2022.05.29.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Kilenc eurótagállamot minősített le a Standard & Poor’s

5 min read
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/53823"><img class="image image-preview" src="/files/images/eu-flag-anim.gif" border="0" width="107" height="76" /></a></span>Kilenc euróövezeti tagállamot minősített le pénteken a Standard & Poor's, arra a véleményére hivatkozva, hogy az eddig hozott válságintézkedések nem elégségesek a pénzügyi problémák kezeléséhez.

Kilenc euróövezeti tagállamot minősített le pénteken a Standard & Poor's, arra a véleményére hivatkozva, hogy az eddig hozott válságintézkedések nem elégségesek a pénzügyi problémák kezeléséhez.

Kilenc euróövezeti tagállamot minősített le pénteken a Standard & Poor's, arra a véleményére hivatkozva, hogy az eddig hozott válságintézkedések nem elégségesek a pénzügyi problémák kezeléséhez.

    A hitelminősítő megvonta a lehetséges legjobb, "AAA" államadós-besorolást Franciaországtól – a második legnagyobb valutauniós gazdaságtól – és Ausztriától, Portugáliának Magyarországénál gyengébb, nem befektetési ajánlású besorolást adott, Németország "AAA" osztályzatát viszont megerősítette.
    A nemzetközi hitelminősítő a pénteki európai és amerikai tőzsdezárások után jelentette be hivatalosan a leminősítéseket, amelyek híre azonban már órákkal korábban elterjedt a piacokon.
    Franciaország leminősítésének tényét az S&P bejelentése előtt nem sokkal Francois Baroin francia pénzügyminiszter is már nyilvánosságra hozta.
    A Standard & Poor's egy fokozattal "AA plusz"-ra minősítette vissza Franciaország államadós-besorolását, amelyet – 14 másik euróövezeti országéval együtt – december 5-én vett negatív kihatású felülvizsgálat alá.
    Olaszország osztályzatát két fokozattal az eddigi "A" sávból a már csak gyenge befektetői "BBB plusz"-ra rontotta a cég.
    A londoni idő szerint péntek éjjel közzétett teljes lista szerint az S&P két fokozattal rontotta – Olaszország mellett – Ciprus, Portugália és Spanyolország hosszú futamidejű szuverén adósságainak besorolásait, és egy fokozattal Ausztria, Franciaország, Málta, Szlovákia és Szlovénia hosszú lejáratú államadós-osztályzatait.
    Portugáliát a cég az eddigi "BBB mínusz"-ról két osztattal a már nem befektetési ajánlású "BB" szintre sorolta vissza. Az új portugál osztályzat egy fokozattal gyengébb az S&P által Magyarországnak december végén megadott besorolásnál.
    A Standard & Poor's december 21-én az addigi "BBB mínusz"-ról egy fokozattal a nem befektetői sáv felső szélét jelentő "BB plusz"-ra minősítette át a hosszú távú magyar szuverén deviza- és forintadósság osztályzatait.
    Az S&P pénteken megerősítette Belgium, Észtország, Finnország, Németország, Írország, Luxemburg és Hollandia hosszú futamú minősítéseit.
    A hitelminősítő egyben megszüntette valamennyi érintett ország negatív felülvizsgálatát, viszont a leminősített államadósok besorolásaira – Szlovákia kivételével – további osztályzatrontás távlati lehetőségére utaló negatív kilátást léptetett érvénybe.  
    Ciprus hosszú távú besorolásait a december 5-én bejelentett felülvizsgálat nem érintette, mert ennek az országnak a hosszú távú osztályzatai akkor már negatív figyelőlistán voltak.
    Görögországra azért nem jelentett be negatív felülvizsgálatot a múlt hónapban cég, mert az akkori indoklás szerint a görög "CC" besorolás – a világ legrosszabb szuverén osztályzata – egyébként is a rövidesen bekövetkező törlesztésképtelenné válás "viszonylag magas kockázatát jelzi".
    Az euróövezeti országok közül jelenleg csak Németország és Szlovákia osztályzatainak kilátása stabil, a többieké negatív.
    A Standard & Poor's a péntek éjjeli leminősítésekhez fűzött elemzésében kiemelte: a negatív kilátások "legalább egy a háromhoz esélyt" jeleznek arra, hogy az érintett országok besorolásai még az idén vagy 2013-ban ismét romlanak.
    Az eurótagállamok közül az S&P most már csak négyre – Németországra, Finnországra, Hollandiára és Luxemburgra – tart érvényben "AAA" besorolást.
    A pénteki leminősítések egyben azt is jelentik, hogy Németország maradt az euróövezeti pénzügyi mentőrendszer (EFSF) egyetlen "AAA" besorolású nagy garantáló országa. Ebből a szempontból különösen súlyos fejlemény a francia "AAA" besorolás megvonása, mivel Franciaország volt eddig az EFSF másik legnagyobb, "AAA" osztályzatú garanciavállalója. Elemzők szerint a mentőmechanizmus Franciaország leminősítése nyomán valószínűleg nehezebben – vagy legalábbis kedvezőtlenebb kondíciókkal – lesz képes finanszírozást felhajtani a piacról a gyengébb helyzetű tagállamoknak, elsősorban az Írországnak, Portugáliának és Görögországnak szánt segélycsomagokhoz.
    A leminősítés indoklásában a Standard & Poor's közölte: a tavaly december 9-i EU-válságcsúcs eredményei és az azóta elhangzott politikusi nyilatkozatok nyomán a cég véleménye az, hogy az értekezleten elért megállapodás nem hozott olyan mértékű áttörést, amelyre az euróövezet pénzügyi problémáinak teljes körű kezeléséhez lett volna szükség.
    A Standard & Poor's szerint emellett a politikai megállapodás nem nyújt elegendő további forrást, sem megfelelő működési rugalmasságot az euróövezeti mentőmechanizmusok megerősítésére, és nem biztosít elégséges támogatást a megnövekedett piaci feszültségeknek kitett szuverén adósok számára.

Kertész Róbert

gke \ kpj

MTI 2012. január 14., szombat 0:05

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.