2022.05.18.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Komolyzene a négyzeten – a Concerto Budapest ünnepváró koncertjei

3 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/96657"><img class="image image-preview" src="/files/images/conCerTo.preview.jpg" border="0" width="471" height="389" /></a></span>A Concerto Budapest 2015. november végén és decemberben négy különleges koncerttel kedveskedik az érdeklődőknek. A Zeneakadémián és a Müpában tartandó előadásokon Brahms, Mahler, Strauss és Csajkovszkij művei csendülnek fel, olyan világklasszis szólisták és karmesterek tolmácsolásában, mint Valentina Lisitsa, Matan Porat, Héja Domonkos, Keller András, Dinyés Dániel, Kolonits Klára, Várdai István és Nikolaj Znaider.</p> <p> 

A Concerto Budapest 2015. november végén és decemberben négy különleges koncerttel kedveskedik az érdeklődőknek. A Zeneakadémián és a Müpában tartandó előadásokon Brahms, Mahler, Strauss és Csajkovszkij művei csendülnek fel, olyan világklasszis szólisták és karmesterek tolmácsolásában, mint Valentina Lisitsa, Matan Porat, Héja Domonkos, Keller András, Dinyés Dániel, Kolonits Klára, Várdai István és Nikolaj Znaider.

 

A Concerto Budapest 2015. november végén és decemberben négy különleges koncerttel kedveskedik az érdeklődőknek. A Zeneakadémián és a Müpában tartandó előadásokon Brahms, Mahler, Strauss és Csajkovszkij művei csendülnek fel, olyan világklasszis szólisták és karmesterek tolmácsolásában, mint Valentina Lisitsa, Matan Porat, Héja Domonkos, Keller András, Dinyés Dániel, Kolonits Klára, Várdai István és Nikolaj Znaider.

 

November 25-én a Concerto Budapest vendége a Müpában Valentina Lisitsa, napjaink talán legismertebb zongoraművésze. Valentina Lisitsa, a brilliáns zongoraművész a komolyzenében kissé szokatlan módját választotta az ismertté válásnak, amikor 2007-ben az egyik internetes videómegosztó csatornára feltöltött egy házi készítésű, rögzítéstechnikailag amatőr minőségű felvételt, melyen egy Rahmanyinov etűdöt játszott. A világháló közönségének elismerő bíztatására újabb és újabb darabokat tett ki az oldalra, ma pedig már közel kétszázezer követővel, és összesen csaknem százmillió megtekintéssel büszkélkedhet.

 

Egyik legnépszerűbb feltöltése azóta Beethoven „Holdfény" szonátája.

Egyben ő az első kortárs előadó, aki az interneten szerzett publicitás segítségével a való élet koncertpódiumain is komoly, immár „háromdimenziós" karriert futott be. Azóta olyan együttesekkel játszott, mint a Rotterdami és Szöuli Filharmonikusok, a Chicagói és a San Franciscoi Szimfonikus Zenekar, az igazi áttörés pedig 2012-ben a londoni Royal Albert Hallban következett be számára, ahol is nyolcezer fős közönség előtt mutathatta meg tudását.

 

November 25-én a Keller András által vezényelt Concerto Budapesttel közös koncerten Rachmaninov III. (d-moll) zongoraversenye lesz műsoron, a klasszikus repertoár technikailag egyik legnehezebb darabja.

„A III. zongoraverseny 1909-ben készült: szerzője ugyanabban az évben, New Yorkban mutatta be Walter Damrosch vezényletével. Az első tétel szlávos jellegű főtémáját – a zenekar két ütemes bevezetője után – a zongora mutatja be; ennek bővebb kifejtése után halk vonósokon csendül fel a melléktéma. A tétel kidolgozása nagyszabású és szenvedélyes, zenekarral kísért kadenciához vezet, majd visszatérés következik. A lassú tétel intermezzo, csodaszép orosz dallamot szólaltatnak meg a fafúvósok, majd a vonósok és a szólózongora. A második téma a vonósok keringő-ritmusa közben klarinétokon és fagottokon hangzik fel. Megállás nélkül visz tovább a zene a zárótételhez, amelyet a zongora erőteljes futama vezet be. A ritmus nyugtalan lüktetése csak akkor csillapodik le, mikor az első tétel zenei anyagát idézi fel újra a komponista. Ez azonban csak átmenetileg vet gátat annak a sodró áradatnak, amely a versenyművet a befejezéshez hajtja." (Pándi Marianne: Hangversenykalauz)

 

A program:

Rachmaninov: III. (d-moll) zongoraverseny Op. 30

Stravinsky: Concertino 12 hangszerre – Nyolc hangszeres miniatűr

Sosztakovics: I. (f-moll) szimfónia op. 10

Közreműködik: Valentina Lisitsa

Vezényel: Keller András

 

2015. november 25.19:30

Művszetek Palotája

 

http://concertobudapest.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.