2013. november 24-én Kiss Erzsi zenekarával, az Egy Kiss Erzsi Zene együttessel, egy különleges koncertet ad az A38 hajón. A  nagyszabású, egész estés rendezvény programja egy friss, energikus, ugyan az év elején alakult, de máris komoly törzsrajongó táborral büszkélkedhető bandával indul:

2013. november 24-én Kiss Erzsi zenekarával, az Egy Kiss Erzsi Zene együttessel, egy különleges koncertet ad az A38 hajón. A  nagyszabású, egész estés rendezvény programja egy friss, energikus, ugyan az év elején alakult, de máris komoly törzsrajongó táborral büszkélkedhető bandával indul:

A LONGSTEP zenekar melegíti be a bolhákat a gatyában és játszik előzenekarként talpalávalót. Majd színpadra lép az Egy Kiss Erzsi Zene, akik különleges vendégekkel, így, ilyen formában még nem hallott zenei együttel, finomságokkal várják közönségüket. Karácsony előtt egy hónappal egy olyan kultúrdíszpapírba csomagolt ajándékra készüljön mindenki, ami biztosan beragyogja és felmelegíti szürke, késő-őszi gondolataink. Zene vendégművészekkel és klipbemutató!

Ilyen még nem volt és nem is lesz – Kiss Erzsi est: huncutságok mesterfokon!

 

A zenekart 1996-ban Kiss Erzsi és Hajnóczy Csaba alapította. A kezdetekben túlnyomórészt énekes témákra épülő, többszólamú szerzemények, mára egyensúlyba kerülnek a hangszeres ötletekkel. Mivel klasszikus értelemben nem egy nyelv hordozza az 'üzenetet', a hangsúly a megszólalásra esik. A kifejezőerő az előadásmódban, a sokszor aprólékosan megszerkesztett szövegek zeneiségében rejlik. Szabad asszociációk, játékosság, sok-sok pillanatnyiság, megannyi stílusgyakorlat.

Kiss Erzsi mintegy tíz éven át dolgozott a kiemelkedő színházi- és filmrendező Jeles

András különböző társulataiban. A darabokra való felkészülés integráns része volt a különböző Európán kívüli, eredeti népzenei stílusok tanulmányozása. Az eszkimó, pigmeus, kurd és számtalan más törzsi dal megidézése közben alakult ki, született meg a későbbiekben csak a zenekarra jellemző, másoktól karakteresen megkülönböztethető szövegtelen énekszöveg, a 'kisserzsinyelv'. Hallgatva pontosan tudjuk, miről szólhat. Világa játékosan komoly, bátran gyermeki, de kerül minden gyerekességet.

Az Egy Kiss Erzsi Zene nem imitálja a világ egyetlen létező népének tradicionális zenéjét sem, mégis a hatások tetten érhetőek az arab zenei világtól a meghatározó bluesig. Hol balkános, hol andalítóan sanzonos, hol éteri, hol szélsőségek felé mozdul vagy elbeszélő, balladisztikus. A sokféleség a népiestől akár a rockosabb '70-es éveket is jelenti. Mindezek közvetítője ez a sajátságos éneknyelv, szövegtelen szöveg, 'Egyedi, virtuális világzene', ahogy Jávorszky Béla Szilárd, kritikus fogalmazott róluk. Jelenleg hamarosan megjelenő hatodik albumukon dolgoznak.

Kiss Erzsi a Pannonia All Star Orchestra rendszeres vendége és az Erik Sumo Band tagja.

A zenekar mindenütt nagy sikerrel szerepel, nemcsak itthon (Millenáris Park, Trafó Kortárs Művészetek Háza, Művészetek Palotája, A38, Szimpla és a nyári fesztiválok, mint pl. Ördögkatlan, Hétrét), hanem külföldön is (Moszkva, Amszterdam, Brüsszel, Linz, Varsó, Berlin, Párizs, Prága, Cseh TV Brno, Etno Festival Zágáb, Velence, ITC Teatro di S. Lazzaro, Bologna, Inteatro Festival, Polverigi, Festival Vooruit, Gent, M@narchia – Kortársművészeti- és Zenei Fesztivál, Moszkva, Sepsiszentgyörgy, Kassa 2013 Európa Kulturális Fővárosa.)

 

www.kisserzsi.hu

https://www.facebook.com/pages/Egy-Kiss-ErzsiZene/111361748885483?fref=ts

 

A koncerten fellépő vendégművészek:

Szabó Balázs – gitár, ének

Énekes, dalszerző, zeneszerző, bábszínész. Elképesztően sikeres zenekara, a Szabó Balázs Bandája 2009-ben alakult. Két stúdióalbumuk jelent meg: a Megcsalogató és Átjárók című dupla album, illetve a harmadik nagylemez beharangozójaként Közelebb címmel egy EP (középlemez). Több hangszeren játszik, megzenésített versek előadója is. Szólólemeze ül.dög.élek címmel jelent meg. Az AEGON Művészeti Társdíj 2012-es kitüntetettje.

 

Ülkei Dávid – szaxofon

Első tanára az izraeli szaxofonos Hovav Israel volt, később pedig Elek Istvántól majd Bacsó

Kristóftól tanult magánúton. 2007-ben felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz tanszakára ahol mesterei a már említett Elek István és Borbély Mihály voltak, itt

2011-ben végzett. Ugyanebben az évben a Magyar Rádió jazz combó versenyén második helyezett lett Pecze Balázs trombitással közös kvintettjével. Jelenleg tagja a Modern Art Orchestrának, Kardos Dániel Kardos 4s és Kovács Ferenc Magony nevű formációjának.

Továbbá játszik Geszti Péter Gringó Sztár nevű zenekarával.

 

Koós-Hutás Áron – trombita

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen végzett, 2008-ban, Fekete-Kovács Kornél tanítványaként. Tagja a Budapest Jazz Orchestra zenekarnak és jazzt a József Balázs

Quintet-el is játszik. Közreműködő a Quimby, a TNT, Presser együttesében és a Djabe

zenekarban). A jazz mellett számos egyéb zenei stílusban otthonosan mozog, különösen érdekli a balkán zenei hagyomány. Az egyik legsikeresebb hazai fúvós banda, az egyedülálló Pannonia Allstars Ska Orchestra állandó trombitása. 2008-ban megnyerte a Tomsits Rudolf Jazz Versenyt. Számos magyar és külföldi neves zenésszel játszott együtt: Brian Culbertson, Tony Lakatos, Balázs Elemér, Szakcsi Lakatos Béla, Erik Truffazz, Gerard Presencer, Tim Ries, John Nugent, Steve Hackett és még sokan mások.

 

Abbas Murad – pozan

Klasszikus zenészként kezdte a pályáját, majd a konzervatórium elvégzése után elcsábította a könnyűzene, leginkább talán a jazz. Mindemellett nem lett amolyan igazi 'jazzista', hanem a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola (Jazztanszak) elvégzése után, az elmúlt 10 évben gyakorlatilag majd 50 zenekarban, szinte minden létező műfajban tevékenykedet, mint például a Dynamic Filter, FunKing (funk), PopIvan, ChakraHacker (underground-jazz),

efZámbó Happy Dead Band (eklektikusjazz), Barrio Latino (latin), Farkas Gábriel Band (jazz), Frank Zappa-Syrius Emlékzenekar (progresszív jazzrock). Fellépett Cserháti Zsuzsával és néhány éve pedig a Lenny Krawitz koncert előzenekarában is közreműködött.

 

Pápai István – ütőhangszerek

Zenész, hangmérnök, alkotó. Tagja volt a Zum együttesnek és 2001-2007 között Amorf ördögök zenekarnak, 2005 óta a Panchan, Kiss Erzsi a'capella formációjában, 2005-2012 között az Erik Sumo Band és 2007 óta a Péterfy Bori & Love Band-ben játszik ütőhangszereken és hallhatjuk őt a zenekarok megjelent számos lemezein is. Színházi tapasztalata is van, az Artus Táncszínház, a Ciróka Bábszínház, a Budapest Bábszínház zenei munkatársa, zenésze. 2012-ben, Tövisházi Ambrussal (Péterfy Bori & Love Band, Erik

Sumo Band) az Időfutár c. hangjátéksorozatban szerepelt a Magyar Rádió az MR1-Kossuth rádióján.

 

LONGSTEP

A jó hosszúlépést mindenki szereti – ennek jegyében jött létre a Longstep. Könnyed, üdítő rakenroll-produkcióként indult 2013 nyarán. Végigugráltatták a Kárpátmedencét minőségi rockhalhatatlanokat játszva, a banda első, júniusi koncertje után sorra kapta a meghívásokat s a kis klubok után (MÜSZI, Showbarlang) a tagok máris szabadtéren találták magukat. A Party Fészekben, Zamárdiban, Tusnádfürdőn, a Bálványosi Szabadegyetem (Tusványos) programján és a Tranzit Fesztiválon (Kőszeg) is játszottak, nyár végén pedig a Kolozsvári Magyar Napokon már törzsrajongókat is találtak. Azóta elhagyták a feldolgozásokat, dalokat írnak a tökéletes nőről, az őszről, megmondják, mi történik délután, őszintén vallanak a hétfő iránti utálatukról, mert úgy gondolják, hogy ehhez is joguk van. És ez még csak a kezdet. Hallottál már Kierkegaard-t rock 'n' rollban? A Longstep csakis úgy hallja.

Minden folyik – Hérakleitosz. Minden rock 'n' roll – Longstep.

Tagok: Hollai-Heiser Ádám – ének, Demeter Szilárd – basszusgitár, Galyas Marcell – dob, Megadja Gábor – gitár, Stumpf András – gitár, vokál.

 

http://magyarnapok.ro/index.php/hu/cimlap/544-hogy-keruel-mick-jagger-a-farkasutcaba

https://www.facebook.com/longsteptheband?fref=ts

https://soundcloud.com/longsteptheband

 

2013. november 24. 19.30

KISS ERZSI EST – Koncert síppal, dobbal, nádi hegedűvel…

Előzenekar: Longstep

Fellépő vendégek:

Szabó Balázs – gitár, ének

Pápai István – ütőhangszerek

Koós-Hutás Áron – trombita

Ülkei Dávid – szaxofon

Abbas Murad – pozan

A38, Budapest

 

Jegyek elővételben: 1000 Ft, a helyszínen: 1400 Ft

 

www.a38.hu

 

Lantai József