2024.április.14. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Lehet-e biztonsági menedék a kínai állampapír?

3 perc olvasás

chin-ba_i-1000y-1991-1.jpgA 10 éves USA kincstárjegy hozama elérte a 3%-os lélektani szintet: a befektetők számára ez többek között azt jelenti, hogy a tőkeköltségek emelkedése negatívan érinti a tőkeigényes vállalatokat és gyengíti a feltörekvő piacokat, ahol akár eladási hullámot is generálhat ez a fejlemény. Fel kell tenni a kérdést, hogy ha a tradicionális menedékek már nem működnek, akkor hova tegye a pénzét a biztonságra vágyó befektető.

 

Sokan felfigyeltek a kínai államkötvények múlt heti ralijára – a 10 éves kínai államkötvény hozama 20 bázispontot esett, éppen akkor, amikor javában dúlt a vámháborús üzengetés, és a közel-keleti feszültség is nőtt. Ez felveti annak lehetőségét, hogy a kínai államkötvények jelentősége nőtt a globális portfóliókban, és így akár biztonsági menedékként is szolgálhatnak ezek a papírok.

 

Több érv is van arra, hogy miért érdemes a befektetőknek szem előtt tartaniuk a kínai kötvényeket.

 

A kínai eszközök egyre fontosabbak a globális befektetők számára.

Az ország ma már több fontos mutató tekintetében is a világ egyik vezető gazdasága. 2015 óta a jüan az IMF egyik tartalékdevizája, és egyre több ország tekint a jüanra úgy, mint a tradicionális menedék-devizák (mint pl. az AUD, a CAD, a CHF) alternatívájára.

 

A kínai piacok elérhetőbbé válnak

A legutóbbi időkben az egyébként hagyományosan zárt és védett kínai piac egyre nyitottabbá válik. Jó példa erre a tavaly életbe léptetett Bond Connect mechanizmus, amely külföldi befektetők számára teszi könnyebbé a jüanban denominált kínai kötvények vásárlását. Mivel a világban még mindig nagy a hozaméhség, ezért szinte biztosra vehető, hogy ha tovább javul a kínai vállalati kötvények elérhetősége, az vonzani fogja a külföldi befektetőket.

 

A kínai nyitás a versenyképesség irányába hat

Az Egyesült Államokat többek között a nemzetközi együttműködés iránti nyitottsága tette naggyá, de most, Trump elnöksége alatt éppen ellenkező irányú folyamatokat látunk: egy szuperhatalom bezárkózni készül. Ez növelheti az Egyesült Államokon kívüli szereplők egymással való együttműködési hajlandóságát, és ebből Kína éppen az egyre nagyobb nyitottságával profitálhat.

 

Ugyanakkor azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy naponta érkeznek a kínai gazdaság lassulásáról szóló hírek. A csökkenő kínai államkötvény-hozamok pedig akár a feltörekvő piaci vállalatok romló kilátásaira is utalhatnak, mivel a feltörekvő piacon mozgó befektetők talán éppen a vállalati teljesítmények iránti bizalom csökkenése miatt fordulnak a kínai államkötvények felé.

 

A kínai államkötvényeket természetesen nem tekinti még olyan biztonságosnak a piac, mint az amerikai, az európai vagy a japán adósságokat, de még mindig el lehet érni extrahozamokat ebben a szegmensben úgy, hogy a hitelminősítés terén sem kell kompromisszumot kötni.

 

Althea Spinozzi, Saxo Bank

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.