Mária Terézia

a_pozsonyi_orszaggyulesen.jpg

Mária Terézia az Országgyűlésen Pozsonyban

  Királynőnk, a Habsburg-Lotaringiai ház ősanyja, negyven éven át (1740-1780) uralkodott, szeretett bennünket magyarokat. Sokat jelentettek felvilágosult abszolutista rendeletei, nevéhez fűződik többek között a Nagyszombati Egyetem, Buda fejlesztési programja, Fiume Magyarországhoz való csatolása és a Szent István Rend alapítása is. A bécsi udvar már évtizedek óta tervezte a magyarországi nemesség megadóztatását, ugyanis a birodalom osztrák felén a nemesség már régen adózott, azonban a magyar rendek mindig a leghatározottabban és egységesen felléptek ennek a kiváltságnak a védelmében.

   Kaunitz kancellár elpanaszolta a királynőnek az ügyet. Majd én megoldom, nyugodjon csak meg, válaszolta Mária Terézia. 1741 szeptember 21-én megjelent a pozsonyi országgyűlésen, karján a csecsemőjével, a későbbi II. József  kalapos királlyal. Szót kért. Tekintetes Karok és Rendek! Gyermekeink jövőjéről van szó. Kérem, szavazzák meg az adótörvényt  gyermekeik és unokáik érdekében. Vitam et sangvinem!  (Életünket és vérünket!) kiáltották a honatyák és megszavazták a törvényt.

   A királynő joggal féltette a gyermekek jövőjét, tizenhat gyermeket szült. És milyen sikereseket! Köztük felnőtt korukra két későbbi német-római császár és magyar király, egy francia királyné, egy nápoly-sziciliai királyné és egy pármai hercegnő is akadt.

   Marczali Henrik világhírű történészünk szerint az eset legenda. „S midőn Mária Terézia kis fiával, Józseffel, karján jelent meg a magyarok előtt, a nő és gyermek látványa még jobban részvétre bírja a kedélyeket. A történetben a királynő szerepel, az anekdota az anyát sem hanyagolja el.”

*

   Vonjuk le a történetből a tanulságot, akár megtörtént, akár nem. Mária Terézia azt is mondhatta volna a képviselőknek, hogy: Idefigyeljenek emberek! Akik nem szavazzák meg a törvényt, azok idegen háttérhatalmak ügynökei, hazaárulók, bérencek, tűnjenek el a közéletből!. Sőt, hűséges testőreinek parancsot adhatott volna, hogy lőjenek a képviselők közé. Nem, ő ezt nem tette. Szép szóval érte el, amit akart. Nem is értem, miért jutottak eszembe Mária Teréziáról ilyesmik.

 

Láng Róbert

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük