Közel 170 ezer deviza alapú jelzáloghites család élt február végéig a fix árfolyamú végtörlesztés lehetőségével, így az ő esetükben megszűnt a devizakockázati kitettség. A végtörlesztés nyomán az érintett devizahitel-állomány közel negyedével csökkent – olvasható a PSZÁF összesítésében.

Közel 170 ezer deviza alapú jelzáloghites család élt február végéig a fix árfolyamú végtörlesztés lehetőségével, így az ő esetükben megszűnt a devizakockázati kitettség. A végtörlesztés nyomán az érintett devizahitel-állomány közel negyedével csökkent – olvasható a PSZÁF összesítésében.

Idén február végéig élhettek a fogyasztók a deviza jelzáloghitelek kedvezményes végtörlesztésének lehetőségével. Az elmúlt öt hónap alatt összesen 169 256 fogyasztó törlesztette mintegy 1 354 milliárd forint értékű devizahitelét fix árfolyamon. Így közel 170 ezer családnál szűnt meg a devizakockázatoknak való kitettség, mely a devizahitel állomány 24,1%-át teszi ki.

Ezen belül 164 646 darab devizaalapú ingatlancélú kölcsön fix árfolyamú végtörlesztése történt meg a kereskedelmi bankoknál. A szövetkezeti hitelintézeteknél 1 757 db, a pénzügyi vállalkozásoknál pedig összesen 2 853 db szerződést végtörlesztettek a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez (PSZÁF) beküldött végleges piaci adatok alapján. Szerződésszám szerint tehát a legtöbb hitel végtörlesztésére a kereskedelmi bankoknál került sor.

A végtörlesztett hitelek mintegy 97 százaléka, 163 555 darab szerződés svájci frank alapú ingatlancélú hitelhez kötődött, az euró és a japán jen alapú kölcsönök száma mindössze 1 938, illetve 3 763 darab volt. A végtörlesztés kapcsán visszafizetett ingatlanhitelek átlagos összege fix végtörlesztési árfolyamon mintegy 5,8 millió forint volt.

Az ügyfelek 69 százaléka kiváltó forinthitel igénybe vétele nélkül végtörlesztette devizatartozását. A pénzügyi szolgáltatók február végéig 51 858 darab hitelkiváltó forinthitelt folyósítottak e célra, összesen mintegy 312,7 milliárd forint összegben. A pénzügyi szervezetek az összes folyósított hitelkiváltó forinthitelből mintegy 133,5 milliárd forintot saját addigi adósaiknak, mintegy 179,2 milliárd forintot pedig más szolgáltatók ügyfeleinek folyósítottak. A folyósított forinthitelek átlagos összege 6,031 millió forintra rúgott.

A február végéig teljesített végtörlesztések piaci árfolyama mintegy 1 354,4 milliárd forint volt, azonban az ügyfeleknek fix árfolyamon ebből csak mintegy 984,2 milliárd forintot kellett kifizetni. A részletes felügyeleti adatok a Végtörlesztés menüpontban olvashatók.

Az elmúlt hónapok során a PSZÁF folyamatosan és szorosan felügyelte a fix árfolyamú végtörlesztési folyamatot, számos vizsgálatot folytatott a témában, és haladéktalanul fellépett a fogyasztóvédelmi szempontból jogsértő szolgáltatói gyakorlatokkal szemben. A devizaalapú ingatlanhitelesek terheinek mérséklésére a közeljövőben új állami és piaci programok indulnak.

http://www.pszaf.hu/hirek_ujdonsagok/12_03_05-vegtorlesztes_vizsgalatok.html

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük