom van a világban.

Mondhatnánk, hogy Máté festményeiben sok különböző irányzat találkozik. Klasszikus, mágikus, kortárs és fotorealista, ill. figuratív szürrealista stb.

orrmate%20%284%29.thumbnail

Ha nekem kellene kategorizálni a művészetét egyszerűen Orrizmusnak hívnám.

 

Nekem a stílusa jelent többek között:

– egy olyan intellektuális, ösztönző játékot, ahol a néző szerepe, hogy az általa a mindennapi élethez kötődő tárgyakat nem mindennapi értelemben, illetve helyen lássa.

– egy olyan világot, ami a realitás és a fantázia között mozog

– sokféle értelmet, titokzatos rejtélyes tartalmat

– egy izgalmas játékot emberi és állati figurákkal, anyagokkal, formákkal, dimenziókkal, szimbólumokkal, színekkel, méretekkel, idővel és térrel.

– mesterien festett, jól kidolgozott motívumokat

– különleges festési technikát az optikai csalódás eléréséhez

– olyan munkákat, melyek megnevettetnek

– olyan témákat, melyeket könnyű feldolgozni.

A kiállításra került képek között vannak mesteri részletességgel kidolgozott alakzatok, illetve egyszerűbb vonalvezetésű ábrák rendkívül izgalmas színkompozícióban, gyakran egyazon alkotáson belül. A mesteri játék ételekkel és evőeszközzel, arra sarkallja fantáziánkat, hogy a valóság és a fantáziavilág között mozogjunk. A szakszerűen elsajátított festési technika olyan optikai illúziót kelt, mely kielégíti a néző étvágyát.

 

Máté tavaly végzett a Képzőművészeti Egyetemen. Már ez előtt, 2010-ben megkapta az Ari Kupsus Concert Társaság ösztöndíját, mint az egyik legtehetségesebb fiatal művész.

Egy év alatt végigkísértem Máté fejlődését, és tanúja voltam, hogyan gyarapszik. Őszintén mondhatom, hogy az előtte álló út tele lesz sikeres alkalmakkal.

Nagyon izgatott vagyok, és ugyanakkor köszönettel tartozom, hogy itt lehetek most ezek között a rendkívüli műveid között Máté.

Ebben a jó hangulatban hivatalosan is megnyitom a kiállítást. Azt hiszem, mindannyian egyetértünk, hogy a legjobb módja elismerésünket kifejezni, ha egy nagy tapssal köszöntjük Arit és legfőképpen Orr Mátét." (Jarmo Nieminen)

 

Nadya Hadun kiállítása az Ari Kupsus Galériában.

Nadya Hadun belorusz festőnő, aki hazájában Minszkben és Budapesten is szerzett festődiplomát. Nem csoda tehát, hogy festményei a két kultúra elemeit egyesítik.

nadyahadun.thumbnail

Az Ari Kupsus Galéria látogatóinak már ismerősek lehetnek Nadya festményei, hiszen

2010-ben, 2011-ben is volt kiállítása a galériában ill. a galéria Art Market-on felállított standjának is kiemelkedő szereplője volt munkáival.

A mostani kiállításon Nadya folyamatosan megújuló stílusának egyik új vonalát figyelhetjük meg. Az eddigi szecessziós hatású, madonnaszerű nőalakokkal szemben, az új festmények szereplői gyerekek, férfiak, idősek. A festmények együtt egy családi album hatását keltik.

A tinédzser fiú papírhajóval Az álmaink valóra váltak? címet kapta, de Fiúk az utcánkból és a Gyermekkori emlékek című festmények is személyes kötődést sugallnak. A régebbi és az új képek összekötő kapcsolata lehet a több helyen visszaköszönő szlávos viselet, ami a korai korszak nőinek is különleges hangulatot kölcsönöz. A festményekben közös még, hogy szinte az összes frontálisan vagy enyhe felülnézetből van ábrázolva, ezért a hagyományos, műtermi jellegű család és -gyermekfotókra emlékeztetnek.

Az Ari Kupsus Galéria Nadya Hadun kiállítása olyan lesz, mint amilyennek saját szalonunkat elképzeljük családtagjaink portréival a falakon.

 

Ari Kupsus Galéria

1088 Budapest, Bródy Sándor utca 23/b

2012. február 29-én Nadya Hadun kiállítása.

A kiállítást Sőregi-Vilén Éva, a finn nagykövet felesége nyitja meg.

Az ünnepélyes megnyitóra 18 órakor kerül sor. A kiállítás március 23-ig tekinthető meg.

www.arikupsusgallery.com

www.facebook.com/arikupsusgallery

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.