2022.december.04. vasárnap.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Létszámcsökkentésre számít a vállalatok többsége

3 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/58019"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/images_519.thumbnail.jpeg" border="0" width="100" height="100" /></a></span>A GKI Gazdaságkutató Zrt. januári felmérése szerint több vállalkozás számít növekvő, mint csökkenő árbevételre, a létszám és a beruházás esetében viszont egyértelműen a csökkenésre számítók vannak többségben.

images 519.thumbnailA GKI Gazdaságkutató Zrt. januári felmérése szerint több vállalkozás számít növekvő, mint csökkenő árbevételre, a létszám és a beruházás esetében viszont egyértelműen a csökkenésre számítók vannak többségben.

images 519.thumbnailA GKI Gazdaságkutató Zrt. januári felmérése szerint több vállalkozás számít növekvő, mint csökkenő árbevételre, a létszám és a beruházás esetében viszont egyértelműen a csökkenésre számítók vannak többségben.
    Az idén januárban a GKI 800 fős reprezentatív vállalati mintán kutatást végzett az 5 fő feletti létszámú vállalkozások idei kilátásairól és a létszámvárakozásairól. A válaszoló cégek 1 millió 861 ezer munkavállalót reprezentálnak. A válaszokat a válaszadó cégek létszámával súlyozva mutatta be a GKI.
    A felmérés eredményeiről szóló közlemény szerint kedvezőtlenek a foglalkoztatási kilátások: minden vállalati méretkategóriában a létszámcsökkentők vannak többségben.
    A cégek 4 százaléka növelni, 29 százaléka csökkenteni tervezi létszámát. Minél nagyobb egy cég, annál inkább valószínű, hogy csökkenti a foglalkoztatottak számát. Legnagyobb arányban az 500 fő feletti cégek jelezték, hogy elbocsátanak: 40 százalékuk mérsékli létszámát, 3 százalékuk növeli.
    A GKI szerint úgy tűnik, a cégek többsége eddig megpróbálta tartani a létszámot részben azért, mert bízott a konjunktúra javulásában, részben pedig azért, mert valahogy ki tudták gazdálkodni a bérköltséget. A GKI szerint 2012 elejére sok helyen "elszakadt a cérna", és már nem bíznak a kedvező kimenetelben.
    A GKI szerint a beruházási szándékok is haloványak. A vállalkozások 21 százaléka tervezi beruházási kiadásainak növelését, miközben negyedük csökkenti azokat. Különösen kedvezőtlen, hogy az 500 fő feletti cégek mintegy 40 százaléka mérsékli beruházási kiadásait, és csak 12 százalékuk tervez növekedést.
    A vállalkozások 4 százaléka számít idén jelentősen növekvő, 27 százaléka kissé növekvő árbevételre, míg 5 százalékuk szerint jelentősen, 19 százalékuk szerint kissé csökken majd árbevételük. Az 500 fő feletti cégek optimistábbak, 40 százalékuk árbevétel növekedést remél, míg csökkenéstől csak 20 százalékuk tart, ugyanakkor minél kisebb egy cég, annál rosszabb kilátásokkal vág neki az évnek. Az 50 fő alattiak 35 százaléka például az árbevétel csökkenésére számít, míg növekedésre csak 21 százalékuk lesz képes.

gkv \ gpp

MTI 2012. február 12., vasárnap 18:00

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.