Az Electro-Coord Magyarország legfrissebb kampányában arra hívja fel a lakosság és a villanyszerelők figyelmét, hogy a kijelölt gyűjtőpontokon, illetve gyűjtőpartnereknél szabaduljanak meg a hulladék fényforrásoktól.

Az Electro-Coord Magyarország legfrissebb kampányában arra hívja fel a lakosság és a villanyszerelők figyelmét, hogy a kijelölt gyűjtőpontokon, illetve gyűjtőpartnereknél szabaduljanak meg a hulladék fényforrásoktól.

Dr. Kovács Béla, az Electro-Coord ügyvezetője szerint, különösen fontos a lakosság körében tudatosítani, hogy a veszélyes anyagokat is tartalmazó energiatakarékos égők és lámpák nem kerülhetnek a kommunális hulladékba! Magyarországon 14 ezer ponton gyűjtik elkülönítetten ezen speciális elektromos és elektronikai hulladékokat. A lámpák anyaga 85%-ban újrahasznosítható. Magyarországon jelenleg az eladott lámpák 60%-a visszakerül hozzánk, de az a célunk, hogy 2019-re az arány 70-80% legyen.

A hazai visszagyűjtési és újrahasznosítási rendszer kiépült, így bárki felelősen külön gyűjtheti az izzó- lámpa és fénycső hulladékot.

A lámpák szelektív gyűjtésének jelentőségére hívta fel a figyelmet Nagy János, a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Világítástechnikai Társaságának elnöke is, aki a „Közös érdek a lámpa hulladék szelektív gyűjtése" akció nyitó eseményeként jelképesen elhelyezte a idei kétmilliomodik lámpát a szelektív lámpa gyűjtőkonténerben. Az Electro-Coord számításai szerint ugyanis 2017-ben a szelektíven visszagyűjtött lámpák száma elérte a kétmillió darabot. Ahhoz azonban, hogy a keletkező lámpahulladék tervezett arányát (2017-ben 60 százalék) hasznosítani tudjuk, a lakosság és a villanyszerelők aktív részvételére van szükség az év hátralévő részében is.

A megfelelő visszagyűjtés és korszerű újrahasznosítás hatalmas mennyiségű hasznos újrahasznosítható anyagot – elsősorban üveget és fémet – biztosít az ipar számára. Nem véletlen hát, hogy az Electro-Coord a „Közös érdek a lámpa hulladék szelektív gyűjtése" névre keresztelte a 2017-es programját. A program célja az, hogy ismertté és népszerűvé tegye a gyűjtőpontokon történő szelektív hulladékgyűjtést, és ezáltal minél több lámpa hulladék juthasson vissza az ipari körforgásba. Online közösségi média megjelenések és hagyományos információs eszközök egyaránt segítik majd a lakosság és a szakemberek informálását.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük