2023.június.10. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Kínában és a világ kínai közösségeinél beköszöntött a sárkány éve

3 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/57458"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/images_453.thumbnail.jpeg" border="0" width="100" height="100" /></a></span>Beköszöntött Kínában magyar idő szerint 2012. 01. 22-én vasárnap délután öt órakor a tavaszünnep, a holdnaptár szerinti sárkány éve, amelyet százmilliók ünnepelnek az országban és szerte a világon.

images 453.thumbnailBeköszöntött Kínában magyar idő szerint 2012. 01. 22-én vasárnap délután öt órakor a tavaszünnep, a holdnaptár szerinti sárkány éve, amelyet százmilliók ünnepelnek az országban és szerte a világon.

images 453.thumbnailBeköszöntött Kínában magyar idő szerint 2012. 01. 22-én vasárnap délután öt órakor a tavaszünnep, a holdnaptár szerinti sárkány éve, amelyet százmilliók ünnepelnek az országban és szerte a világon.

    A kínai fővárosban a járható utak, a bezárt boltok, elnéptelenedett utcák, a gonosz szellemeket elűző – intenzitásukat tekintve éjfélkor tetőzött – szüntelen petárdarobbanások és tűzijátékok hangja tudatta, vége a nyúl évének, és megkezdődött a sorrendben az ötödik, ám a horoszkópot alkotó 12 állatöv közül a legerősebb, a sárkány éve. Népszerűsége miatt a házasságra és gyermekvállalásra készülők tömege várta az eljövetelét.
    Vasárnap este a kitakarított, feldíszített otthonokban a megszokott menü várta a családtagokat, akik ilyenkor nem csak hatalmas lakomát ülnek, hanem meg is ajándékozzák egymást. A következő héten pedig mindez folytatódik otthon ás a rokonoknál, miközben milliók özönlik el az alkalmi vásári, parki vurslis, céllövöldés, vattacukros, ringispiles szabadtéri szórakozóhelyeket.
    A tavaszünnep Kína legnagyobb családi ünnepe, amelyet az emberek hagyományosan szülőhelyükön ünnepelnek, és százmilliók belső migrációjával jár. A következő napokban lényegében a termeléstől a szolgáltatásokon át a diplomáciáig minden "takarékra" áll. Sokan utaznak belföldön és a külföldre is. Thaiföldi jelentések szerint a január 19-31 közötti időszakban 2,3 millió embert várnak az országba.
    Kína vezetői ilyenkor többnyire a televízió kameráinak kíséretében vidékre utaznak, vagy például veteránokat fogadnak, átadják jó kívánságaikat, köszöntik a lakosságot. Ven Csia-pao (Wen Jiabao) miniszterelnök szombaton például az utóbbi idők leggyorsabban bővülő, öt tartomány területére kiterjedő Csangcsing (Changqing) olajmező központját kereste fel Gansu (Kanszu) tartományban.
    A kínai kormányfő ugyancsak a napokban vezetők előtt tartott beszédében azt hangoztatta, hogy az új évben Kínának a korábbinál nagyobb kihívásokkal kell szembenéznie. Megállapította, hogy a nehéz és bonyolult nemzetközi gazdasági helyzetben az ország jó kezdetet vett a 12. ötéves terv megvalósításához. Mint mondta: a kormány fő célja továbbra is az árak stabilitásának és a gazdaság gyors fejlődésének a fenntartása.

Trebitsch Péter

ktp \ kti \ kut

MTI 2012. január 22., vasárnap 17:11

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.