2023.november.30. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Vidáman a „komolyzenéről” I.

5 perc olvasás

potent.jpgPénteken folytatódik a PTE MK ZMI Kamarakoncert-sorozata. A Pécsi Egyetemi Zenekart ezúttal Kocsár Balázs Liszt-díjas karmester vezényli. Gönczy László zenetörténész kalauzolásával pedig megismerkedhetünk két klasszikus jelzőt viselő, ám merőben eltérő szimfóniával.

 

Fellép

Pécsi Egyetemi Zenekar

Vezényel: KOCSÁR Balázs, Liszt-díjas karmester

Narrátor: GÖNCZY László zenetörténész

 

Műsor

Joseph HAYDN: 44. szimfónia

Szergej PROKOFJEV: 1., („Klasszikus”) szimfónia

 

Jöjjön el, legyen a vendégünk, egy frissítő „desszertre” a klasszikus szimfóniák változatos világából!

 

Haydn 44. szimfóniáját a gyász (Trauer) néven is emlegetik. A mű érdekessége, hogy a zeneszerző e lassú mozgású, drámai muzsikáról kérte, hogy a temetésén játsszák.

“1917-ben írta Prokofjev első szimfóniáját. Célja az volt, hogy a korszerű zenei technika és kifejezőeszközök segítségével Haydn és Mozart szimfóniáinak nyomdokába lépjen. Ezért művét számozás helyett a “klasszikus” melléknévvel látta el. Ami a formát és a hangszerelést illeti – előbbinek arányossága, utóbbinak gazdaságossága, világossága révén -, ez valóban sikerült is a zeneszerzőnek. Természetesen a harmónia- és melódiavilág Prokofjev félreismerhetetlen sajátja. E kettősség révén a mű könnyen érthető és rendkívüli népszerűségre tett szert: ifjú és felnőtt hallgatóság körében osztatlan kedveltségnek örvend a Klasszikus szimfónia.”

(Forrás: Pandi Marianne Hangversenykalauz)

 

Kocsár Balázs tanulmányait a budapesti Bartók Béla Konzervatóriumban kezdte, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán folytatta karvezetés, később karmester szakos hallgatóként, melyet 1991-ben kiváló minősítéssel végzett el. Helmuth Rilling, Jorma Panula, Eötvös Péter mesterkurzusain vett részt, majd tanulmányait a bécsi Zeneakadémián fejezte be, Prof. Karl Österreicher irányítása mellett. Két nemzetközi karmesterverseny győztese. Karmesterként dolgozott a Szegedi Nemzeti Színházban, az Állami Hangverseny Zenekarnál Lukács Ervin asszisztenseként, 1993-1999 között a debreceni Royal Opera House (Apolló mozi) zeneigazgatója. 1999-ben Liszt-díjjal tüntették ki. 1999-től a Frankfurti Opera első karmestere. 2010 óta a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar adjunktusaként tanít. 2011-től Vitézy Zsófia mellett a Budapesti Tavaszi Fesztivál zeneigazgatója. Több mint 70 különböző operát, barokk művektől a kortárs operákig, több mint ezer előadásban vezényelt itthon és külföldön.

 

 „Kamarakoncert sorozat Pécsett, a ZMI Liszt Ferenc Hangversenyteremben

Nagy várakozással nézünk a 2017 őszi évadunk elé. A 2016-ban indult koncertsorozatunk új állomásához érkeztünk, ahol ismét nagyszerű művészek lépnek fel a Liszt Ferenc Hangversenytermünkben. Kivételes lehetőség, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Kulturális Államtitkárság támogatásával folytathatjuk meghirdetett programunkat, a szóló és kamarazenei hangversenyek rendezését és a város nagyszerű zenei életének gyarapítását.

Az elmúlt évad számos teltházas estéje igazolta, hogy a város és a régió zenekedvelő közönsége igényli az ilyen típusú alkalmakat. Reményeink szerint mostani évadunkkal még egy kicsit tovább léphetünk a régión túli közönség felé, és hangversenytermünk atmoszférája is tovább gazdagodhat a közönség és a művészek találkozásából születő varázslatos pillanatokkal.

Az őszi évad számokban: 10 hangverseny Pécsett a Liszt Ferenc Hangversenyteremben, egy Budapesten a Vígadóban, 26 a Dél-dunántúli Régióban.

Különleges és műsorában, fellépőiben, hangszereiben változatos koncertsorozat valósulhat meg, melyben helyet kapnak a komolyzene klasszikusai sláger és kevésbé ismert darabjai és a modern zene is. Ismét hallgathatunk komolyzenét vidáman Gönczy László zenetörténész segítségével; a felvezető ünnepi koncertre feleletként megismerhetjük a Tóth Péter zeneszerző által írt modern Carmina Burana-t, a Cantata Universalist., valamint a Zsolnay Örökségkezelő Nftk-vel közös szervezésben elindul a Muzsikáló családokat bemutató sorozat is.

Az őszi évadban talán még több meglepetésben lehet részünk, hiszen a már ismert pécsi kötődésű kiváló művészek, művésztanárok mellett, a nemzetközi hangversenyélet elismert művészei, zenészei jönnek el hozzánk, így hallhatjuk többek között Baráti Kristóf hegedűművészt, Király Csaba, Rohmann Imre zongoraművészeket, Clara Dent-Bogányi oboaművészt, Szűcs Máté brácsaművészt és Michèle Gurdal zongoraművészt, Tarkövi Gábor trombitaművészt és Narihito Mukeda zongoraművészt. Nagyon büszkék vagyok rá, hogy „A Faziolival” – a zongorák Stradivarijával gyarapodik idén a Zeneművészeti Intézet, melyen elsőként kiváló hazai zongoraművészek játékát hallhatjuk.

Az október 5-i nyitó hangverseny igazi csemege, hiszen Magyarországon elsőként nálunk lép fel a Grammy-díjas Los Angeles Guitar Quartett (LAGQ).                                      

Bízom abban, hogy őszi programjaink ismét felkeltik a zenebarátok érdeklődését és olyan élményekkel gyarapodunk majd, melyek maradandó emlékként élnek tovább bennünk és gazdagítják hétköznapjainkat.” (Dr. VAS Bence művészeti vezető, PTE MK Zeneművészeti Intézet igazgató)

 

  1. október 13., péntek, 13:30

Vidáman a „komolyzenéről” I.

Pécs, Liszt Ferenc Hangversenyterem

A belépés ingyenes!

 

www.art.pte.hu/zmi

https://www.facebook.com/PTEMKZenemuveszetiIntezet

www.potenton.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.