Az egykori nyugati blokk öt magas rangú, nyugalmazott katonai vezetője jelentésében közös hatóság felállítását javasolja, amelynek fő feladata az EU és a NATO a globális biztonságot érő fenyegetésekre adott válaszainak összehangolása lenne.

 

Az egykori nyugati blokk öt magas rangú, nyugalmazott katonai vezetője jelentésében közös hatóság felállítását javasolja, amelynek fő feladata az EU és a NATO a globális biztonságot érő fenyegetésekre adott válaszainak összehangolása lenne.

Az „Átfogó stratégia a világszintű bizonytalanság korában" címmel nyilvánosságra hozott, a német Marshall Fund elnevezésű szervezet számára készített jelentés a legkomolyabb problémának a koordináció hiányát tartja, mind a brüsszeli irányító szervek, mind a bevetett katonai egységek közt azokban a konfliktuszónákban (például Afganisztánban), ahol az EU és a NATO együtt van jelen.

A jelentés éles kritikával illeti az ENSZ válságkezelési képességét, és megállapítja, hogy az EU és a NATO közti szorosabb együttműködés – amelyre a közös koordinációs hatóság keretei közt kerülhetne sor – betöltheti ezt a biztonságpolitikai űrt.

A szerzők szerint az egyeztetést és az együttműködést a legmagasabb szinten biztosító USA-EU-NATO koordinációs szerv az első lépés lehetne egy új, az eddiginél átfogóbb transzatlanti biztonsági rendezés felé.

„Az ENSZ sikeres működését gátolják az áthidalhatatlan politikai ellentétek és a végrehajtó kapacitás elégtelensége, ebből következik, hogy az egymással összefonódó biztonsági kihívások mind nemzeti, mind nemzetközi szinten egyre nehezebben kezelhetők" – áll a dokumentumban.

„Annak ellenére, hogy az EU 27 tagállamából 21 az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének is tagja, az együttműködés eddig számos akadályba ütközött, mint például a párhuzamos kapacitások kialakulásától és a kötelezettségek megkettőződésétől való félelem." A jelentés emlékeztet arra, hogy mind az EU, mind a NATO tart fent gyorsreagálású egységeket, ami „felveti a lojalitás kérdését, azaz, hogy egy esetleges döntési helyzetben, amikor mindkét szervezet felől kérés érkezik csapatok felajánlására, a tagállamok végül melyiket választják".

A szerzők a lehetséges veszélyforrások közül Iránt és Kínát emelik ki, és felhívják a figyelmet az iszlám szélsőségesek lehetséges jövőbeli akcióira is. A jelentés az áprilisi NATO-csúcs előzményeként született, ahol a tagállamok vezetői kísérletet tesznek a NATO szerepének újrafogalmazására a hidegháború utáni világrendben.

EUvonal

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük