2024.április.19. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Környezettudatosság az információ technológia alkalmazásában

8 perc olvasás
  <span class="inline left"><a href="/node/2094"><img class="image thumbnail" src="/files/images/kukasitas.thumbnail.jpg" border="0" alt="Gépet a kukába?" title="Gépet a kukába?" width="100" height="67" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>Gépet a kukába?</strong></span></span> <p>Napjaink környezettudatos, de technikafüggõ világában a kisvállalkozásoknak nem csak alaposan meg kell gondolniuk az új, élvonalbeli technikára tervezett beruházásaikat, de azzal is tisztában kell lenniük, hogy miként szabadulhatnak meg helyesen a régi számítástechnikai berendezéseiktõl, vagy hogyan ajándékozhatják el azokat, hogy nyugodtak legyenek afelõl, mindent megtettek a környezet védelme érdekében.</p><p>

  gépet a kukába?Gépet a kukába?

Napjaink környezettudatos, de technikafüggõ világában a kisvállalkozásoknak nem csak alaposan meg kell gondolniuk az új, élvonalbeli technikára tervezett beruházásaikat, de azzal is tisztában kell lenniük, hogy miként szabadulhatnak meg helyesen a régi számítástechnikai berendezéseiktõl, vagy hogyan ajándékozhatják el azokat, hogy nyugodtak legyenek afelõl, mindent megtettek a környezet védelme érdekében.

  gépet a kukába?Gépet a kukába?

Napjaink környezettudatos, de technikafüggõ világában a kisvállalkozásoknak nem csak alaposan meg kell gondolniuk az új, élvonalbeli technikára tervezett beruházásaikat, de azzal is tisztában kell lenniük, hogy miként szabadulhatnak meg helyesen a régi számítástechnikai berendezéseiktõl, vagy hogyan ajándékozhatják el azokat, hogy nyugodtak legyenek afelõl, mindent megtettek a környezet védelme érdekében.

 A használt, de még mûködõképes számítástechnikai berendezések elajándékozása az idõ elõtt szemétdombra kerülés helyett meghosszabbítja ezeknek az értékes termékeknek az életét. Az elektronikus eszközök adományozása emellett lehetõvé teszi, hogy az iskolák, a nonprofit és más szervezetek hozzájuthassanak azokhoz az alapvetõ eszközökhöz, amelyekre bár szükségük lenne, de saját erejükbõl gyakran képtelenek megvásárolni.

Az ebbe az irányba tett egyik elsõ lépés a processzorok megnövekedett kapacitásának és a nagyobb memóriának a különbözõ szerverek és a rajtuk futó alkalmazások virtualizációjára történõ kihasználása. Így egyetlen valóságos gépen több virtuális szerver és a hozzájuk tartozó számos alkalmazás futhat. A tárolási szükséglet csökkentése, illetve a meglevõ tárkapacitás hatékonyabb kihasználása is energiát takarít meg, hiszen a merevlemezek nagy energiafogyasztók. Még jobb eredményt lehet elérni a tárerõforrások vezérlésével (Storage Resource Management – SRM). Egy ilyen rendszer felismeri a kihasználatlan kapacitást és a különbözõ alkalmazásokat szükség szerint látja el erõforrással.

A takarékosság másik eszköze a többszörösen meglevõ adatok módszeres kiszûrése. Ha olyan vezérlõeszközt használunk, mint például a Symantec NetBackup PureDisk, amely összehasonlítja az összes fájlt és csupán egy példányt kezel belõlük egy központi tárolóban, akkor lényegesen csökken a tárhely iránti igény és a biztonsági másolatok költsége. Az információ életciklusának kezelése másrészt magában foglalja az adatok, például az e-mailek keletkezésüktõl végsõ archiválásukig vagy törlésükig tartó kezelését. Nagy megtakarítási lehetõség rejlik az e-mailek megfelelõ szabályok szerinti, szalagra történõ archiválásában, hiszen ez jóval kevesebb energiát igényel. Az alkalmazások területén az alkalmazás teljesítményének vezérlése (Application Performance Management – APM) hatékony megoldás a meglevõ hardver adottságainak optimális kihasználására.

A Symantec i3 és a hozzá hasonló eszközök figyelik és elemzik a szükséges számítási idõt, a hálózati forgalmat és a cég hálózatában mûködõ különbözõ alkalmazások igényét, hogy biztosíthassák az összes erõforrás optimális elosztását. A tárolás és az alkalmazások terén a megfelelõ szoftver használata önmagában kitûnõ lehetõséget biztosít az energia-megtakarításra. A cégek számára ez azt jelenti, hogy szükségtelen újabb energiafaló hardver beszerzése, és a meglevõt optimálisan ki lehet használni. További hasznos mellékhatás a hûtés iránti igény csökkenése és a napi mentések alatti jóval kisebb energiafogyasztás.

A régi számítógépek elajándékozása vagy selejtezése elõtt a kisvállalkozásoknak meg kell gyõzõdniük arról, hogy nem teszik-e ki magukat bármilyen veszélynek vagy akár jogi megtámadtatásnak azáltal, hogy a bizalmas vagy kényes üzleti adatokat a fürkészõ szemek szabad prédájául hagyják. A Symantec közelmúltbeli tanulmánya szerint, amely az elajándékozott használt számítógépeken felejtett adatok és információk típusait vizsgálta, rengeteg bizalmas vagy kényes üzleti információt, például számlákat, leltárlistákat, banki számlakivonatokat, egy cég neveket és pozíciókat tartalmazó szervezeti táblázatát, kapcsolatlistákat és üzleti e-maileket is vissza lehetett nyerni a használt eszközökbõl.

Szükségtelen megemlíteni, hogy a számítógép megfelelõ selejtezése vagy elajándékozása többet jelent, mint a használaton kívüli eszköz kidobása. A kényes vagy bizalmas üzleti információknak rossz kezekbe kerülése elleni védekezéshez és egyben részünknek a környezet védelmébõl való kivételéhez álljon itt néhány, a régi számítástechnikai berendezések selejtezése vagy elajándékozása elõtt megfontolandó ajánlás:

§            Használható-e még máshol a régi számítógép?

Döntsük el, hogy újra felhasználható-e a régi számítógép! A legtöbb ember tévesen hiszi azt, hogy a régi számítógépe értéktelen. Ezzel szemben számos iskola, közösség és más csoport jó hasznát veheti a régi eszközöknek. Egy 233 MHz-es Intel Pentium vagy Celeron, egy AMD K6, Athlon, Duron vagy ezeknél korszerûbb már megfelel adomány céljára.

§          Az idejétmúlt vagy hibás számítástechnikai eszközök újrahasznosítása

Az EPA adatai szerint 220 millió tonnányi régi számítógép és más mûszaki eszköz kerül a szemétbe évente. Ezek a rendszerek ráadásul gyakran olyan alkatrészeket tartalmaznak, amelyek károsak a környezetre, és ezért különleges ártalmatlanítást igényelnek. A környezet védelme érdekében keressünk egy helyi újrafeldolgozó céget a régi vagy hibás számítógépeink újrahasznosításához. Az újrafeldolgozó cégek kiemelik a számítógép használható részeit és a veszélyes anyagokat osztályozva, biztonságosan kezelik.

§            Szerezzük be az adományozási útmutatókat és tartsuk magunkat azokhoz!

Ha a számítógép még használható, mielõtt elajándékoznánk, keressünk meg egy helyi iskolát vagy jótékonysági szervezetet, mivel az ajándékozás módja minden szervezetnél más és más lehet. Egyik-másik adományozással foglalkozó webhelyen útbaigazítást találhatunk arra nézve, hogy hol és hogyan adományozhatunk használt számítógéprendszert.

§          Ne csak hardvert ajándékozzunk!

Mivel a jótékonysági szervezeteknek általában nincs pénzük új operációs rendszer vásárlására, megfontolandó, hogy hagyjuk érintetlenül a régi operációs rendszert a régi számítógépen. Ha a számítógéppel együtt kapott, eredeti adathordozók és kézikönyvek is megvannak, ajánlatos azokat is a géppel együtt elajándékozni. Emellett a hozzá tartozó billentyûzet egér, nyomtató, modem, szoftvercsomag és egyéb tartozékok elajándékozása is javasolt. Az iskolák és a jótékonysági szervezetek gyakran jó hasznát veszik ezeknek.

§            Távolítsuk el a kényes információt, és visszaállíthatatlanul töröljük a merevlemezt!

A régi számítógép elajándékozása vagy selejtezése elõtt távolítsuk el az összes bizalmas vagy kényes fájlt, és visszaállíthatatlanul töröljük a merevlemezt! Sokan nem tudják, hogy a régi fájlok és könyvtárak törléséhez több kell, mint a fájlnak a munkaasztal szemetesébe történõ áthúzása, majd a szemetes kiürítése. A legtöbb így törölt fájl és könyvtár még visszahozható. Ezzel a kisvállalkozások nagy veszélynek teszik ki magukat, hiszen a régi pénzügyi és könyvelési fájlok, az alkalmazottak személyi adatai, számlák, üzleti e-mailek és más bizalmas adat rossz kezekbe kerülhet a számítógép selejtezése vagy elajándékozása után. Ennek megelõzésére gyõzõdjünk meg arról, hogy minden ilyen jellegû fájlt eltávolítottunk egy jó rendszer-segédprogram használatával, amely visszaállíthatatlanul üresre törli a merevlemezt.

§          Tartsuk nyilván az adományokat!

Kérjünk elismervényt az ajándékozásról, és vezessünk errõl nyilvántartást! Egy adótanácsadó meg tudja mondani, hogy mely adományok írhatók le az adóból. A legtöbb szervezet kérésre ki tud állítani adónyugtát.

§            Tervezzünk elõre!

Tegyünk el minden iratot, ami az új számítógéppel együtt érkezett, hogy amikor eljön az elajándékozás ideje, a lehetõ legtöbbet ki tudjuk hozni belõle.

A szükségtelenné vált számítástechnikai berendezések gondos elajándékozásával vagy selejtezésével a kisvállalkozások nem csupán kiveszik részüket a környezet védelmébõl, de afelõl is de nyugodtak lehetnek, hogy mindent megtettek üzleti érdekeik védelme érdekében.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.