2024.május.18. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Komoly baj lehet a szabálytalan szívverés hátterében

3 perc olvasás

0171_pitvarfibrillacio_1.jpgA szívritmuszavar leggyakoribb formája a pitvari remegés, azaz pitvarfibrilláció, amelynek olyan súlyos szövődményei lehetnek, mint a szívelégtelenség vagy a stroke, ha nem kezelik megfelelően. November 20. és 26. között, a Pitvarfibrilláció Hetén a még nem diagnosztizált, pitvarfibrillációval rendelkező személyek kiszűrésének fontosságára hívják fel a figyelmet a szakemberek.

A megelőzés és az időben történő felismerés szükségességére a hazai statisztikák is rávilágítanak. A legutóbbi egészségjelentés[1] adatai szerint 2015-ben a halálozások hátterében legnagyobb arányban a keringési rendszer megbetegedései álltak. A nők esetében ez azt jelenti, hogy halálozások 55%-át okozta a keringési rendszer betegsége, míg a férfiaknál ez az arány 45% volt.

A problémák gyakran erednek szívritmuszavarból, valamint annak leggyakoribb formájából, a pitvarfibrillációból. Ilyenkor a szabályos szívverésekért felelős szinusz csomó működése helyett egy, a pitvarokból eredő szabálytalan elektromos tevékenység vezérli a szívösszehúzódásokat. Ezáltal a kamrák szabálytalan ritmusban, az esetek többségében túl gyorsan húzódnak össze.[2]

Hogyan ismerhető fel a pitvarfibrilláció?

Az egyik leggyakoribb tünet a heves, szabálytalan szívdobogás. Ezen kívül utalhat még pitvarfibrillácóra általános fáradtság, a mellkasban jelentkező kalapáló érzés, szédülés, légszomj és szorongás, gyengeség, ájulás és zavartság, izzadás, testmozgás közben fellépő fáradtság, mellkasi fájdalom vagy nyomás. [3] Sajnos vannak azonban olyan esetek, amikor a pitvarfibrilláció tünetmentes, ilyenkor legnagyobb eséllyel az orvosi rutinvizsgálat tudja kimutatni.

Hogyan kezelhető?

Kardioverzió

A szinusz-ritmus visszaállítását kórházi körülmények között elektromos kardióverzióval végezhetik. Egy rövid vénás altatás során, ellenőrzött nagyságú egyenáramú elektromos impulzust vezetnek át a mellkason megfelelő pozícióba helyezett speciális elektródákon keresztül, ennek hatására a megszűnő ritmuszavar helyett ismét a szabályos ún.  szinusz ritmus tud érvényre jutni.

Gyógyszeres terápia

Gyakori, hogy orvosi beavatkozás, kardioverzió helyett gyógyszeres terápiát javasol az orvos. A pitvarfibrilláció típusától függően többféle terápia alkalmazható. Van, amelyikkel a szívfrekenciát csökkentik, van, amelyikkel a rendszertelen szívverést szüntetik meg, illetve van olyan, amely során a vér hígítása a cél. A szájon át szedhető véralvadásgátló készítmények fontos szerepet játszanak a vérrögképződés megakadályozásában, a stroke kialakulásának megelőzésében.

 

Hogyan csökkenthető a pitvarfibrilláció esetén a szív-érrendszeri problémák kockázata?

Pitvarfibrilláció esetén különösen ügyelni kell a helyes életmód követésére az egészséges testsúly elérésére és megtartására és a rendszeres testmozgásra, így csökkenthetők a keringési rendszerben fellépő betegségek kockázata. Érdemes olyan diétát követni, amely kevés sót, telített zsírsavat és koleszterint tartalmaz. A koffein és az alkoholfogyasztás egyáltalán nem javasolt, mint ahogyan a dohányzás sem. Emellett tartani kell az orvos által előírt terápiás kezeléseket is.

Figyeljen oda a szíve ritmusára és ne adjon esélyt a stroke kialakulásának!

 

 

[1] http://www.egeszseg.hu/szakmai_oldalak/assets/cikkek/17-05/egeszsegjelentes-2016.pdf

[2] http://www.mnsza.hu/szivbeteg/beteg/pitvarfibrillacio.php

[3] http://www.heart.org/HEARTORG/Conditions/Arrhythmia/AboutArrhythmia/What-are-the-Symptoms-of-Atrial-Fibrillation-AFib-or-AF_UCM_423777_Article.jsp#.Wglka1vWzIU

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.