2023.február.07. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Kultúrházak éjjel-nappal – díjátadó

7 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/79495"><img class="image image-_original" src="/files/images/emmi%20(1).jpg" border="0" width="474" height="300" /></a></span>A 2014. február 28. és március 2. között megrendezett (lásd: <a href="http://euroastra.hu/node/78119">http://euroastra.hu/node/78119</a>) és sikeresen lezajlott Kultúrházak éjjel-nappal országos rendezvénysorozat értékelésére, valamint a program részeként meghirdetett pályázatok díjátadó ünnepségére került sor az EMMI Akadémia utcai épületének Tükörtermében.</p> <p> 

emmi%20(1)A 2014. február 28. és március 2. között megrendezett (lásd: http://euroastra.hu/node/78119) és sikeresen lezajlott Kultúrházak éjjel-nappal országos rendezvénysorozat értékelésére, valamint a program részeként meghirdetett pályázatok díjátadó ünnepségére került sor az EMMI Akadémia utcai épületének Tükörtermében.

 

emmi%20(1)A 2014. február 28. és március 2. között megrendezett (lásd: http://euroastra.hu/node/78119) és sikeresen lezajlott Kultúrházak éjjel-nappal országos rendezvénysorozat értékelésére, valamint a program részeként meghirdetett pályázatok díjátadó ünnepségére került sor az EMMI Akadémia utcai épületének Tükörtermében.

 

Az eseményen rész vesz Hammerstein Judit kultúrpolitikáért felelős helyettes államtitkár, és Sajó Attila, a Magyar Népművelők Egyesületének elnöke. A Kultúrházak éjjel-nappal 2014 programsorozatot a Magyar Népművelők Egyesülete szervezte, együttműködve a Közösségfejlesztők Egyesületével és a Nemzeti Művelődési Intézettel. Az esemény támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma, fővédnöke Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. A díjátadón a nyertes írásokból Papp János színművész olvasott fel részleteket. Ráhangolódásként megnéztük a rendezvényt népszerűsítő „Kultúrházak éjjel-nappal 2014" reklámspotot.

A Kultúrházak éjjel-nappal 2014 programsorozat célja a közművelődési terek nyitottságának, az ott tevékenykedő intézmények és szervezetek sokszínűségének, a helyi társadalomban betöltött közösségépítő, közösségfejlesztő szerepének bemutatása volt. A sikeres megvalósításhoz hozzájárult az Emberi Erőforrások Minisztériumának 10 millió forintos támogatása, valamint az, hogy partnerségben működött együtt a szervező Magyar Népművelők Egyesülete, a Közösségfejlesztők Egyesülete, a Nemzeti Művelődési Intézet és az EMMI Közművelődési Főosztálya. A fővédnökséget Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere vállalta, aki személyesen is részt vett a budapesti Csokonai Művelődési Központ programján, ahol kisgyermekek fúvós hangszerekkel ismerkedhettek meg játékos formában.

 

A programsorozat népszerűsítéséhez személyével járult hozzá Halász Judit színművész, Horgas Eszter fuvolaművész és Bocskor Bíborka énekes. A farsang utolsó hétvégéjén megrendezett akcióhoz több mint 400 intézmény, szervezet csatlakozott az ország valamennyi megyéjéből.

A rendezvények száma meghaladta az 1200-at, a programokon mintegy 160000 fő vett részt.

„Magyarország kiváló, rendkívül sokszínű, a régióban egyedülálló kulturális intézményhálózattal rendelkezik. Ennek fontos részei a kultúrházak, melyek évente 80 millió látogatót vonzanak. A lényeg nem is magukban az épületekben, hanem a bennük zajló tevékenységekben, a házakat tartalommal, élettel megtöltő közösségekben rejlik" – mondta Hammerstein Judit, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) helyettes államtitkára.

 

Az elmúlt években számos pályázat és támogatás szolgálta az intézmények szakmai-módszertani fejlesztését, a kultúraközvetítésben és a közösségfejlesztésben betöltött szerepük erősítését. A programsorozathoz kapcsolódva a szervezők három pályázatot hirdettek meg a kultúra területén otthonosan mozgó közművelődési szakemberek, a kultúrházban dolgozó népművelők és a kultúrházat látogató nagyközönség számára.

A „Közművelődési szakmai innovációs pályázat" célja az volt, hogy ösztönözze a közművelődésben dolgozókat új művelődési formák, alkalmak, módszerek, folyamatok létrehozására és fejlesztésére, melyek bővítik a közművelődési szolgáltatások körét, illetve bárhol másutt is alkalmazható újszerű művelődési lehetőségeket teremtsenek egyének és közösségek számára. A pályamunkák között szerepelnek olyanok is, amelyek hamarosan az ország több pontján is színesítik a művelődési házak munkáját. E kategóriában 58 pályázat született, melyből 4 részesült díjazásban. A nyertes pályázó az ötlete megvalósításához egy évig anyagi támogatásban részesül.

 

„Az én kultúrházam" pályázatra érkezett írásokat a művelődési és közösségi házak látogatói készítették. A pályamunkák bemutatják azt, hogy milyen szerepe lehet e közösségi tereknek az emberek életében. A legtöbben közösségekben átélt eseményekről, generációk közötti találkozásokról, sok esetben az egész életüket meghatározó élményekről írtak. Ez volt a legnépszerűbb kategória, melyre összesen 102 alkotás érkezett, a zsűri 5 pályázatnak ítélt oda díjat.

„Az én sztorim" pályázat írásai a közművelődési munka színfalak mögötti eseményeit mutatják be érdekes történeteken át, olykor szívszorító, olykor pedig nevetésre késztető anekdotákon keresztül. E kategóriában a közművelődésben egykor és ma dolgozó munkatársak történetei olvashatóak. Az 56 írásból 3 pályázat kapott elismerést.

A díjakat Hammerstein Judit és Sajó Attila adta át.

„Szakmai innovációs" pályázat eredményhirdetése:

Különdíjban részesül Pallag Katalin, az erdőkertesi Faluház vezetője az „Isten hozott" programmal, mely a településre beköltözötteket segíti a beilleszkedésben, a lokálpatriótává válásban.
3. helyezett lett a kispesti Romák Felzárkóztatásáért Egyesület, mely programjában kreatív közösségi módszerekkel segíti a többségi társadalomba illeszkedés folyamatát, egymás megismerését és elfogadását. A díjat az egyesület elnöke, Losó Györgyné vette át.
2. helyezést ért el a Pécsi Nevelők Háza Egyesület a Könyv-Tanya Hálózat projekttel, mely városi szabadtéri környezetben, olvasóligetek kialakításával törekszik interaktív művelődési lehetőségeket és közösségi aktivitást teremteni. A díjat az egyesület elnöke, Knyihár Éva vette át.
1. helyezett lett a Deszki Művelődési Ház és Könyvtár „Open point" című pályázata, melynek célja a fiatal generáció kulturális integrálása a közművelődési Intézmények világába a körükben népszerű elektronikus és virtuális eszközök, valamint a kreatív önmegvalósítás lehetőségeinek ötvözésével. A díjat az intézmény igazgatója, Bene Ildikó vette át.

„Az én kultúrházam" pályázat díjátadása:
Különdíjban részesül Csík Mária Dombóvárról, aki megható írásában meséli el azt, hogy balesetét követően a teljes élethez milyen sokat jelent számára a közösségi művelődési lehetősége, a közösségi élmények.
Ugyancsak különdíjban részesül Zsirai László Budapestről, aki „Csaba csapata" című írásában állít emléket a fiatalon eltávozott Budafok-tétényi Mészáros Csabának, és az általa kovácsolt közösségnek.
3. helyezett lett a kecskeméti Juhászné Balasi Franciska, akinek az írása a tanyasi iskolák világába kalauzol.
2. helyezést ért el Patak Márta Leányfaluról, aki arról vall írásában, hogyan fedezi fel egy ötven év feletti ember a „Tücsöktanya" játszóházat, és az abban rejlő korlátlan és kortalan művelődési lehetőséget.
1. helyezést ért el Csíkné Bardon Réka, aki írásában azt mutatja be, hogy egy művelődési intézményben zajló kézműves kör miként tud egyszerre több generáció számára is olyan közösségi élményt nyújtani, melyet napról-napra várnak, s amelyek feltöltik az embert derűvel és életkedvvel.

„Az én sztorim" pályázat eredményhirdetése:
3. helyezett lett Végváriné Pongrácz Ágnes Szandáról. Írásában arról mesél, hogy az „én sztorimat" inkább „mi sztorinkká" kereszteli át, mivel éppen az átélt közös élmények, a közösségek varázsa teszi széppé e szakmát.
2. helyezést ért el Kovács Krisztina, aki egész pályafutását összegzi, s eljut arra a felismerésre, amelyre ahová talán mindenki vágyik, amikor leírja: „…nem dolgozni járok, dolgom van!
1. helyezett lett Pécsváradról dr. Sári Mihály, aki humorosan tekint vissza kabai pályakezdésének éveire, a „hőskorszak" népművelésére és érdekességeire annak minden viszontagságával együtt.

www.kulturhazak.hu

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.