2023.március.30. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Kockázatosabbá váltak a feltörekvő piacok

2 perc olvasás

index_47.jpgAz elmúlt években a feltörekvő piacok sokak várakozásait felülmúlták, de mostanra már három tényező is kihívást jelent a számukra: az erős amerikai dollár, az alacsony nyersanyagárak, és az eszközök magasan való értékeltsége.

 

Jóllehet 11%-ot veszített az értékéből az euróval szemben az év eleje óta, a dollár stabilan a 2014-es szintje felett van, az Egyesült Államok gazdasága jó formát mutat, így nem valószínű, hogy a dollár rövid idő belül visszatér a 2013-as, 2014-es szintjére.

 

Az erős dollár és a fejlett országok központi bankjainak kamatemelései súlyosan érinthetik feltörekvő piaci vállalatok és kormányok egész sorát, amelyek USD-ben finanszíroztatták meg működésüket.

 

Az alacsony nyersanyagárak ugyancsak kockázatot jelentenek. Sok feltörekvő piaci ország erősen függ a nyersanyagexporttól, és még ha vannak is jelei némi visszaerősödésnek, a nyersanyagárak a 2014 elejei szint alatt vannak.

 

És végül az eszközök magasan értékeltsége az, ami jelentős kockázati tényező lehet a feltörekvő piacokon. A magas hozamot kereső befektetők pénze már jó ideje áramlik ezekre a piacokra, felpuffasztva ezzel az árakat, és ennek a folyamatnak az eredményeképpen sokak szemében már a feltörekvő piacok is drágák lettek. Jó példa erre Kína nemrég kibocsátott két államkötvénye, egy 5 és egy 10 éves papír, amelyek 15 illetve 25 bázisponttal kínáltak csak nagyobb hozamot a megfelelő futamidejű amerikai állampapíroknál.

 

A Trump-adminisztráció is hozzájárult a bizonytalansághoz azzal, hogy a dollár és az amerikai államkötvények piaci értékét nagyobb mértékben függővé tette a politikai és gazdasági fejleményektől. Ez a kéz eszköz hagyományosan biztonsági menedéknek számított, de a számos meggondolatlan elnöki intézkedés alaposan aláásta ezt a státuszukat.

 

Mindezek hatására a befektetők jó része abban a kényelmetlen helyzetben találta magát, hogy igazából sehol sincs biztonságban a pénzük.

 

Egy, a feltörekvő piacokról induló válság gyorsan a fejlett piacokra gyűrűzhet. Az eszközallokáció különösen nagy jelentőséggel bír az ilyen bizonytalan időkben.

Althea Spinozzi, Saxo Bank

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.